Πώς να δείτε τον δείκτη εμπειρίας των Windows στα Windows 10

Θυμάστε τον Δείκτη των ; Το Windows ήταν ένας γρήγορος τρόπος για τους χρήστες των Windows να καταλάβουν τη συνολική απόδοση του υπολογιστή τους και τυχόν άμεσες δυσχέρειες.

Η Microsoft κατάργησε τη γραφική έκδοση του Windows Experience Index (WEI) στα Windows 8.1. Αλλά το υποκείμενο εργαλείο, δηλαδή το Εργαλείο αξιολόγησης του συστήματος των Windows, ζει ακόμα. Μπορείτε να αποκτήσετε εύκολη πρόσβαση στις παλιές βαθμολογίες απόδοσης του μηχανήματός σας.

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε το Δείκτη Εμπειρίας των Windows στα Windows 10.

Βήμα 1: Εκτελέστε το WinSAT για να δημιουργήσετε το Windows Experience Index
Το Εργαλείο αξιολόγησης συστήματος των Windows (WinSAT) παραμένει κρυμμένο στα Windows 10. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WinSAT για να δημιουργήσετε ένα ευρετήριο εμπειρίας των Windows για τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, την ταχύτητα μνήμης και πολλά άλλα.

Για να το κάνετε αυτό πληκτρολογήστε ανοίξτε μία γραμμή εντολών ως διαχειριστής και εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή: winsat formal

Αν δεν ξέρετε πως να ανοίξετε μία γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε στην αναζήτηση την λέξη “Γραμμή εντολών”, στα αποτελέσματα κάντε δεξί κλικ επάνω στο “Γραμμή εντολών – Εφαρμογή” και επιλέξτε το “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Βήμα 2: Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όταν τελειώσει, μπορείτε να βρείτε το αρχείο XML στο C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore.

Αναζητήστε ένα σύνολο αρχείων που περιέχουν την ημερομηνία στην οποία εκτελέσατε τη δοκιμή. Ανοίξτε το αρχείο XML που μοιάζει με “[ημερομηνία δοκιμής] Formal.Assessment (Recent).WinSAT.xml”.

Όταν σας ζητηθεί, επιλέξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Διαδίκτυο για να δείτε το αρχείο XML. Το πρόγραμμα περιήγησής σας θα κάνει τα δεδομένα XML αναγνώσιμα. Το Windows Experience Index βρίσκεται κοντά στην κορυφή του αρχείου.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε το Windows PowerShell για να διαβάσετε τα αποτελέσματα. Λειτουργεί περίπου το ίδιο και σας δίνει πολύ πιο ευανάγνωστη ανάγνωση.

Πληκτρολογήστε powerhell στη γραμμή αναζήτησης του μενού Έναρξη, κάντε δεξί κλικ στο Windows PowerShell και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής. Όταν ανοίξει το PowerShell, εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή: Get-CimInstance Win32_WinSat


Ο συνολικός δείκτης εμπειρίας των Windows παρατίθεται μαζί με το WinSPRLevel .

Στο διαδίκτυο υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δείτε τον δείκτη εμπειρίας των Windows 10, τρίτων κατασκευαστών, όπως το Winaero WEI ή ακόμα και εντελώς αυτόνομες λύσεις που δημιουργούν οι ίδιες τους δικούς τους δείκτες αξιολόγησης και τους παρουσιάζουν, όπως το SiSoftware Sandra ή το UserBenchmark.

Είναι το Windows Experience Index χρήσιμο και αξιόπιστο;
Για κάποιο λόγο η Microsoft δεν διαφημίζει το Δείκτη Εμπειρίας των Windows 10. Επίσης, η Microsoft έχει αφαιρέσει το Δείκτη Εμπειρίας των Windows από τον πίνακα παιχνιδιών της Microsoft. Όπως καταλάβατε, δεν θα βρείτε τη βαθμολογία σας εκτός εάν κάνετε όλα τα παραπάνω.

Ο δείκτης εμπειρίας των Windows ήταν μία εμπορική αποτυχία αφού ουσιαστικά απευθύνεται σε χρήστες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία όσον αφορά το hardware των υπολογιστών. Επιπλέον στα Windows 7 και Vista βρισκόταν καταχωνιασμένος στις ιδιότητες του συστήματος, όπου κανείς αρχάριος χρήστης δεν είχε λόγο να πάει εκεί. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος, ακόμα και για τους χρήστες που τον ανακάλυψαν.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).