Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τους browser σας από τις άχρηστες επεκτάσεις

Οι επεκτάσεις σε όλους τους browser είναι δίκοπο μαχαίρι. Ναι μεν βελτιώνουν την απόδοσή τους και την εμπειρία σας στην περιήγηση, αλλά μπορεί και να κάνουν όλο το να κολλήσει. Δείτε γιατί πρέπει να κάνετε ξε αρκετά συχνά.

clean up browser

Είτε χρησιμοποιείτε μόνο μερικές επεκτάσεις προτος περιήγησης, είτε η λίστα σας είναι απίστευτα μεγάλη, είναι καλή ιδέα να ξεκαθαρίζετε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησής σας κάθε τόσο.

Η οργάνωση των επεκτάσεών σας θα διατηρήσει το πρόγραμμα περιήγησής σας τακτοποιημένο και θα μειώσει τον κίνδυνο παραβίασης των συστημάτων σας.

Ας δούμε όπως πιο αναλυτικά το παραπάνω συμπέρασμα και τους λόγους για να ξεκαθαρίσετε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησής σας.

Καλύτερη οργάνωση

extentio,browser,chrome,brave,edge,firefox,opera,επέκταση,περιήγηση

Η κατάργηση των παλιών επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης είναι κάτι σαν να καθαρίζετε τους σελιδοδείκτες σας. Η απαλλαγή από παλιές επεκτάσεις μειώνει την ακαταστασία στη γραμμή εργαλείων σας και συντομεύει το που βλέπετε με δεξί , καθιστώντας εύκολη τη χρήση των επεκτάσεων που πραγματικά θέλετε.

Κατανάλωση πόρων και αστάθεια

extentio,browser,chrome,brave,edge,firefox,opera,επέκταση,περιήγηση

Αλλά υπάρχουν λόγοι για να τακτοποιήσετε τις επεκτάσεις, που είναι πιο σημαντικοί από την οργάνωση. Κάθε επέκταση απαιτεί πόρους για να εκτελεστεί, επομένως είναι σύνηθες το πρόγραμμα περιήγησής σας να κολλάει όταν εκτελείτε πάρα πολλές από αυτές. Οι κακογραμμένες ή παλιές επεκτάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σταθερότητας.

Οι προγραμματιστές των προγραμμάτων περιήγησης, όπως των Chrome, Firefox, Edge, Brave, Opera κλπ κάνουν υπεύθυνα την δουλειά τους προσπαθώντας να σας παραδώσουν ένα browser που εργάζεται άψογα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Αν τώρα εσείς προσθέσετε λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, οι οποίοι μπορεί να μην δείχνουν την ίδια επιμέλεια όταν το κατασκευάζουν, μην περιμένετε ο browser να παραμείνει το ίδιο σταθερός όσο παλιά.

Μία βασική συμβουλή όταν δείτε να κολλάει ο περιηγητής σας είναι να απενεργοποιήσετε όλες τις επεκτάσεις και να δείτε αν συνεχίζεται το πρόβλημα.

Ένα παράδειγμα είναι η επέκταση Videostream for Google Chromecast για τους browsers Chrome που υποτίθεται ότι σας δείχνει ένα βίντεο στην τηλεόρασή σας μέσω του Chromecast. Αν πάτε στην σελίδα της στο Chrome Web Store θα δείτε ότι έχει να ενημερωθεί από τον Μάιο του 2020 και οι κριτικές που έχει αναφέρουν προβλήματα. Δεν είναι λογικό να έχετε ακόμα κρατήσει ενεργοποιημένη αυτή την επέκταση.

Ασφάλεια

cyber security

Δεδομένου ότι οι περισσότερες επεκτάσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε κάνετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ενέχουν επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια και το απόρρητο. Παλιές επεκτάσεις που έχουν παραμείνει στο browser σας και που δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και χρόνια θα μπορούσαν να σας εκθέσουν σε επίθεση.

Άλλες φορές, οι επεκτάσεις πωλούνται σε προγραμματιστές ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που τις χρησιμοποιούν για να συλλέξουν τόνους δεδομένων για εσάς ή να σας υπερφορτώσουν με .

Επομένως, είναι προς το συμφέρον σας να χρησιμοποιείτε μόνο καλές επεκτάσεις που εμπιστεύεστε. Αλλά και αυτές να τις ελέγχετε κάθε τόσο αν ο προγραμματιστής τους τις υποστηρίζει ακόμα με updates.

Κατάργηση ή απενεργοποίηση;

Στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης, έχετε την επιλογή να απενεργοποιήσετε μια επέκταση αντί να την απεγκαταστήσετε. Αυτές οι επιλογές είναι και οι δύο χρήσιμες, σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Όταν απενεργοποιείτε μια επέκταση, δεν εκτελείται πλέον, αλλά παραμένει στη λίστα των επεκτάσεων σας. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε αργότερα, ενεργοποιώντας ξανά το ρυθμιστικό της.

Η απενεργοποίηση των επεκτάσεων είναι χρήσιμη όταν θέλετε να δείτε εάν κάποια προκαλεί πρόβλημα ή εάν τη χρησιμοποιείτε μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές. Για παράδειγμα, μια επέκταση που χρησιμοποιείτε ενώ εργάζεστε σε υπολογιστικά φύλλα την πρώτη ημέρα του μήνα μπορεί να απενεργοποιηθεί για τον υπόλοιπο μήνα.

Η κατάργηση μιας επέκτασης τη διαγράφει από το πρόγραμμα περιήγησής σας και διαγράφει και τα σχετικά δεδομένα. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτήν την επέκταση, θα πρέπει να την εγκαταστήσετε ξανά από το web store. Σε περίπτωση που δεν είναι πλέον διαθέσιμη, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά την επέκταση, εκτός και αν βρείτε αλλού κάποιο αντίγραφο της.

Εάν μια επέκταση δεν λειτουργεί ή δεν τη χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να την αφαιρέσετε. Δεν υπάρχει λόγος να την κρατάτε στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Αποφασίζοντας ποιες επεκτάσεις να καταργήσετε

extentio,browser,chrome,brave,edge,firefox,opera,επέκταση,περιήγηση

Για να καταλάβετε ποιες επεκτάσεις πρέπει να επιβιώσουν και ποιες όχι, κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

  • Χρησιμοποιώ αυτήν την επέκταση τακτικά; Εάν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει τον τελευταίο μήνα, απεγκαταστήστε την.

  • Αυτή η επέκταση κάνει αυτό που χρειάζομαι; Μερικές φορές, οι επεκτάσεις μπορεί να γίνουν περιττές, εάν μία ενημέρωση του προγράμματος περιήγησής σας συμπεριλάβει αυτήν τη δυνατότητα και την έχει ενσωματώσει. Άλλες φορές, μια επέκταση μπορεί να χαλάσει λόγω έλλειψης συντήρησης ή σημαντικών αναθεωρήσεων του προγράμματος περιήγησης.

  • Αξίζουν τα οφέλη αυτής της επέκτασης τους πιθανούς κινδύνους απορρήτου; Το να έχετε μια επέκταση που σας εξοικονομεί ένα κλικ την ημέρα, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα δεδομένα σε κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε, δεν αποτελεί άξιο συμβιβασμό.

  • Εμπιστεύομαι αυτήν την επέκταση; Εάν δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει εσείς ένα πρόσθετο ή έχετε ακούσει ότι δεν είναι ασφαλές, θα πρέπει να το αφαιρέσετε άμεσα.

Πώς να αφαιρέσετε τις επεκτάσεις στoυς πιο γνωστούς browsers

extentio,browser,chrome,brave,edge,firefox,opera,επέκταση,περιήγηση

Παρακάτω, θα σας δείξουμε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού επέκτασης για κάθε κύριο πρόγραμμα περιήγησης.

Chrome
Για να καταργήσετε μια επέκταση στο Chrome, κάντε κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία του Chrome, ακολουθούμενο από Περισσότερα εργαλεία > Επεκτάσεις, για να διαχειριστείτε όλες τις επεκτάσεις σας. Για να απενεργοποιήσετε μία, απενεργοποιήστε την με το ρυθμιστικό της. Για να το απεγκαταστήσετε, επιλέξτε Κατάργηση .

Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τον τρόπο εκτέλεσης των επεκτάσεων στο μενού Λεπτομέρειες Χρησιμοποιήστε το πεδίο Πρόσβαση στον ιστότοπο για να ελέγξετε σε ποιους ιστότοπους εκτελείται η επέκταση (εάν υπάρχει). Υπάρχει ένα ρυθμιστικό που επιτρέπει στην επέκταση να εκτελείται και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Firefox
Όπως και στο Chrome, κάντε κλικ στο κουμπί Μενού (τρεις οριζόντιες γραμμές) στην επάνω δεξιά γωνία του Firefox και μεταβείτε στα Πρόσθετα και τα (ή πατήστε Ctrl + Shift + A ) για να δείτε όλα όσα έχετε εγκαταστήσει. Θα δείτε τις ενότητες Ενεργοποιημένες και Απενεργοποιημένες. Χρησιμοποιήστε τους διακόπτες για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε μια επέκταση.

Microsoft Edge
Δεδομένου ότι ο Microsoft Edge βασίζεται πλέον στο Chromium, η διαδικασία κατάργησης επεκτάσεων μοιάζει πολύ με το Chrome. Κάντε κλικ στις τρεις οριζόντιες τελείες που βρίσκονται πάνω και δεξιά και επιλέξτε Επεκτάσεις.

Στο μικρό παράθυρο που θα εμφανιστεί κάντε κλικ στο “Διαχείριση επεκτάσεων”. Αυτό σας φέρνει σε ένα μενού όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε μια επέκταση. Επιλέξτε Λεπτομέρειες για να κάνετε αλλαγές σε αυτά που έχει πρόσβαση ή κάντε κλικ στην Κατάργηση εάν είστε έτοιμοι να την απεγκαταστήσετε.

Opera
Όπως και ο Edge, η Opera χρησιμοποιεί το Chromium ως βάση, αν και το μενού επέκτασής του φαίνεται διαφορετικό. Κάντε κλικ στο λογότυπο Opera επάνω αριστερά και μεταβείτε στις Επεκτάσεις > Επεκτάσεις (ή πατήστε Ctrl + Shift + E ).

Θα βρείτε τις καρτέλες Ενεργοποιημένες και Απενεργοποιημένες στο επάνω μέρος για να τις φιλτράρετε. Όπως και τα άλλα προγράμματα περιήγησης, κάκτε κλικ στο ρυθμιστικό για να απενεργοποιήσετε μια επέκταση. Κάντε κλικ στο X για να την αφαιρέσετε.

Brave
Εάν χρησιμοποιείτε το Brave κάντε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές που βρίσκονται πάνω δεξιά και από εκεί στο “Επεκτάσεις”.

Για να απενεργοποιήσετε μια επέκταση στο Brave, κάντε κλικ στην επιλογή του πλαισίου ελέγχου της. Εάν θέλετε να καταργήσετε μια επέκταση, κάντε κλικ στο κουμπί ¨Κατάργηση”.

Να καθαρίζετε συχνά τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησής σας

Τώρα ξέρετε το γιατί και πώς να καθαρίσετε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησής σας, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Είναι εύκολο να το κάνετε  και είναι σοφό να το βάλετε ρουτίνα στην ψηφιακή ζωή σας, για να διατηρείτε την ομαλή λειτουργία του προγράμματος περιήγησής σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
extentio,browser,chrome,brave,edge,firefox,opera,επέκταση,περιήγηση

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).