Kaspersky Παιδιά και Διαδίκτυο: Το πρόβλημα του ανεπιθύμητου περιεχομένου

Kaspersky Lab: Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν σελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο, όπως πορνογραφικό υλικό, σκηνές βίας και χρήσης ναρκωτικών κλπ. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν μπορούν να φανταστούν ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ανεπιθύμητων ιστοσελίδων επισκέπτονται περισσότερο τα παιδιά τους ή πόσο συχνά τις επισκέπτονται. Αναλύοντας σειρά δεδομένων[1], η Kaspersky Lab σκιαγράφησε τα «μοντέλα» online αναζήτησης πολλών νεαρών χρηστών.

Kaspersky kids and internet

Η έρευνα της Kaspersky Lab εστίασε σε δέκα κατηγορίες ανεπιθύμητου διαδικτυακού περιεχομένου: πορνογραφικό/ αισθησιακό περιεχόμενο, παράνομο λογισμικό, ναρκωτικά, βία, υβριστικό περιεχόμενο, όπλα, τζόγος, ανώνυμοι proxy servers, συστήματα πληρωμών και online παιχνίδια.

Οι 10 απαγορευμένες κατηγορίες

Συνήθως, οι γονείς θεωρούν τρείς κατηγορίες ανεπιθύμητου περιεχομένου ως…εξαιρετικά ανεπιθύμητες για τα παιδιά τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται το πορνογραφικό/ αισθησιακό υλικό, η βία και τα ναρκωτικά. Για αυτές τις τρεις κατηγορίες, η έρευνα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Σχεδόν σε όλο τον κόσμο, τα sites της κατηγορίας «πορνογραφικό/ αισθησιακό υλικό» βρίσκονται – με μεγάλη διαφορά – στην πρώτη θέση όσον αφορά την επισκεψιμότητα, με βάση τις ειδοποιήσεις που προέρχονται από τη μονάδα Γονικού Ελέγχου (Parental Control) της Kaspersky Lab. Τα υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων[2] σε σελίδες πορνογραφικού/αισθησιακού περιεχομένου καταγράφηκαν στην Ιαπωνία (74,9%) και στη Γαλλία (68,9%). Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Μεξικό (56,3%)
  • Οι ιστοσελίδες στην κατηγορία «βία» δέχονται πιο συχνά επισκέψεις από το Μεξικό (8,6%), τις ΗΠΑ (7%) και από την Ευρώπη – κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία (4,8% για κάθε χώρα). Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Parental Control, οι ιστοσελίδες αυτής της κατηγορίας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μπει κάποιος σε αυτές τις ιστοσελίδες κατά λάθος, καθώς πρέπει προηγουμένως να τις έχει εντοπίσει σκόπιμα στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό τον κίνδυνο και να προβληματιστούν.
  • Η υψηλότερη επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες της κατηγορίας «ναρκωτικά» καταγράφεται ξανά στο Μεξικό (1,8%) και στις ΗΠΑ (1,4%). Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (0,9%)

Η κατηγορία του παράνομου λογισμικού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεψιμότητας (69,4%, έναντι 24% της Ισπανίας και 10,6% της Ιαπωνίας). Οι ιστοσελίδες αυτής της κατηγορίας εγκυμονούν και έναν επιπλέον κίνδυνο, καθώς δεν προσφέρουν απλώς παράνομο λογισμικό, αλλά συχνά το προωθούν στους υπολογιστές πιθανών θυμάτων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες σε ποσοστά

  • Υβριστικό περιεχόμενο: Ρωσία (10,7%), Ιταλία (9%), Μεξικό (7,7%)
  • Όπλα: Ρωσία (26,4%), Ιταλία (13,7%), ΗΠΑ (12%)
  • Τζόγος: Ιταλία (15,7%) ΗΠΑ (15,4%), Ηνωμένο Βασίλειο (13,5%)
  • Ανώνυμοι proxy-servers: Μεξικό (2,1%), Ηνωμένο Βασίλειο (1,2%), Ιταλία (0,8%)
  • Συστήματα πληρωμών με πιστωτική κάρτα: Ιταλία (8,5%), Γαλλία (5,5%), Γερμανία (2%)
  • Online παιχνίδια: Γερμανία (41,1%), Αυστραλία (13,4%), ΗΠΑ (11,2%)

 

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, περιλαμβάνονται συγκεντρωτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα:

image001

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Anna Larkina, Senior Web Content Analyst της Kaspersky Lab, δήλωσε: «Μαζί με το ανεπιθύμητο περιεχόμενο, το Διαδίκτυο εγκυμονεί και άλλους κινδύνους, εξίσου σημαντικούς για τα παιδιά, όπως το cyber-bullying ή το trolling. Οι θύτες μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα πιθανά online κανάλια – συμπεριλαμβανομένων των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, των forum, των chat και των messenger. Όταν αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, μπορούν να προκαλέσουν στα θύματα μεγάλη ψυχική οδύνη. Στην πραγματικότητα, η μάχη ενάντια στοtrolling δεν είναι τόσο απλή και επομένως, η λειτουργία γονικού ελέγχου δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην καταπολέμησή του. Κατά κανόνα, τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτούς που τους επιτίθενται. Συνεπώς, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών από το cyber-bullying. Ιδανικά, οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο securelist.com.

[1] Τα δεδομένα ελήφθησαν από στατιστικά στοιχεία του Kaspersky Security Network με βάση τις ειδοποιήσεις που προέρχονταν από το module Γονικού Ελέγχου (Parental Control) των προϊόντων ασφαλείας της Kaspersky Lab, το οποίο επιτρέπει την ανάλυση των κατηγοριών ανεπιθύμητου περιεχόμενου των ιστοσελίδων που επισκέπτονται συχνότερα τα παιδιά. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία συλλέγονται ανώνυμα,και ανεξάρτητα από το αν μια ορισμένη κατηγορία θεωρείται επικίνδυνη από τους γονείς και ως εκ τούτου απαγορεύεται από το Γονικό Έλεγχο.

[2]Τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων της συγκεκριμένης κατηγορίας σε σχέση με τις συνολικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε χώρα στις 10 κατηγορίες ιστοσελίδων που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την έρευνα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).