Kaspersky Lab: Αύξηση των malware που κλέβουν χρήματα

Σε έκθεσή της για τις διαδικτυακές τραπεζικές απειλές, η Kaspersky Lab ενημερώνει ότι το malware που μπορεί να κλέβει χρήματα από τους χρήστες online τραπεζικών λογαριασμών έχει σημειώσει άνοδο. Από τις 19 Απρίλιου μέχρι και τις 19 Μαΐου, οι λύσεις της Kaspersky Lab απέκλεισαν 341.216 απόπειρες εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων αυτού του είδους στους υπολογιστές των χρηστών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε αύξηση 36,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πάνω από το ένα τρίτο των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση από τραπεζικό malware βρισκόταν στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Αυτή η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με την έναρξη της περιόδου των διακοπών, κατά την οποία οι χρήστες χρησιμοποιούν ενεργά ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στοιχεία πληρωμών, για να πραγματοποιήσουν online αγορές κάθε είδους.

Στο παρακάτω διάγραμμα, απεικονίζεται ο παγκόσμιος χάρτης με βάση των αριθμό επιθέσεων από τραπεζικό malware, ανά χώρα.  

 Kaspersky Lab

Κατά κανόνα, οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν να κλέψουν τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των χρηστών, με τη βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων Trojan. Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, το Zeus (Trojan-Spy.Win32.Zbot) αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά ως το πιο διαδεδομένο τραπεζικο Trojan. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky Lab, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεπλάκη σε 198.200 επιθέσεις εναντίον πελατών online banking. Περίπου 82.300 άνθρωποι δέχτηκαν επίθεση μέσω του Trojan-Banker.Win32.CheProκαι του Trojan-Banker.Win32.Lohmys. Τα παραπάνω κακόβουλα προγράμματα εξαπλώνονται κυρίως μέσω spam email, με θέμα «Διαδικτυακές τραπεζικές χρεώσεις» (“Internet bank charges”).

Οι επιθέσεις phishing αποτελούν μία ακόμα μέθοδο υποκλοπής τραπεζικών δεδομένων. Κατά την περίοδο που εξετάζει η έκθεση της Kaspersky Lab, οι λύσεις της εταιρείας απέτρεψαν 21,5 εκατομμύρια επιθέσεις αυτού του είδους. Σε ποσοστό σχεδόν 10% (περίπου 2 εκατομμύρια), οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των χρηστών.

Επίσης, η συγκεκριμένη περίοδος σημαδεύτηκε από τις συνέπειες ενός γεγονότος που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής. Πρόκειται για την ευπάθεια Heartbleed, η οποία εντοπίστηκε στη δημοφιλή «βιβλιοθήκη» κρυπτογράφησης OpenSSL. Το bugαυτό επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη μνήμη bufferευπαθών συσκευών, όπως smartphones, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή servers. Η ευπάθεια Heartbleedδεν αφήνει κανένα ίχνος και ακόμα δεν είναι γνωστό τι είδους δεδομένα είχαν κλαπεί και ποιος είναι ο όγκος τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες που πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση της ευπαθους έκδοσης του OpenSSL, έχουν συστήσει στους πελάτες τους να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους και να παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα.

«Η εμφάνιση του Heartbleedέδωσε το έναυσμα για μια σειρά από διαρροές δεδομένων κάθε είδους, σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επηρέασε την κρυπτογραφική «βιβλιοθήκη» OpenSSL, η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών λογισμικών», σχολίασε ο Sergey Golovanov, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab. «Η απουσία μιας επίσημης ενημέρωσης της «βιβλιοθήκης» για αρκετές ώρες μετά τον εντοπισμό της ευπάθειας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εγκατάσταση της ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας των χρηματοοικονομικών οργανισμών, οδήγησε, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε διαρροή δεδομένων που σχετίζονταν με τραπεζικές συναλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο, μπορούμε να αναμένουμε αύξηση των παράνομων συναλλαγών μέσα στους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.

Η Kaspersky Labδημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις online τραπεζικές απειλές, στο πλαίσιο των Intelligence Servicesπου περιλαμβάνει η πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention. Η πλατφόρμα προσφέρει πολυεπίπεδη προστασία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και εμποδίζει τις online χρηματοοικονομικές απάτες. Το Kaspersky Fraud Preventionενσωματώνειserver components που εγκαθίστανται στο hardware των χρηματοοικονομικών οργανισμών,clientεφαρμογές για τερματικά και εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λύση ασφάλειας της Kaspersky Lab που απευθύνεται σε  χρηματοοικονομικούς οργανισμούς είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική σελίδα τουKaspersky Fraud Prevention.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).