Microsoft: αν είχε αναπτύξει πρώτη ένα Android

Microsoft και Android: Στον πόλεμο των έξυπνων τηλεφώνων υπάρχουν δύο νικητές: το Android και το iOS. Οι περισσότεροι των αντιπάλων έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό, μαζί με την Microsoft που εγκαταλείπει αργά τα τελευταία υπολείμματα του Windows Phone.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν λυπάται. Ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates ανέφερε πρόσφατα ότι η αποτυχία της εταιρείας να αναπτύξει μια πλατφόρμα κινητής τηλεφωνίας τύπου Android ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του.

“Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν η κακή διαχείριση που δεν άφησε τη Microsoft να είναι σήμερα αυτό που είναι το Android, δηλαδή μια τυπική πλατφόρμα τηλεφώνου, μια πλατφόρμα που δεν είναι της Apple. Ήταν κάτι που έπρεπε η Microsoft να κερδίζει” ανέφερε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα μια αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Microsoft

Η παραπάνω δήλωση προκαλεί δύο συναφή ερωτήματα.

Πρώτον, γιατί η Microsoft, με τα τεράστια κεφάλαιά της και τους λαμπρούς προγραμματιστές, να θέλει να αποκτήσει κάτι σαν το Android; Και πως θα έμοιαζε ο κόσμος της τεχνολογίας σήμερα αν το είχε καταφέρει;

Η Microsoft προσπαθούσε πάντα να εισέλθει στην αγορά των smartphone. Να υπενθυμίσουμε ότι πολύ πριν από την κυκλοφορία του Android και του iOS, η εταιρεία ανέπτυσσε λογισμικό για διαφορετικές φορητές συσκευές (PDAs όπως ονομαζόταν τότε).

Αλλά μόλις κυκλοφόρησε το iPhone και το iOS, και έπειτα το Android, η Microsoft μπερδευόταν για χρόνια, για να καλύψει τη διαφορά, αγοράζοντας ακόμη και την επιχείρηση smartphone της Nokia σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να αναζωογονήσει την επίθεσή της, πριν τελικά εγκαταλείψει τα πάντα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Microsoft δεν κατάφερε αλλά και δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι σαν το Android, ή και σαν το iOS.

  Διέρρευσε φωτογραφία του iPad 5 που δείχνει το Touch ID

Για μένα, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος για τη Microsoft ήταν ότι, για πάρα πολύ καιρό, έβλεπε τα smartphones σαν μια μικρογραφία της τυπικής επιφάνειας εργασίας (είχε ακόμη και ένα brand name που ονομαζόταν Pocket PC).

Αυτό για μια εταιρεία που είναι τόσο αφοσιωμένη στον υπολογιστή δεν είναι καθόλου έκπληξη, αλλά σήμαινε την ιδέα ενός εντελώς καινούργιου περιβάλλοντος χρήστη βασισμένου στην αφή και ενός νέου τρόπου χρήσης των εφαρμογών.

Παρόλο που όταν το iPhone κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, είχε μόνο 500 εφαρμογές και η Microsoft είχε ήδη 18.000 για το Windows Mobile, η πραγματική επανάσταση ήταν τα ολοκληρωμένα καταστήματα εφαρμογών των iOS και Android που κατέστησαν τις λήψεις πολύ ευκολότερες.

Ένας άλλος μεγάλος λόγος για τον οποίο η Microsoft δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει το Android ήταν ότι ήταν (και εξακολουθεί να είναι, σε κάποιο βαθμό) ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα, σε μια εποχή που το open source εξακολουθούσε να αντιμετωπίζεται σαν “καρκίνωμα” και με μεγάλη υποψία από τη Microsoft.

Αλλά η ανοιχτή φύση του Android σήμαινε ότι οι πωλητές συσκευών μπορούσαν να πάρουν το λειτουργικό και με tweaks να χρησιμοποιήσουν μόνο τα κομμάτια που τους άρεσαν.

Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι το Android ήταν φτηνό στη χρήση. Οι κατασκευαστές συσκευών δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για τα υψηλά τέλη αδειοδότησης κάτι που απέδιδε φθηνότερες συσκευές, αλλά και κατασκευαστές που δεν φοβόταν να πειραματιστούν.

Έτσι υπήρξε μια τεράστια έκρηξη διαφορετικών συσκευών Android στην αγορά. Έτσι καθώς η Microsoft έχανε το μερίδιο της στην αγορά, έριξε τα τέλη αδειοδότησης, αλλά τότε ήταν πολύ αργά (λίγα χρόνια μετά η Microsoft προσέφερε δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 σε πολλούς χρήστες, δείχνοντας πόσο διαδεδομένη ήταν η ιδέα) .

  Android: κατεβάστε βίντεο από Twitter, Instagram & Facebook

Για να τα αναφέρουμε όλα, φαίνεται ότι υπήρχε χώρος στην αγορά για ένα κινητό λειτουργικό σύστημα μαζικής  κατανάλωσης, το οποίο ήταν Android, ενώ η Apple κυκλοφορούσε ήδη ένα κλειδωμένο λειτουργικό στην premium αγορά.

Ο Gates ανέφερε:

Υπήρχε περιθώριο για ένα λειτουργικό σύστημα που δεν ανήκε στην Apple και τι άξιζε; $400 δισεκατομμύρια που θα μεταφερθούν από την εταιρεία G στην εταιρεία M

Έτσι, η Microsoft θα διέθετε $ 400 δισεκατομμύρια σε βάρος της Google.

Μια μικρότερη Google, και μια μεγαλύτερη Microsoft. Ίσως, αν η Microsoft τα είχε καταφέρει με το κινητό λειτουργικό σύστημα, δεν θα είχε τοποθετήσει τον άξονά της στο σύννεφο ή ίσως η Google θα είχε κινηθεί ταχύτερα προς το σύννεφο. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να μετρήσουμε τις επιπτώσεις μιας τόσο μεγάλης αλλαγής.

Όσον αφορά τους μεμονωμένους χρήστες, αξίζει να θυμηθούμε ότι τα κέρδη της Google από το Android προέρχονται από τις υπηρεσίες (χάρτες, αναζήτηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) οι οποίες συνοδεύονται από το λειτουργικό σύστημα.

Αυτή ήταν μια από τις τεράστιες ανακαλύψεις με το Android, αλλά αυτές οι υπηρεσίες της Google κάνουν χρήματα συλλέγοντας τις πληροφορίες μας. Έτσι το Android διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση της ιδέας ότι θα πρέπει να ανταλλάξουμε το απόρρητό μας για την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούν να είναι αρκετά ευχαριστημένοι με αυτήν την συμφωνία, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετοί που ανησυχούν για την συλλογή δεδομένων από την Google.

Θα μπορούσε η Microsoft να έχει δημιουργήσει κάτι τόσο επιτυχημένο όσο το Android χωρίς να χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές;

Σήμερα τα Windows μπορεί να μην συλλέγουν τις πληροφορίες που συλλέγει η Google, αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλεμετρίας.

[do_widget id=blog_subscription-3]

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


9  +  1  =