Motherboard: Πότε και γιατί να την αναβαθμίσετε

Αν δεν είστε σίγουροι για το πότε πρέπει να ασχοληθείτε με την σας πλακέτα δείτε έξι λόγους για τους οποίους η αναβάθμισή της είναι επιβεβλημένη.

υπολογιστή

Αν έχετε αρχίσει και βλέπετε καθυστερήσεις στον υπολογιστή σας, ίσως είναι η ώρα για μία αναβάθμιση. Εκτός από τους σκληρούς δίσκους σας, την ram κλπ μπορεί να αναρωτηθείτε αν θα πρέπει να πειράξετε την μητρική σας πλακέτα.

Η είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο του συστήματός σας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε πότε ήρθε η ώρα για μία αναβάθμισή της.

Δείτε: Πόσο διαρκούν τα εξαρτήματα ενός υπολογιστή

Αν θέλετε να φτάσετε σε τόσο ριζική αλλαγή τότε θα ανακαλύψετε ότι η αντικατάστασή της είναι μάλλον μία ακριβή αγορά, αλλά μπορεί επίσης να σας αποφέρει οφέλη όσον αφορά την ταχύτητα, την υποστήριξη υλικού και την καλύτερη υποστήριξη γραφικών.

Θα εξηγήσουμε μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα και ορισμένες σκέψεις που πρέπει να έχετε κατά νου όταν το κάνετε.

1. Ταχύτερη CPU

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Ένας από τους κύριους λόγους για να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα είναι μια νέα, ταχύτερη CPU. Εάν η CPU σας είναι μάλλον νέα, τα κέρδη απόδοσης που προκύπτουν από την αναβάθμιση σε μία νεότερη θα είναι μάλλον ελάχιστα.

Ωστόσο, εάν έχετε έναν επεξεργαστή ηλικίας τριών ή περισσότερων ετών, θα παρατηρήσετε τεράστια διαφορά σε έναν νεότερο επεξεργαστή. Για παράδειγμα, το άλμα από μια παλαιότερη CPU 3ης γενιάς της σε μια εξαιρετικά γρήγορη και σύγχρονη CPU 12ης γενιάς, θα είναι ιδιαίτερα αισθητό.

Αλλά για να αναβαθμίσετε τη CPU σας, θα πρέπει να αναβαθμίσετε και τη μητρική σας. Οι CPU από διαφορετικές γενιές χρησιμοποιούν διαφορετικές υποδοχές και μπορεί να απαιτούν διαφορετικό chipset από την υπάρχουσα μητρική πλακέτα σας.

Η αναβάθμιση της μητρικής σας για να έχετε καλύτερο gaming, είναι επίσης μια καλή ιδέα. Τουλάχιστον, με τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά υλικού υπολογιστών αυτές τις ημέρες, η αγορά μιας καλύτερης μητρικής πλακέτας και η εγκατάσταση μιας ταχύτερης CPU είναι πιθανώς φθηνότερη από την προμήθεια μιας κάρτας γραφικών. Ωστόσο, σε πιο κανονικούς καιρούς και όταν η αγορά εξομαλυνθεί και πάλι, η αγορά μιας νέας GPU είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για καλύτερη απόδοση ενός παιχνιδιού.

2. Ταχύτερη RAM

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Η αναβάθμιση σε νεότερης κλάσης ς RAM απαιτεί μια μητρική πλακέτα που θα υποστηρίζει αυτές τις νέες μονάδες RAM. Εάν χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή DDR3, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να κάνετε το άλμα στο DDR4 ή το νεότερο DDR5 χωρίς να αλλάξετε πρώτα τη μητρική πλακέτα και την CPU.

Όταν μία νέα μνήμη RAM κυκλοφορεί στην αγορά, είναι η τέλεια ευκαιρία να εξετάσετε εάν χρειάζεται να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα ή όχι. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των γενεών RAM ποικίλλει. Η αναβάθμιση από DDR3 RAM σε DDR5 RAM θα ​​είναι μια σημαντική ώθηση αλλά θα χρειαστείτε μια νέα μητρική πλακέτα για την υποστήριξη της τελευταίας γενιάς RAM, καθώς η διαμόρφωση της μνήμης RAM DDR5 διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές (όπως και κάθε νέα επανάληψη RAM).

Με απλά λόγια, εάν αγοράσετε μια μονάδα RAM DDR5 και προσπαθήσετε να την τοποθετήσετε στην παλιά σας μητρική πλακέτα, απλά δεν θα μπορέσει να μπει.

3. Καλύτερη κάρτα γραφικών

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι καλοί, αλλά κατά τη γνώμη μας, αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα.

Εάν είστε gamer ή χρησιμοποιείτε προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, ένας νέος συνδυασμός CPU/μητρικής πλακέτας και μια GPU υψηλότερης απόδοσης θα κάνουν τον υπολογιστή σας να αισθάνεται σαν ένα εντελώς διαφορετικό μηχάνημα.

Ως αποτέλεσμα, τα παιχνίδια θα τρέχουν γρηγορότερα και με λιγότερη καθυστέρηση, και θα σας επιτρέπουν να αυξήσετε τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι ώστε να εκτελούνται σε πιο έντονα γραφικά επίπεδα από την προηγούμενη κάρτα σας. (Ανάλογα με το πότε κάνατε τελευταία αναβάθμιση, δηλαδή.)

Εάν δεν είστε παίκτης και είστε πιο απλός χρήστης του διαδικτύου, το καλύτερο για την τσέπη σας θα ήταν μια αναβάθμιση στην RAM ή ενός και μπορείτε να παραλείψετε εντελώς την αναβάθμιση στην GPU. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αξίζει πάντα να εξετάζετε την αναβάθμιση της μητρικής σας για ταχύτερο υλικό.

4. Ταχύτερες μεταφορές δεδομένων

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Ένας άλλος λόγος για να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα είναι η ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Η αναβάθμιση σε SATA III ή USB 3.0 αυξάνει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από το ένα υλικό στο άλλο. Για παράδειγμα, το SATA III έχει μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 6 Gbps και το USB 3.0 φτάνει τα 5 Gbps. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις USB είναι ακόμα πιο γρήγορες, με το USB 3.1 να αποδίδει στα 10 Gbps και το USB 3.2 Gen 2×2 να τα ωθεί στα 20 Gbps.

Το SATA και το USB δεν είναι οι μόνες διαθέσιμες αναβαθμίσεις μεταφοράς δεδομένων. Μια νέα μητρική πλακέτα θα υποστηρίζει τα πιο πρόσφατα πρότυπα PCIe, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιείτε απίστευτα γρήγορες μονάδες PCIe 4.0 NVMe που μπορούν πλέον να προσφέρουν ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής έως και 7000 MB/s!

  Ο πηγαίος κώδικας για το BIOS 12ης γενιάς Alder Lake κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Είναι δύσκολο να πιέσετε τη μητρική πλακέτα και τις συσκευές αποθήκευσης σας να χρησιμοποιήσουν τη μέγιστη ικανότητα επικοινωνίας τους. Ό,τι κι αν κάνετε, είναι απίθανο οι συσκευές σας να την αξιοποιήσουν πλήρως. Ωστόσο, η αναβάθμιση μιας μητρικής πλακέτας για υποστήριξη νεότερου, ταχύτερου υλικού θα κάνει τη μεταφορά δεδομένων ταχύτερη, ανεξάρτητα των ρυθμίσεων σας.

5. Έχετε κατεστραμμένα μέρη

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Οι κατεστραμμένες μητρικές είναι ένα σπάνιο αλλά τεράστιο πρόβλημα. Οι σπασμένες ακίδες, τα αποσυνδεδεμένα βύσματα, η εκφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού και άλλα προβλήματα θα σας οδηγήσουν στο service της περιοχής σας και ας ελπίσουμε ότι θα έχετε μία επαγγελματική αντιμετώπιση.

Το ίδιο ισχύει για ζημιές από πυρκαγιά, από νερό, σκόνη, ακόμη και χτυπήματα. Θυμηθείτε, η αναβάθμιση CPU/μητρικής πλακέτας είναι μια από τις πιο ακριβές αναβαθμίσεις που μπορείτε να κάνετε στον υπάρχοντα υπολογιστή σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την ικανότητά σας να ταιριάξετε τα διάφορα εξαρτήματα ή να συναρμολογήσετε σωστά τα πάντα, είναι πάντα καλύτερο να επιλέξετε έναν επαγγελματία να κάνει την δουλειά για εσάς αντί να παιδεύεστε και να επωμιστείτε το κόστος αντικατάστασης ενός κατεστραμμένου υλικού.

6. Θέλετε νέες δυνατότητες

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Ίσως να έχετε την εντύπωση ότι οι μητρικές δεν διαθέτουν συναρπαστικά χαρακτηριστικά και δεν αξίζει να ασχολείστε μαζί τους. Υπάρχουν όμως τεχνολογικές εξελίξεις στον κόσμο των μητρικών. Και μπορεί να θέλετε να κάνετε αναβάθμιση για να επωφεληθείτε από αυτά.

Τα οφέλη από την αναβάθμιση της μητρικής πλακέτας ποικίλλουν. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν M.2 SSD, έναν SSD μικρής μορφής που βιδώνεται απευθείας στη μητρική σας πλακέτα. Αλλά θα χρειαστείτε μια μητρική πλακέτα που να υποστηρίζει δίσκους M.2 για να λειτουργήσει. Ή ίσως θέλετε έναν υπολογιστή που να υποστηρίζει γρήγορες μεταφορές μέσω Thunderbolt 3, οπότε θα χρειαστείτε μια μητρική πλακέτα με συνδεσιμότητα Thunderbolt 3.

Μπορεί να θέλετε να παίξετε με το σύστημά σας κάνοντας overclocking την CPU σας. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε όχι μόνο μια CPU με δυνατότητα υπερχρονισμού, αλλά και μια μητρική πλακέτα που υποστηρίζει overclocking.

Και φυσικά μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows 11 και θέλετε ένα μηχάνημα με TPM και με UEFI αντί για το BIOS που έχετε ξεμείνει τώρα. Ακόμα και να μην είστε φανατικός φίλος της Microsoft και να αδιαφορείτε για τα Windows 11, η τεχνολογία στους υπολογιστές εξελίσσεται πραγματικά ραγδαία και σε θέμα υλικού και σε θέμα λογισμικού. Οπότε αν θέλετε να δουλέψετε το Adobe After Effects και έχετε μία μητρική στα 32bit γρήγορα να ανακαλύψετε ότι έχετε μείνει πολύ πίσω τεχνολογικά.

Προσοχή σε ζητήματα συμβατότητας

command

Για να διευκολυνθεί η αναβάθμιση της μητρικής πλακέτας, θα χρειαστεί να ταιριάξετε το νέο σας υλικό με το υπάρχον υλικό σας, ή να αγοράσετε εκ νέου όλο τον εξοπλισμό σας.

Το πιο κρίσιμο κομμάτι είναι ότι η μητρική πλακέτα και η CPU πρέπει να ταιριάζουν. Πιο συγκεκριμένα, η υποδοχή CPU της μητρικής πλακέτας πρέπει να ταιριάζει με αυτή της υποδοχής της CPU. Έτσι, για παράδειγμα, εάν η μητρική πλακέτα υποστηρίζει LGA 1150, η CPU σας πρέπει επίσης να το υποστηρίζει.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η συμβατότητα του BIOS, η υποστήριξη TDP και ο αριθμός των θυρών SATA. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακούς ιστότοπους, όπως το PC Part Picker, έναν ανεκτίμητο site για να ελέγξετε εάν τα εξαρτήματά σας είναι συμβατά.

Επιλέγοντας τη σωστή μνήμη RAM
Να θυμάστε ότι η επιλογή των DDR3, DDR4 και η εμφάνιση της μνήμης RAM DDR5 σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσετε ότι ο συνδυασμός μητρικής πλακέτας/CPU σας είναι ικανός να χειριστεί την καθορισμένη μνήμη που επιλέγετε. Εάν δεν είναι, θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση.

Οι συχνότητες και η τάση της μνήμης RAM πρέπει επίσης να ταιριάζουν με το επιθυμητό εύρος της μητρικής πλακέτας. Δηλαδή, εάν έχετε μνήμη RAM 2400 MHz και τη χρησιμοποιείτε με CPU 2133 MHz στα 1,65V, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα συμβατότητας που θα μπορούσαν να είναι επιζήμια για την απόδοση ή να οδηγήσουν σε αστοχία του μηχανήματος.

Και πάλι, το Part Picker είναι ο φίλος σας όταν αναβαθμίζετε μια μητρική πλακέτα και αγοράζετε νέα μνήμη RAM, καθώς θα επισημαίνει οποιοδήποτε μη συμβατό υλικό και θα εξηγεί γιατί υπάρχει πρόβλημα.

Προσέξτε για τα Bottlenecks κατά την αναβάθμιση της μητρικής σας πλακέτας

bottleneck cpu data gpu

Θυμηθείτε ότι η μητρική συνδέεται με την CPU, τη μνήμη RAM, τον σκληρό δίσκο, τον SSD, την GPU και άλλο υλικό, επομένως δεν είναι μόνο σημαντικό να διασφαλίσετε τη συμβατότητα, αλλά και να μην αντιμετωπίζετε κάπου συμφόρηση των δεδομένων στο σύστημα. Να μην δημιουργείται δηλαδή bottleneck.

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορος είναι ο συνδυασμός CPU/μητρικής πλακέτας, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις υπάρχουσες κάρτες προσαρμογέα που ελέγχουν το βίντεο, την αποθήκευση και την ταχύτητα επεξεργασίας (όπως σχετίζεται με τη μνήμη RAM). Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία βρίσκεται στα τελευταία του όρια, είναι ασύμβατο ή υστερεί σε απόδοση, ολόκληρο το μηχάνημά σας μπορεί να καθυστερήσει με ή χωρίς το νέο συνδυασμό CPU/μητρικής πλακέτας.

Ένας ιστότοπος για να υπολογίσετε το Bottleneck στο σύστημα σας είναι το pc-builds.com εδώ.

motherboard,cpu,gpu,ram,μητρική

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).