Πόσο διαρκούν τα εξαρτήματα ενός υπολογιστή;

Πόσο καιρό μπορείτε να κρατήσετε μια μητρική πλακέτα; Τι γίνεται με τους σκληρούς δίσκους; Δείτε πώς μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας.

computer parts pc

Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο σας θα διαρκέσει για πάντα και ο μόνος λόγος για να αποκτήσετε ένα νέο θα είναι η αύξηση της απόδοσης. Δυστυχώς όμως, η ζωή δεν είναι δίκαιη. Τα εξαρτήματα του υπολογιστή αργοπεθαίνουν και η αντικατάστασή τους μπορεί να είναι δαπανηρή, επομένως είναι λογικό να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρος του.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε υπό κατάλληλες συνθήκες τα στοιχεία του υπολογιστή σας. Ένας υπολογιστής όπως και κάθε συσκευή απαιτεί καλές συνήθειες λειτουργίας και συντήρηση, ειδικά όταν κατασκευάζετε τον υπολογιστή μόνοι σας. Για να ξεκινήσετε, δείτε αυτές τις συμβουλές για το πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας.

1. Μητρικές πλακέτες

υπολογιστή

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναβαθμίσετε τη μητρική σας πλακέτα. Ωστόσο, ας ελπίσουμε ότι θα το κάνετε εθελοντικά, αντί να αναγκαστείτε να αλλάξετε μια σπασμένη μητρική πλακέτα. Η αξιοπιστία της μητρικής αυξάνεται με κάθε γενιά, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς.

Γιατί οι μητρικές πεθαίνουν τόσο γρήγορα;
Παρόλο που δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, οι μητρικές πλακέτες είναι πολύ περίπλοκες και λεπτές στον σχεδιασμό τους. Ως το κεντρικό υλικό για κάθε σύστημά σας, μικρές δυσλειτουργίες της μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι επίσης δύσκολο να μετρηθεί η διάρκεια ζωής της μητρικής πλακέτας, καθώς ο υπολογισμός των συνηθειών του κάθε χρήστη και του τοπικού περιβάλλοντος είναι σχεδόν αδύνατος. Ακόμα, μια μελέτη του Puget Systems το 2018, διαπίστωσε ότι “ενώ οι μητρικές φαίνεται να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες”, το συνολικό ποσοστό αποτυχίας ήταν μόλις “2,1% ή περίπου 1 στις 49 μητρικές πλακέτες”. Είναι σημαντικό ότι ο αριθμός αυτός είναι “περίπου το μισό από αυτό που είδαμε το 2017”.

Μια αναφορά του HardWare.fr το 2016 επέστρεψε παρόμοια αποτελέσματα, με τις μητρικές ASRock να έρχονται στο 1,45% και το MSI να έρχεται στο 2,36%.

Ο μεγαλύτερος λόγος για την αποτυχία της μητρικής πλακέτας είναι ότι οι πυκνωτές αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και εξαντλούνται. Μερικές φορές οι πυκνωτές θα επηρεάσουν, ακόμη και ενδεχομένως να καταστρέψουν άλλα εξαρτήματα υλικού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε έναν πυκνωτή, αν βρείτε ποιος φταίει, αλλά είναι μια επισκευή που μπορεί να νιώθετε άβολα να κάνετε μόνοι σας.

Άλλες αιτίες βλάβης της μητρικής πλακέτας περιλαμβάνουν θερμότητα, στατικότητα και υγρασία.

Πόσο διαρκεί μια μητρική πλακέτα;
Συνήθως, μια μητρική πλακέτα μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν αντιμετωπιστεί σωστά και διατηρηθεί καθαρή, μια μητρική πλακέτα μπορεί να διαρκέσει έως και 20 χρόνια ή και περισσότερο. Αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ότι το υλικό που είναι διαθέσιμο σε αυτήν τη μητρική πλακέτα καθίσταται παρωχημένο και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση σε πιο πρόσφατη τεχνολογία, αλλά η ίδια η μητρική θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Συμβουλές για παράταση της διάρκειας ζωής της μητρικής πλακέτας
Κρατήστε τον υπολογιστή σας μακριά από περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως η υπερβολική υγρασία ή ο πολύ ξηρός αέρας, μπορούν να προωθήσουν τη στατική συσσώρευση σκόνης. Επιπλέον, η υπερβολική θερμότητα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει στρέβλωση της μητρικής πλακέτας, οδηγώντας σε κόψιμο δρόμων και σπασμένα εξαρτήματα.

used computer case with cat sitting in it

Αλλά το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε βλάβες στη μητρική πλακέτα είναι να μην την αγγίξετε ποτέ !. Φυσικά, αυτό είναι υπερβολή – προφανώς πρέπει να την αγγίξετε για να εγκαταστήσετε ή να αντικαταστήσετε εξαρτήματα. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε την έκθεση της μητρικής εκτός της θήκης του υπολογιστή.

Όταν αγγίζετε τη μητρική πλακέτα, φροντίστε πρώτα να γειώσετε τον εαυτό σας, ώστε να μην κάψετε κατά λάθος την ίδια τη μητρική πλακέτα από τον στατικό σας ηλεκτρισμό.

2. Μονάδες δίσκων

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Οι μονάδες δίσκου δεδομένων διατίθενται σε δύο κύριες μορφές: μονάδες σκληρού δίσκου (HDD) και μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD). Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν, επειδή εκεί βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα, επομένως είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημά σας. Εάν πεθάνει, θα πρέπει να κάνετε το συντομότερο δυνατό αντικατάσταση.

Γιατί οι σκληροί δίσκοι και οι δίσκοι SSD πεθαίνουν τόσο γρήγορα;
Οι σκληροί δίσκοι και οι SSD είναι επιρρεπείς σε αστοχία, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

  Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων αφαιρεί τους ιούς;

Οι σκληροί δίσκοι είναι μηχανικοί, έχουν κινούμενα μέρη, και θα αποδομηθούν φυσικά, με την πάροδο του χρόνου. Ο δίσκος εσωτερικά μπορεί να γρατσουνιστεί, η κεφαλή να σταματήσει να διαβάζει ή τα μέρη να «παραλύσουν» από μια απότομη αύξηση ρεύματος.

Οι SSD βασίζονται σε τσιπ μνήμης flash, επομένως δεν έχουν κινούμενα μέρη. Ωστόσο, έχουν αναξιόπιστη μακροπρόθεσμη διατήρηση δεδομένων, είναι πιο επιρρεπείς σε ακραίες θερμοκρασίες και οι διακοπές ρεύματος μπορεί να τους οδηγήσουν σε καταστροφή δεδομένων .

Πόσο διαρκεί ένας SSD ή ένας σκληρός δίσκος;
Οι περισσότεροι SSD θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα δέκα χρόνια, αν όχι περισσότερα, ανάλογα με τη χρήση. Μελέτες σχετικά με τη διάρκεια ζωής του SSD συνήθως διαπιστώνουν ότι η 10ετής προοπτική διάρκεια ζωής είναι ένα καλό εύρος για εργασία.

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Οι HDD σκληροί δίσκοι είναι λίγο πιο ιδιοσυγκρασιακοί λόγω των κινούμενων μερών τους και έχουν μικρότερη προοπτική διάρκεια ζωής, συνήθως αποδίδοντας έως και πέντε χρόνια χρήσης. Ορισμένοι δίσκοι θα διαρκέσουν περισσότερο με ελάχιστη χρήση, αλλά εκείνοι που βρίσκονται υπό έντονη πίεση και συνεχή χρήση θα σταματήσουν να λειτουργούν νωρίτερα.

Συμβουλές για την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων δίσκων
Ανεξάρτητα από το είδος της κίνησης δεδομένων που διαθέτετε, είναι πάντα καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα καλό προστατευτικό κατά των υπερτάσεων ρεύματος. Οι ηλεκτρικές υπερτάσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε όλα τα είδη συσκευών, όχι μόνο στα εξαρτήματα του υπολογιστή.

Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες όταν είναι δυνατόν. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της μονάδας δίσκου για ασφαλείς θερμοκρασίες λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζετε τη σκόνη από τον υπολογιστή σας για να εξασφαλίσετε καλή κυκλοφορία του αέρα και να αποφύγετε την υπερθέρμανση !

Εκτός από αυτό, προτιμήστε κυρίως την αγορά ενός καλού μοντέλου, από μια αξιόπιστη μάρκα. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μονάδα δίσκου, ανατρέξτε στα άρθρα μας σχετικά με ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε έναν σκληρό δίσκο ή έναν δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD).

3. RAM

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Η μνήμη RAM είναι ζωτικής σημασίας για μια ευχάριστη εμπειρία με τον υπολογιστή και είναι ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να αναβαθμίσετε εάν θέλετε να επιταχύνετε την απόδοση του. Πόσο χρειάζεσαι? Λοιπόν, εξαρτάται, αλλά τα 8 GB είναι ο τρέχων κανόνας, με πολλούς λάτρεις και παίκτες να πιέζουν προς συστήματα 16 GB και 32 GB.

Από όλα τα στοιχεία υλικού του υπολογιστή, η RAM έχει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό αστοχίας. Ωστόσο, ανάλογα με το μοντέλο και τη μάρκα RAM που αγοράζετε, η διάρκεια ζωής της μονάδας RAM μπορεί να διαφέρει. Συμβαίνει να υπάρχουν και νεκρές μονάδες RAM!

Γιατί η RAM πεθαίνει τόσο γρήγορα;
Η RAM έχει πραγματικά εντυπωσιακά μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ίδια μελέτη του HardWare.fr το 2016 διαπίστωσε απίστευτα χαμηλά περιστατικά βλαβών RAM, όπως 0,20% για την Kingston και 1,08% για την Corsair. Δεδομένης της εκπληκτικής ποσότητας RAM που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, τα σφάλματα στην RAM είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Αλλά δύο πράγματα μπορούν να καταστρέψουν μια λειτουργική μονάδα RAM εν ριπή οφθαλμού: αυξήσεις θερμοκρασίας και ισχύος.

laptop

Οι περισσότερες μονάδες RAM έχουν θερμοκρασία λειτουργίας μεταξύ 0 και 85 βαθμών Κελσίου. Εάν προχωρήσετε εκτός αυτών των περιορισμών θερμοκρασίας, θα μπορούσατε να καταστρέψετε τη μνήμη RAM. Δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε “ακραίες” θερμοκρασίες μειώνει τη διάρκεια ζωής της μνήμης RAM.

Οι υπερτάσεις από ελαττωματικές μητρικές πλακέτες, κακά τροφοδοτικά και ηλεκτρικές αιχμές μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη.

Πόσο διαρκεί η RAM;
Σε έναν κανονικό υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή, η μνήμη RAM θα ​​διαρκέσει πολύ, συνήθως διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια, αν όχι 20. Η RAM θα ​​είναι το τελευταίο κομμάτι υλικού που θα χαλάσει τις περισσότερες φορές, υπερβαίνοντας τα υπόλοιπα υλικά του υπολογιστή.

Συμβουλές για παράταση της διάρκειας ζωής της RAM
Η πιο καλή συμβουλή είναι να αγοράσετε μια μονάδα υψηλής ποιότητας από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή. Οι φημισμένοι κορυφαίοι κατασκευαστές είναι οι Kingston, Crucial, G.Skill και Corsair. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις κριτικές του προϊόντος πριν από την αγορά του. Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή προστασία από υπερτάσεις.

4. Μονάδες τροφοδοσίας

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Μια μονάδα τροφοδοσίας (PSU) παρέχει ισχύ σε όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Υπάρχουν αρκετές σκέψεις που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε ένα τροφοδοτικό για τις ανάγκες σας, αλλά η διάρκεια ζωής είναι μία από τις πιο σημαντικές.

  Πως να διαχειριστείτε απομακρυσμένα τον υπολογιστή σας με το AnyDesk

Γιατί τα PSU πεθαίνουν τόσο γρήγορα;
Παρά την αντίληψη ότι δεν φέρουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, οι μονάδες PSU είναι ελαφρώς χειρότερες από τις μονάδες RAM, όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του υλικού υπό τέλειες συνθήκες. Το HardWare.fr υποδεικνύει ποσοστά αποτυχίας μεταξύ 0,49% για το καλύτερο PSU (Fortron) και 2,41% στο άλλο άκρο της κλίμακας (Cougar).

Και πάλι, η έκθεση Puget Systems επιβεβαιώνει το ποσοστό αποτυχίας του PSU, με “συνολικό ποσοστό αποτυχίας 1,15%”.

Πόσο διαρκεί ένα PSU;
Υπό κανονική χρήση, ένα τροφοδοτικό θα πρέπει να διαρκεί πολύ, τουλάχιστον πέντε χρόνια, πιθανώς έως και 10 χρόνια εάν είστε τυχεροί. Αλλά αν αρχίσετε να θέτετε το τροφοδοτικό υπό υψηλά φορτία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να το χάσετε.

Συμβουλές για παράταση της διάρκειας ζωής του PSU
Όπως πάντα, ξεκινήστε με ένα μοντέλο υψηλής ποιότητας από μια αξιόπιστη μάρκα. Πολλά γενικά μοντέλα είναι υπερτιμημένα και δεν έχουν μεγάλη ανοχή στο στρεσάρισμα ισχύος. Η κακή ποιότητα κατασκευής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γρηγορότερη γήρανση και πρόωρο θάνατο.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ορισμένες μάρκες δεν κατασκευάζουν τις τροφοδοτικές μονάδες στα δικά τους εργοστάσια. Αντ ‘αυτού, ορισμένες τροφοδοτικές μονάδες προέρχονται από OEM. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι η ποιότητα των μοντέλων PSU μπορεί να ποικίλει, ακόμη και στην ίδια μάρκα.

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του PSU είναι να περιορίσετε τις δραστηριότητες υψηλού φορτίου. Για παράδειγμα, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία. Το overclocking της CPU ή της GPU σας μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον πίεση στη μονάδα τροφοδοσίας σας, αν και μπορείτε να το μετριάσετε χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικό.

5. Μονάδα ψύξης

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Μάλλον δεν έχετε σκεφτεί πολύ τους ανεμιστήρες του υπολογιστή σας. Περιστρέφονται όταν χρειάζονται και σταματούν όταν δεν είναι αναγκαίοι. Μερικές φορές, δεν παρατηρούμε καν όταν κάποιος σταματά να λειτουργεί (τουλάχιστον, όχι αμέσως!). Ευτυχώς, οι περισσότεροι ανεμιστήρες ψύξης είναι σχετικά φθηνοί για αντικατάσταση.

Η κατάσταση αλλάζει όταν εστιάσετε στους ανεμιστήρες ψύξης της CPU, οι οποίοι μπορεί να είναι ακριβότεροι από τους αντίστοιχους ψύκτες θήκης και της GPU.

Γιατί οι ανεμιστήρες ψύξης πεθαίνουν τόσο γρήγορα;
Αυτό είναι πραγματικά απλό. Όπως και στις μονάδες σκληρού δίσκου, οι ανεμιστήρες ψύξης είναι μηχανικοί – έχουν κινούμενα μέρη που είναι ευαίσθητα στη γενική φθορά. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανεμιστήρες περιστρέφονται κάποια στιγμή θα χαλάσουν.

Αλλά αυτή η διαδικασία επιταχύνεται από τη συσσώρευση σκόνης και σωματιδίων στα πτερύγια του ανεμιστήρα και μέσα στον περιστρεφόμενο μηχανισμό. Όταν εκτίθεται σε θερμότητα και υγρασία, η σκόνη μπορεί να συσσωρευτεί και να μετατραπεί σε συσώματα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη τριβή και καταπόνηση.

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Πόσο διαρκούν οι ανεμιστήρες ψύξης;
Οι ανεμιστήρες ψύξης καλής ποιότητας θα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον πέντε χρόνια, αν όχι πιο κοντά στα 10.

Συμβουλές για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του ανεμιστήρα ψύξης
Η πρώτη συμβουλή για να διατηρήσετε ακέραιο κάθε τύπο ανεμιστήρα ψύξης είναι ο καθαρισμός. Αυτό σημαίνει καθαρισμός της περίσσειας σκόνης από τα πτερύγια του ανεμιστήρα, συν τη σκόνη από τη θήκη του υπολογιστή που συμβάλλει στο .

Θα μπορούσατε επίσης να λάβετε υπόψη τη θέση του υπολογιστή σας στο σπίτι σας. Το να αφήσετε τον υπολογιστή σας σε ένα παχύ χαλί, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον θερμότητα και πρόσθετη εισχώρηση σκόνης, με τη σειρά του να κάνει τους ανεμιστήρες σας να δουλέψουν περισσότερο για να διατηρήσουν το σύστημα σας δροσερό.

Λοιπόν, πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τους ανεμιστήρες ψύξης; Εάν δεν τα έχετε καθαρίσει ποτέ στο παρελθόν, τότε καθαρίστε τα πάντα. Στη συνέχεια, επιστρέψτε ένα μήνα αργότερα και δείτε πόση σκόνη συγκεντρώνεται στα πτερύγια του ανεμιστήρα ψύξης σας. Από εκεί μπορείτε να καταλάβετε τι πρόγραμμα καθαρισμού πρέπει να ακολουθήσετε για τον υπολογιστή σας.

Σταματήστε τη φθορά των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα εξαρτήματα του υπολογιστή φθείρονται γρηγορότερα από άλλα. Μπορείτε να διαχειριστείτε τη γενική φθορά του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις συμβουλές που παρατίθενται σε αυτό το άρθρο.

Διατηρώντας το σύστημά σας δροσερό, καθαρό και χωρίς σκόνη, θα κρατήσετε ζωντανό το υλικό του υπολογιστή σας για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η φροντίδα του υλικού σας μειώνει το κόστος, καθώς δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα κομμάτια που σπάνε.

pc,motherboard,ram,psu,hard,disk,clean,υπολογιστής,καθαρισμός

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Καλό άρθρο, κατατοπιστικό.
    Ως τόσο …

    “Οι HDD σκληροί δίσκοι είναι λίγο πιο ιδιοσυγκρασιακοί …”

    Προσπαθώ να καταλάβω τι θέλεις να πεις με το “ιδιοσυγκρασιακό” γιατί αυτό που χρειάζεται να πεις δεν εκφράζεται με την λέξη ….”χαρακτήρας”!!!
    Ιδιοσυγκρασία = χαρακτηρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  2  =  12