MSIX για iOS, MacOS, Android, Linux: τι είναι τα νέα αρχεία της Microsoft;

Τα αρχεία που έχουν την επέκταση .msix είναι αρχεία εγκατάστασης εφαρμογών στα Windows. Η Microsoft χρησιμοποιεί πρόσφατα αρχεία με επεκτάσεις MSIX σαν εναλλακτική λύση στα πακέτα EXE, MSI και AppX.

Έτσι μέχρι σήμερα τα Windows διαθέτουν τρία συνήθη αρχεία εγκατάστασης, τα: MSI, EXE και AppX. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.MSIX

MSI

Οι εγκαταστάτες MSI είναι οι καλύτεροι για απλές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιούν ένα βασικό γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) που εγκαθιστά ή απεγκαθιστά το πρόγραμμα χωρίς πρόσθετα ή επιλογές.
Αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι ένα συμπιεσμένο σύνολο αρχείων εγκατάστασης που περιέχει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το λογισμικό που θέλετε να εγκαταστήσετε. Η διαδικασία εγκατάστασης δεν εντοπίζει αν το λογισμικό υπάρχει ήδη ή αν λείπουν κάποια στοιχεία, και μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε αρχεία στη διαδρομή εγκατάστασης. Αυτή η απλότητα σημαίνει “σιωπηλές” εγκαταστάσεις όλων των προεπιλογών.

EXE

Τα προγράμματα εγκατάστασης EXE είναι πιο ευέλικτα από τους εγκαταστάτες MSI, αλλά με τις πρόσθετες δυνατότητες έρχονται και οι επιπλοκές. Αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης μπορεί να διαθέτει επιλογές για γλώσσες, πρόσθετα, ανίχνευση προηγούμενων εγκαταστάσεων και πολλά άλλα. Τα προγράμματα εγκατάστασης EXE επιτρέπουν προσαρμοσμένες διαδρομές εγκατάστασης και την επιλογή των στοιχείων που θέλετε να εγκατασταθούν.
Οι προγραμματιστές μπορούν να προσθέσουν τη δική τους επωνυμία στο GUI και να ενσωματώσουν τους όρους της υπηρεσίας σε διαφορετική γλώσσα ή να κατευθύνουν σε μια ιστοσελίδα για ένα μήνυμα καλωσορίσματος. Όλα αυτά κάνουν τις εγκαταστάσεις χωρίς παρακολούθηση πολύ πιο περίπλοκες.

AppX

Τα προγράμματα εγκατάστασης AppX χρησιμοποιούνται για τις καθολικές εφαρμογές των Windows (Universal Windows Apps) και διαθέτουν μερικά από τα χαρακτηριστικά των MSI. Είναι απλοί εγκαταστάτες με πολύ λίγες επιλογές στον τελικό χρήστη. Επιτρέπουν ευκολότερες αναβαθμίσεις από παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού σε νεότερες και επιτρέπουν καθαρότερες απεγκαταστάσεις.
Οι εγκαταστάτες AppX χρησιμοποιούν την τεχνολογία κοντέινερ, και έτσι είναι απομονωμένες από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα για περισσότερη ασφάλεια. Δυστυχώς, ένα πρόγραμμα που είναι γραμμένο με εγκαταστάτη MSI ή EXE θα πρέπει να ξαναγραφεί ή να μετατραπεί από την αρχή σε πακέτο AppX. Τα πακέτα AppX μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με τα Windows 10.

MSIX

Τα αρχεία MSIX έχουν τα πλεονεκτήματα του AppX και μοιάζουν πολύ με τα αρχεία MSI. Πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα εγκατάστασης που οι διαχειριστές συστημάτων μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν script για αυτόματες εγκαταστάσεις χωρίς παρακολούθηση. Χρησιμοποιεί και αυτό την τεχνολογία κοντέινερ, η οποία επιτρέπει ομαλές και ασφαλείς εγκαταστάσεις, απεγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις.

Από την πλευρά του χρήστη, τα αρχεία MSIX εγκαθιστώνται σαν αρχεία MSI, αλλά στο background η εγκατάσταση γίνεται σαν AppX. Επιπλέον, τα αρχεία MSIX μπορούν να διανεμηθούν και εκτός του Microsoft Store. Είναι ευκολότερο να μετατρέψετε παλιότερα προγράμματα και να τα επανασυσκευάσετε σε MSIX.

Το πιο συναρπαστικό όμως χαρακτηριστικό του MSIX είναι ότι η Microsoft διαθέτει ένα SDK για να ενισχύσει τη συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών. Όπως φαίνεται στη σελίδα του GitHub, η υποστήριξη είναι δυνατή για λειτουργικά iOS, MacOS, Android, Linux αλλά και για παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Απεγκατάσταση

Όταν εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα με αρχεία MSI και EXE, η εφαρμογή αυτή μπορεί να πραγματοποιήσει αλλαγές στο μητρώο, και να δημιουργήσει αρχεία και φακέλους σε όλο το σύστημά σας. Όταν αφαιρείτε όμως την εφαρμογή, πολλά από αυτά τα αρχεία και οι αλλαγές στο μητρώο, παραμένουν, αφήνοντας πολλά σκουπίδια στο σύστημά σας.

Με τα αρχεία MSIX, τα προγράμματα εγκαθιστώνται σε κοντέινερ που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αρχεία. Όταν λοιπόν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την εφαρμογή, διαγράφονται όλα τα δεδομένα και δεν μένουν σκουπίδια στο σύστημά σας.

Αρχεία MSIX είναι ασφαλή;

Πρόκειται για άλλο ένα εγκαταστάτη. Όπως και κάθε άλλο πρόγραμμα εγκατάστασης, αν δεν εμπιστεύεστε την πηγή, μην τρέξετε την εφαρμογή στον υπολογιστή σας.

Πότε θα δούμε τα αρχεία MSIX;

Η Microsoft εξακολουθεί να αναπτύσσει τις δυνατότητες της πλατφόρμας και, μέχρι πρόσφατα, μόνο οι Insiders των Windows 10 μπορούσαν να δημιουργήσουν πακέτα MSIX.

Όμως ακόμη και μετά την πλήρη ανάπτυξη, οι προγραμματιστές θα πρέπει να αλλάξουν τους εγκαταστάτες που χρησιμοποιούν χρόνια. Η υιοθέτηση ενός νέου format έρχεται με κινδύνους και φυσικά κόστος. Ευελπιστούμε να δούμε τη νέα τεχνολογία σύντομα.

__________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).