Νέα απάτη στο Facebook

Μια νέα απάτη κυκλοφορεί στο Facebook. Όπως μας ενημέρωσε ένας αναγνώστης του iGuRu.gr (διαχειριστής του safer-internet.gr), μια κακόβουλη δημοσίευση άρχισε να εμφανίζεται στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο από χθες.scam alert

Η απάτη είναι κακόβουλη και επιθετική καθώς αναπαράγεται αυτόματα αν κάποιος ανίδεος χρήστης προχωρήσει στα βήματα που θα περιγράψουμε παρακάτω:

Η δημοσίευση εμφανίζεται στις σελίδες των θυμάτων της απάτης και εμφανίζει μια εικόνα πορνό, προτρέποντας τους χρήστες – φίλους του θύματος να ανοίξουν μια σελίδα για να δουν το υποτιθέμενο βίντεο. fb scamΤα links που υποτίθεται ότι οδηγούν στο βίντεο εμφανίζονται παρακάτω:

links Facebook

Αν τώρα κάποιος προχωρήσει και ανοίξει οποιοδήποτε από τα links θα βρεθεί μπροστά στο υποτιθέμενο βίντεο που απαιτεί επιβεβαίωση της ηλικίας, ζητώντας παράλληλα και τον αριθμό κάποιου τηλεφώνου, όπου θα αποστείλει έναν κωδικό για να εμφανιστεί το βίντεο. (Η συγκεκριμένη απάτη, εκτός τις μολύνσεις που προκαλεί στα συστήματα του θύματος, καταγράφει και αριθμούς κινητών)

Facebook

Θεωρούμε απίθανο να υπάρξει κάποιος που θα πειστεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του σε μια τέτοια προφανή απάτη, αλλά η αναπαραγωγή του Scam στο Facebook δείχνει ακριβώς το αντίθετο…

Όπως καταλαβαίνετε αν και η απάτη είναι εμφανέστατη, υπάρχουν ακόμα ευκολόπιστοι που δίνουν άνετα τον αριθμό του κινητού τους!

  Samsung S6 και S6 Edge ευάλωτα σε επιθέσεις man-in-the-middle

Προσοχή λοιπόν και ενημερώστε τους φίλους σας, αν δείτε την παραπάνω δημοσίευση στα Timeline τους.

Αν κάποιος είναι ήδη θύμα τις απάτης, συνιστάται να ελέγξει τι εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί στη σελίδα του στο FB, και να διαγράψει ότι δεν γνωρίζει. Αμέσως μετά την διαγραφή θα πρέπει να αλλάξει κωδικό πρόσβασης και να σκανάρει τον υπολογιστή του με ένα αξιόπιστο anti-virus.

Sail Safe!

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  9  =  11