Νέο laptop; Πως μπορείτε να το ασφαλίσετε;

Το συναίσθημα της αγοράς ενός νέου το έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο γρήγορο από τον προηγούμενο υπολογιστή σας και μπορεί να κάνει υπέροχα νέα πράγματα. Έχει πολύ περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και στο καπάκι υπάρχει χώρος για περισσότερα αυτοκόλλητα…

Πολύ συχνά καταλήγουμε να αγοράζουμε ένα νέο laptop, όταν το παλιό μας είναι τόσο αργό που είναι σχεδόν άχρηστο ή έχει καταστραφεί. Όταν η βλάβη του παλαιού laptop έρθει ξαφνικά, μπορεί να προσπαθήσετε να σώσετε τα δεδομένα σας σε έναν άλλο υπολογιστή ή ένα σκληρό, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, ή μπορεί να είναι αδύνατο εντελώς λόγω της βλάβης. laptop

Για το νέο σας laptop λοιπόν φροντίστε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας για το μέλλον.

Αποθηκεύστε το μέλλον: κρατάτε τα δεδομένα σας τουλάχιστον σε ένα μέρος, ξεχωριστά από τον φορητό σας υπολογιστή. Μπορεί να γίνει με συγχρονίζοντας αντίγραφα ασφαλείας στο σύννεφο μέσω υπηρεσιών όπως το DropBox, Carbonite, iCloud, OneDrive ή Google drive. Φυσικά μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφα των δεδομένων σας περιοδικά σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Οι χρήστες των Mac laptops μπορούν να το κάνουν εύκολα μέσω του Time Machine ενώ τα Windows 10 προσφέρουν τη δική τους δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας με τις ρυθμίσεις του “Backup and Restore” στον Πίνακα Ελέγχου. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές σκληρών δίσκων διαθέτουν το δικό τους λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας στο παλιό σας μηχάνημα θα κάνει ευκολότερη τη μετάβαση σε ένα νέο laptop.

Εγκαταστήστε άμεσα όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις

Με το που ανοίξετε για πρώτη φορά το νέο σας laptop, πηγαίνετε κατευθείαν στον Πίνακα Ελέγχου των Windows ή το System Preferences για υπολογιστές Mac και ελέγξτε για νέες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος (OS).

Είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχουν ενημερώσεις για το λειτουργικό σας σύστημα. Δεν θέλετε το ολοκαίνουργιο σας laptop να είναι ευάλωτο σε θέματα ασφάλειας, ειδικά όταν υπάρχουν ήδη ενημερώσεις ασφαλείας. Επομένως, ναι, πριν εγκαταστήσετε κάτι άλλο ή αρχίσετε να κατεβάζετε τα αντίγραφα ασφαλείας, ενημερώσετε άμεσα το λειτουργικό σας σύστημα.

Μόλις το λειτουργικό σύστημα είναι ενημερωμένο, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση των προγραμμάτων που θέλετε και χρειάζεστε.

Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένες οι αυτόματες ενημερώσεις

Για το λειτουργικό σας σύστημα και για όλα τα προγράμματά σας, αν βέβαια υπάρχει η επιλογή, ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις.
Η ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων θα διατηρήσει το λειτουργικό και το λογισμικό σας ενημερωμένο και ασφαλές από ευπάθειες.

Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα ασφαλείας

Οι νέες απειλές κυκλοφορούν με ανησυχητική συχνότητα και θα πρέπει να προστατεύσετε το νέο σας laptop. Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημά σας διαθέτει εγκατεστημένο κάποιο λογισμικό ασφαλείας που μπορεί να προστατεύσει το απόρρητό σας και να διατηρήσει τα δεδομένα σας ασφαλή από ransomware και άλλες απειλές.

Ορισμένα λειτουργικά συστήματα έρχονται με βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, αλλά υπάρχουν και πολλές εφαρμογές που προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Εγκαταστήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Τώρα που έχετε ασφαλίσει το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στα διαπιστευτήριά σας. Συνιστούμε τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης σε όλους, καθώς καθιστούν εξαιρετικά εύκολο να έχετε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε χωρίς να χρειάζεται να τους θυμάστε. Μερικοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν τα δεδομένα σας στο σύνεφο, και άλλοι τοπικά στον υπολογιστή σας. Προτείνουμε τον KeePass, έναν open source password manager, που αποθηκεύει τα δεδομένα σας τοπικά, εφόσον κάνετε συχνά backups όπως προτείναμε παραπάνω.

Αφαιρέστε το

Όταν ανοίγω ένα νέο σύστημα, είναι ένα από τα πρώτα βήματα που κάνω. Άλλοι πάλι το παραλείπουν εντελώς.
Αν αγοράσατε ένα laptop (από οποιοδήποτε κατασκευαστή), έχετε αποστείλει ένα νέο σύστημα με ένα ολόκληρο πακέτο νέων λογισμικών. Είναι πιθανό ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Απεγκαταστήστε αυτά τα ανεπιθύμητα προεγκατεστημένα προγράμματα. Κάθε αχρησιμοποίητη, εφαρμογή είναι και μια πιθανή πηγή αδυναμιών στην ασφάλεια, και φυσικά καταλαμβάνει χώρο στο σύστημά σας.

Δημιουργήστε στον καθένα δικό του λογαριασμό

Εάν δεν είστε ο μόνος που θα χρησιμοποιεί το laptop, μην μπείτε στον πειρασμό να μοιραστείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Δημιουργήστε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για κάθε άτομο που θα χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή και βεβαιωθείτε ότι θα έχουν την πρόσβαση που χρειάζονται για να κάνουν τα πράγματα που πρέπει να κάνουν και τίποτα περισσότερο.

Θυμηθείτε, οι λογαριασμοί διαχειριστών είναι για τη διαχείριση, και όχι για μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).