Πλύντε το πληκτρολόγιο σας στο πλυντήριο πιάτων

Δείτε ένα ευφάνταστο τρόπο για να καθαρίσετε το βρώμικο πληκτρολόγιό σας στο πλυντήριο πιάτων, και χωρίς βέβαια να το καταστρέψετε.

πληκτρολόγιο

Παλαιότερα σας είχαμε δείξει ένα μάλλον δύσκολο τρόπο για να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας. Προτείναμε να αφαιρέσετε όλα τα πλήκτρα, που είναι μάλλον χρονοβόρο και επίπονο. Σήμερα θα δούμε πως να πλύνετε με ασφάλεια το πληκτρολόγιό σας στο πλυντήριο πιάτων, κερδίζοντας τον μισό χρόνο και την μισή δουλειά.

Όλη η ιστορία σας σαν χρήστης υπολογιστή είναι στην κυριολεξία μέσα στο σας. Ονειρικές νύκτες πάνω στο υπολογιστή με ένα κομμάτι πίτσα στο χέρι, ή μαλλιοτράβηγμα όταν χάσατε τα δεδομένα σας, είναι όλα εκεί για να θυμάστε τις καλές και τις κακές ημέρες.

Όπως καταλαβαίνετε τα πληκτρολόγια συνήθως είναι κυριολεκτικά πιο βρώμικα και από τις τουαλέτες. Το βγάλσιμο των πλήκτρων ένα – ένα και το καθάρισμά τους με οινόπνευμα είναι πραγματικά χρονοβόρα και επίπονη δουλειά.

kayboard,clean,πληκτρολόγιο,καθάρισμα

Ένα πλυντήριο πιάτων θα μπορούσε να κάνει θαύματα μέσα σε δέκα ή δεκαπέντε λεπτά. Δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το πληκτρολόγιό σας βάζοντας το στο πρόγραμμα για φρεσκάρισμα !

keyboard dish wash machine

Καταρχήν μιλάμε για ένα πολύ κοινό πληκτρολόγιο PS2 με μηχανικά πλήκτρα και όχι για τίποτα εύκαμπτο ή μεμβράνης. Όμως για να κάνετε τα παρακάτω θα πρέπει να “πιάνουν” λίγο τα χέρια σας. Το άνοιγμα του εξοπλισμού σας ενέχει τον κίνδυνο να το καταστρέψετε, αν δεν ξέρετε τι κάνετε.

Φυσικά, τα περισσότερα πληκτρολόγια είναι εξαιρετικά απλά, οπότε αυτό είναι λίγο πολύ ασφαλές για οποιονδήποτε με μία μικρή ικανότητα να χειριστεί ένα κατσαβίδι. Από την άλλη αν δεν το χαλάσεις δεν θα μάθεις, λένε στο χωριό μας. Και το πληκτρολόγιο δεν είναι ένα ακριβό εξάρτημα.

Πάμε να δούμε τα βήματα του καθαρισμού.

1. Αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο από τον υπολογιστή
Πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργό το πληκτρολόγιο ενώ το καθαρίζετε. Αποσυνδέστε το από τον υπολογιστή σας, αφού έτσι θα προστατευθείτε από τα ηλεκτρικά προβλήματα και από τυχαία πληκτρολόγηση ανοησιών στους φίλους σας.

2. Αναποδογυρίστε το πληκτρολόγιο πάνω από ένα κατάλληλο συλλέκτη σκουπιδιών
kayboard,clean,πληκτρολόγιο,καθάρισμα

Μπορείτε να απαλλαγείτε από ορισμένες μεγάλες σε μέγεθος βρωμιάς, με ελάχιστη προσπάθεια. Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο πάνω σε ένα δοχείο απορριμμάτων ή πάνω από τον νεροχύτη και, στη συνέχεια, δώστε το δυνατό κούνημα προς όλες τις διευθύνσεις. Αυτό το εύκολο κόλπο θα πρέπει να απομακρύνει τυχόν μεγάλα σωματίδια προτού ξεκινήσετε τη σωστή διαδικασία καθαρισμού.

3. Ξεβιδώστε το πληκτρολόγιο
keyboard back

Αναποδογυρίστε το πληκτρολόγιο, τοποθετήστε το σε ένα πάγκο εργασίας, για να βγάλετε τις βίδες που συγκρατούν τη θήκη του πληκτρολογίου μαζί.

Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετές βίδες. Ελέγξτε όλες τις ορατές οπές βιδών, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είναι πιο βαθιά, καθώς και τις κρυμμένες κάτω από τυχόν αυτοκόλλητα.

Με ένα συνηθισμένο σταυροκατσάβιδο (κατσαβίδι με κεφαλή σταυρός) αρχίστε να ξεβιδώνετε απαλά τις βίδες. Δεν χρειάζεται δύναμη παρά μόνο για την αρχική στροφή. Μετά θα πρέπει να ξεβιδώνουν μαλακά. Προσοχή, κάθε βίδα που θα βγάζετε να την ελέγχετε αν είναι ίδια με τις άλλες και να φυλάτε σε ένα κουτί για να μην χαθούν στο πάτωμα. Αν βρείτε μία ή περισσότερες διαφορετικές βίδες σημειώστε την θέση που τις βγάλατε.

4. Ανοίξτε το πληκτρολόγιο
keyboard split

Το πάνω καπάκι με το κάτω καπάκι του πληκτρολογίου θα πρέπει χωρίς τις βίδες συγκράτησης, να διαχωριστεί εύκολα. Μπορεί να έχει ένα κουμπί ή μία άλλη λαβή που να επιτρέπει τη διάσπαση του, αλλά πιθανότατα εάν δεν ανοίξει αμέσως, έχετε ακόμα βίδες που το συγκρατούν. Ψάξτε το.

Οι παρακάτω κινήσεις του βήματος 5 είναι για όλους όσους θέλουν να φτάσουν λίγο πιο βαθιά στον καθαρισμό. Αλλιώς μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο βήμα 6.

5. Αφαιρέστε τα “εντόσθια”
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα εσωτερικά μέρη του πληκτρολογίου. Αυτό είναι το πίσω μέρος των πλήκτρων ενός πληκτρολογίου. Τίποτα άλλο εκτός από πλαστικό και μέταλλο. Πάνω από όλα είναι η μεμβράνη και ο ελεγκτής (controller).

keyboard split

Αυτός είναι ο ελεγκτής και κάτω από την μεμβράνη υπάρχει η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.  Μπορείτε εύκολα να φτάσετε και να τραβήξετε τη μεμβράνη με τα χέρια σας, πιθανότατα δεν είναι δεμένη από πουθενά. Το πολύ πολύ να έχει κάποιες τρυπούλες – οδηγούς για το πως θα την τοποθετήσετε αργότερα.

keyboard controller

Η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος, που έχει τις επαφές και ο ελεγκτής, πιθανά συγκρατιούνται με αρκετές βίδες και είναι συνδεμένα μεταξύ τους καθώς και με το καλώδιο της θύρας USB που βγαίνει έξω από τη θήκη. Το ίδιο κατσαβίδι σας θα πρέπει να αφαιρέσει όλες τις βίδες χωρίς πρόβλημα. Βάλτε τες σε διαφορετικό κουτί από τις προηγούμενες.

Αφαιρέστε απαλά το καλώδιο και τον ελεγκτή και, στη συνέχεια, αφαιρέστε την πλακέτα του τυπωμένου κυκλώματος από κάτω. Αυτά είναι τα μόνα μέρη του πληκτρολογίου που είναι ευαίσθητα στο νερό. Βάλτε τα μακριά όπου θα είναι ασφαλή, και θυμηθείτε πως ήταν ώστε να τα ξαναβάλετε με την ίδια σειρά. Στην ανάγκη πριν τα βγάλετε τραβήξτε τα μία φωτογραφία.

Τα εξαρτήματά που βγάλατε, δηλαδή την εύκαμπτη μεμβράνη, τον ελεγκτή, την πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος με το καλώδιο και όλες τις διάφορες βίδες, φυλάξτε τα σε ασφαλές μέρος. Δεν θα τα καθαρίσετε αυτά.

Μόνο την μεμβράνη και ΜΟΝΟ από το πάνω μέρος μπορείτε να την καθαρίσετε με ένα μαλακό πανί και οινόπνευμα, αν είναι βρώμικη.

keyboard inside

6. Πλύντε το καπάκι.
Πάρτε την αποσυναρμολογημένη και αηδιαστική θήκη του πληκτρολογίου σας (ή μόνο το πάνω κομμάτι αν δεν κάνατε το βήμα 5) και βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων, σαν να ήταν ένα πιάτο με κέτσαπ.

keyboard dish wash machine

Ρυθμίστε το πλυντήριό σας στο πιο απλό πρόγραμμα (δείτε οτιδήποτε για φρεσκάρισμα πιάτων) και φροντίστε να έχετε την χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορείτε. Δεν συνιστάται θερμοκρασία πάνω από 55 oC.

Μην το αφήσετε το πλυντήριό σας να στεγνώσει το πληκτρολόγιο με την αντίσταση που έχει !!! Πείτε του χωρίς πρόγραμμα στεγνώματος, ή αν δεν γίνεται τότε διακόψτε την πλύση μόλις τελειώσει το πλύσιμο και αρχίσει το στέγνωμα. Βγάλτε το πληκτρολόγιο από το πλυντήριο και αφήστε το 12 ώρες να στεγνώσει στο αέρα.

Μόλις στεγνώσει, απλά ξανασυναρμολογήστε τον με τον ίδιο τρόπο που το χωρίσατε, φροντίζοντας να εγκαταστήσετε σωστά όλα τα εξαρτήματα. Εάν δεν εγκαταστήσετε σωστά κάποιο μεμονωμένο μέρος, το πληκτρολόγιό σας δεν θα λειτουργήσει. Ωστόσο, δεν είναι τρομερά ευαίσθητο, οπότε απλά προσπαθήστε ξανά μέχρι να το πετύχετε.

Μπορεί να φαίνεται κάπως ριψοκίνδυνο, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι πιο πιθανή να καταστρέψει το πληκτρολόγιό σας, από το να χύσετε αλκοόλ πάνω του ενώ σκουπίζετε τα πλήκτρα.

kayboard,clean,πληκτρολόγιο,καθάρισμα

Ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται, εκτός από το χρόνο που απαιτείται για να το πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων, είναι περίπου 15 λεπτά, και αυτό αν πραγματικά αφιερώσετε χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, αυτός είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να μάθετε πώς λειτουργούν τα πληκτρολόγια, να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε χωρίς πολλή προσπάθεια.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

kayboard,clean,πληκτρολόγιο,καθάρισμα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).