Πώς να επαναφέρετε εργοστασιακά ένα Windows 10 PC με τη γραμμή εντολών

Εάν ο 10 υπολογιστής σας λειτουργεί αργά ή δεν λειτουργεί κανονικά ή εάν θέλετε απλώς να τον πουλήσετε, τότε ίσως χρειάζεστε να τον επαναφέρετε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε μέσω της .

Αν σκοπεύετε να πουλήσετε τον υπολογιστή σας, η εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γνωρίζετε και να κάνετε πριν τον δώσετε. Δείτε ένα εύκολο τρόπο με την χρήση της Γραμμής Εντολών.

Βήμα 1: Αρχικά, ανοίξτε τη γραμμή εντολών. Για να το κάνετε αυτό, πληκτρολογήστε “Γραμμή εντολών” στη γραμμή αναζήτησης των Windows και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην εφαρμογή Γραμμή εντολών από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Βήμα 2: Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Enter.
systemreset --factoryreset

Θα εμφανιστεί το μενού Κάντε μία επιλογή (Select a Option). Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε είτε να καταργήσετε εφαρμογές και ρυθμίσεις ενώ διατηρείτε τα αρχεία σας, είτε μπορείτε να καταργήσετε τα πάντα. Εάν θέλετε να πουλήσετε τον φορητό υπολογιστή σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα πάντα.

  Windows 10,11 κατεβάστε ISO με τις ενημερώσεις Δεκεμβρίου 2022

Στη συνέχεια, και σε δεύτερη ερώτηση τω Windows, αποφασίστε αν θέλετε απλώς να αφαιρέσετε τα αρχεία σας ή να αφαιρέσετε τα αρχεία σας και να σκουπίσετε τη μονάδα δίσκου. Το πρώτο είναι ταχύτερο αλλά λιγότερο ασφαλές, ενώ το δεύτερο διαρκεί πολύ περισσότερο.

Λάβετε υπόψη ότι εάν αφαιρέσετε τα αρχεία και καθαρίσετε τη μονάδα δίσκου, καθιστά πιο δύσκολο για κάποιον να ανακτήσει αυτά τα αρχεία – αλλά δεν είναι αδύνατο.

Η επόμενη θα σας ενημερώσει ότι ο υπολογιστής είναι έτοιμος για επαναφορά. Κάντε κλικ στο “Επαναφορά” () για να ξεκινήσετε.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εργοστασιακής επαναφοράς, θα εμφανιστεί η αρχική οθόνη ρύθμισης, σαν να έχετε βγάλει τον υπολογιστή έξω από το κουτί, για πρώτη φορά.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

4 Comments

Leave a Reply
 1. Ανέκαθεν τα τελευταία χρόνια είχα μια απορία.

  Εάν και εφόσον αποφασίσει κάποιος να κάνει factory reset διότι έχει υποψία ή όντως έχει τσιμπήσει κάποιο ιό στο μηχάνημά του, επαναλαμβάνω, αν και εφόσον αποφασίσει να κάνει ολική διαγραφή του HDD του μ’ αυτή την διεργασία και όχι clean install μέσα από κάποιο USB stick ή DVD, τον πυρήνα και γενικά όλο το σετ των windows 10 τον αντλεί από το internet και από τους servers της MS ή από κάποιο εφεδρικό τμήμα των win10 στον υπολογιστή ; (όπου ενδεχομένως να συγκρίνει κάποια hash με τα γνήσια).

  Εν ολίγοις, το factory reset είναι 100% ασφαλής επαναφορά του μηχανήματος ή ενδέχεται να ξαναφορτώσει μια “πειραγμένη” πλατφόρμα ; (αν έχει τσιμπήσει ιό).

  • Σύμφωνα με την Microsoft τα δεδομένα τα δέχεται είτε από το ίδιο το λειτουργικό, προφανώς κόβοντας-ράβοντας τα απαραίτητα κομμάτια και κρατώντας τα προσωρινά σε κάποιο σημείο του δίσκου, είτε από κάποιο δίσκο αποκατάστασης, που τον ζητάει σε κάποια στιγμή της διαδικασίας. Δεν αναφέρει πουθενά για απαίτηση ύπαρξης διαδικτύου.
   Σε περίπτωση ιού νομίζω ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ενδείκνυται, γιατί απλά δεν εξασφαλίζει ότι μπορεί να απομακρύνει την μόλυνση.

   • Ζητώ συγνώμην αν παρεμβαίνω για διαφορετικο θέμα αλλα΄θα παρακαλούσα να εχω μια απάντηση,αν ειναι εφικτο βέβαια, σε ερώτημα που ειχα στείλει πριν δυο-τρεις ημερες στο θέμα ιδιωτικου δικτύου υπολογιστών σε windows 10.
    Ειδικότερα αναφέρατε ότι αν δεν φαίνετα ιενας υπολογιστής να επιλέξουμε την επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου.
    Πράγματι με αυτο τον τρόπο εμφανίζεται ο…χαμενος υπολογιστής αλλά δεν κρατάει πολύ γιατί σε περίπτωση επανεκινησης του χάνεται πάλι και πρέπει να ξαναγίνει επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου.
    Επειδη έχω κολλήσει στο θέμα αυτο μπορειτε να με βοηθήσετε πως θα το λύσω; Ευχαριστω πολύ .

    • Καλησπέρα,
     Γενικότερα δεν προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη, όχι τουλάχιστον μέσα από το site. Όμως, αν θες, μπορείς να συνδεθείς στην ομάδα Iguru.gr Group στο FB, όπου από εκεί μπορείς να ρωτήσεις οτιδήποτε τεχνικό χρειάζεσαι. Οι φίλοι που παρακολουθούν το κανάλι στο Facebook έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).