Πως να κάνετε το παλιό σας κινητό κάμερα dashcam

Εάν έχετε ένα παλιό κινητό τηλέφωνο που κάθετε σε ένα συρτάρι, μπορείτε να το μετατρέψετε σε κάμερα dashcam στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Οι κάμερες dashcam ονομάζονται οι κάμερες που τοποθετούνται στα ταμπλό των αυτοκινήτων και καταγράφουν την κίνηση. Αν οδηγείτε σίγουρα θα έχετε κάποια στιγμή ευχηθεί να είχατε μία τέτοια κάμερα εγκατεστημένη. Μπορούν να σας προστατεύσουν από το να βρείτε το δίκιο σας σε μία σύγκρουση, μέχρι να καταγράψετε ένα περίεργο συμβάν στο δρόμο που θα γίνει viral. Αλλά οι κάμερες αυτές κοστίζουν.

Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό  κινητό τηλέφωνο σαν κάμερα dashcam, εξοικονομώντας χρήματα και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής της παλιάς σας ς. Βοηθά επίσης στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων στον πλανήτη.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός smartphone dashcam

modern dashboard camera mounted in car view of road during driving

Προτού αγοράσετε τα υπόλοιπα πράγματα που χρειάζεστε για να μετατρέψετε το παλιό σας τηλέφωνο σε κάμερα, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός smartphone ως κάμερας dashcam είναι ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Εφόσον χρησιμοποιείτε smartphone, μπορείτε να το ρυθμίσετε να συνδέεται αυτόματα σε οποιοδήποτε από τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi ή τα hotspot για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των εγγραφών σας στο cloud. Αν δεν υπάρχει σταθερή σύνδεση wi-fi στο δρόμο σας μπορείτε να του βάλετε μία κάρτα δεδομένων. Επιπλέον, αν θέλετε να δείτε τα βίντεο που τραβήξατε, το μόνο που χρειάζεστε είναι να το βγάλετε από τη βάση του και να το χρησιμοποιήσετε όπως οποιοδήποτε άλλο smartphone.

Όμως ένα smartphone, είναι ένας δελεαστικός στόχος για τους κλέφτες, ακόμα και αν είναι παλιό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το αφήσετε σε κοινή θέα όπως οι περισσότερες κάμερες dashcam. Μια άλλη επιλογή είναι να το αφαιρέσετε από τη βάση του. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, αλλά η επανατοποθέτησή του κάθε φορά που θα οδηγείσετε μπορεί να αποδειχθεί αρκετά κουραστική.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τους τοπικούς νόμους. Η νομοθεσία είναι αυστηρή στην χρησιμοποίηση κάμερας σε δημόσιους χώρους, επομένως μια κάμερα dashcam μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.

Ωστόσο, εάν συμβεί κάποιο ατύχημα μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο για τι δυνατότητες έχετε για να χρησιμοποιήσετε την εγγραφή ως απόδειξη.

Ποιότητα κάμερας και ποιότητα smartphone

Το νόημα του να έχετε μια κάμερα dashcam είναι να καταγράφετε καθαρά τον δρόμο που οδηγείτε. Εάν το παλιό σας smartphone έχει κακή ποιότητα κάμερας (κάτι λιγότερο από ανάλυση Full HD 1080p) και δεν προσαρμόζεται καλά στις συχνά μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού, προετοιμαστείτε για αποτυχία.

Σκεφτείτε επίσης το οπτικό πεδίο της κάμερας του τηλεφώνου σας. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα smartphone που δείχνει μόνο ένα μικρό μέρος του παρμπρίζ σας. θέλετε κάτι που θα καταγράφει ολόκληρο το οπτικό πεδίο του οδηγού. Γι' αυτό ένα smartphone είναι ιδανικό εάν διαθέτει κάμερα εξαιρετικά ευρείας λήψης.

Δεν χρειάζεται να βάλετε ένα νέο τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, αλλά κάτι που είναι ίσως τριών έως πέντε ετών μπορεί να κάνει την δουλειά σας. Οτιδήποτε παλαιότερο θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η κάμερά του ίσως δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με μία πραγματική dashcam ή ότι τα εσωτερικά του μπορεί να αποτύχουν λόγω φθοράς.

Θυμηθείτε ότι, εάν το χρησιμοποιείτε ως κάμερα dashcam, θα εκτεθεί σε διάφορες θερμοκρασίες, από εξαιρετικά ζεστό κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο έως υπερβολικά κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό μπορεί να μειώσει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του, καθώς τα smartphone δεν προορίζονται συνήθως για χρήση σε τέτοιες θερμοκρασίες. Γι' αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα παλιό τηλέφωνο χωρίς φυσική ζημιά. Η κατάστασή του θα πρέπει να είναι τέτοια που να του επιτρέπει να διαρκέσει περισσότερο.

Και εντάξει έως εδώ, έχετε καταλάβει τα υπέρ και κατά και ναι, έχετε ένα παλιό smartphone. Δείτε τι άλλο χρειάζεστε και πως θα τα στήσετε όλα αυτά.

Χωρητικότητα αποθήκευσης τηλεφώνου

flash memory smartphone storage microsd card

Τα περισσότερα παλιά τηλέφωνα διαθέτουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης. Εάν το παλιό σας τηλέφωνο έχει μόνο 32 GB ή 64 GB χώρου, θα πρέπει να το διαμορφώσετε ξανά πριν το χρησιμοποιήσετε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει τίποτα άλλο από βασικές εφαρμογές και την εφαρμογή dashcam. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε πολύ χώρο αποθήκευσης για τα βίντεό σας.

Εάν το τηλέφωνό σας μπορεί να επεκτείνει τη μνήμη του μέσω κάρτας microSD, τότε σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια αφαιρούμενη κάρτα των 128 GB. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εγγράψετε τα βίντεο στην υψηλότερη δυνατή ρύθμιση και να διατηρήσετε έναν αριθμό από αυτά στο τηλέφωνό σας πριν σβηστούν.

Τοποθέτηση του τηλεφώνου σας

android dash cam image

Εάν έχετε διαθέσιμο τηλέφωνο, το επόμενο βήμα σας είναι να το τοποθετήσετε στο όχημά σας. Σκοπεύετε να το τοποθετήσετε στο παρμπρίζ σας ή στο ταμπλό σας; Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε οποιαδήποτε θέση, αλλά οι στο παρμπρίζ είναι συνήθως καλύτερες, καθώς μπορούν να καταγράψουν μεγαλύτερο μέρος του δρόμου.

Μπορεί επίσης να θέλετε μια βάση που αφαιρείται εύκολα, γιατί αν δεν σκοπεύετε να αφήσετε τo smartphone σας στο αυτοκίνητο, τουλάχιστον να μην δυσκολεύεστε να τη βάζετε και να την βγάζετε κάθε φορά.

Πάντα να σκέφτεστε προσεκτικά πού τοποθετείτε την κάμερά σας. Δεν θέλετε να τοποθετήσετε κανένα gadget που θα εμποδίσει τους αισθητήρες του αυτοκινήτου σας ή τον αερόσακο. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει το όχημά σας να ενεργήσει ακανόνιστα ή θα μπορούσε να γίνει βλήμα εάν φουσκώσουν οι αερόσακοι σε ένα ατύχημα.

Πηγή ενέργειας

Ενώ τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν μια αξιοπρεπή διάρκεια ζωής της μπαταρίας, οι παλαιότερες συσκευές έχουν συνήθως μειωμένη κατάσταση της μπαταρίας, συνήθως λόγω φθοράς. Επιπλέον, η εγγραφή βίντεο καταναλώνει πολύ ενέργεια. Γι' αυτό θέλετε ένα καλώδιο φόρτισης και έναν αντάπτορα στο αυτοκίνητό σας για τη φόρτιση του smartphone.

Μην αγοράσετε τον φθηνότερο φορτιστή αυτοκινήτου και καλώδιο που μπορείτε να βρείτε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παρέχουν αρκετό ρεύμα έτσι ώστε το τηλέφωνό σας να μην αδειάζει από μόνο του ενώ λειτουργεί ως κάμερα. Θα πρέπει επίσης να βρείτε κάτι αρκετά μακρύ σε καλώδιο για να μην το έχετε να κρέμεται μπροστά σας. Αυτό συνιστά κίνδυνο οδήγησης και θα πρέπει να το αποφύγετε.

Τι να αναζητήσετε σε μια εφαρμογή dashcam

dash cam travel

Είτε είστε χρήστης Android είτε iPhone, υπάρχουν πολλές εφαρμογές dashcam από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Αλλά όποια εφαρμογή κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να έχει τις παρακάτω δυνατότητες:

 • Δυνατότητα επιλογής ανάλυσης βίντεο
 • Παρακολούθηση τοποθεσίας GPS
 • Αυτόματη εγγραφή
 • Εγγραφή στο παρασκήνιο
 • Ρύθμιση μήκους βίντεο
 • Αυτόματη αντικατάσταση αρχείου

Άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε είναι:

 • Αυτόματη ανίχνευση σύγκρουσης
 • Προσαρμοσμένες ρυθμίσεις βίντεο, όπως έκθεση και ισορροπία λευκού
 • Αυτόματες μεταφορτώσεις στο cloud
 • Εγγραφή ήχου
 • Κλήση υπηρεσίας ανάγκης
 • Ταχύμετρο GPS

Αυτές οι λειτουργίες σας βοηθούν να δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε περίπτωση ατυχήματος, επιτρέποντας στους ερευνητές και την ασφαλιστική σας να προσδιορίσουν τι πραγματικά συνέβη.

Δείτε εδώ μία ανάλυση των εφαρμογών dashcam που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα.

Συνοπτικά

Εφόσον δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα και το smartphone σας έχει ακόμα πολλή ζωή, αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κάμερα dasjcam.

Θα εξοικονομήσετε χρήματα και, ταυτόχρονα, να μειώσετε τα περιττά ηλεκτρονικά απόβλητα. Και αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του smartphone σας για να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.085 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).