Πώς λειτουργούν τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας και είναι κατάλληλα για εσάς;

Αν θελήσατε ποτέ να ακούτε μουσική χωρίς να χάνετε το ήχο του εξωτερικού περιβάλλοντός σας, ίσως είναι καιρός να αγοράσετε ακουστικά οστικής αγωγιμότητας.

bone conduction headphones

Τα εξειδικευμένα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας (bone conduction headphones) στερούνται ηχείων και αφήνουν τα αυτιά σας ελεύθερα να ακούν τους εξωτερικούς θορύβους, όπως φωνές ή αυτοκίνητα που πλησιάζουν. Αλλά δεν είναι για όλους. Έρχονται με μερικά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ήχου. Πώς λειτουργούν τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας και είναι κατάλληλα για εσάς;

Πώς λειτουργεί η οστική αγωγιμότητα;

Σε αντίθεση με τα κανονικά ακουστικά, τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας δεν βασίζονται σε ηχεία που πάλλουν τον αέρα για τη δημιουργία ήχου. Αντίθετα, χρησιμοποιούν δύο μορφοτροπείς για να δονούν το κρανίο σας, ή πιο συγκεκριμένα, τα ζυγωματικά σας.

Αυτές οι δονήσεις βρίσκουν το δρόμο τους προς τον ακουστικό κοχλία σας, όπου μεταφράζονται σε «ήχο» από τον εγκέφαλό σας. Η αγωγιμότητα των οστών παρακάμπτει αποτελεσματικά τα τύμπανα των αυτιών σας, αφήνοντάς τα ελεύθερα να ακούν εξωτερικούς θορύβους ενώ εσείς απολαμβάνετε μουσική, podcast, τηλεφωνικές κλήσεις ή άλλους ήχους από τα ακουστικά σας.

Η αγωγιμότητα των οστών είναι πολύ διαφορετική από την αγωγιμότητα του αέρα, η οποία είναι η διαδικασία που συνήθως εννοούμε όταν μιλάμε για «ακοή». Με την αγωγιμότητα του αέρα, οι ήχοι δημιουργούν κύματα πίεσης στον αέρα και αυτή η πίεση δονεί τα τύμπανα των αυτιών σας. Στη συνέχεια, τα τύμπανα των αυτιών σας δονούν τον κοχλία σας, ο οποίος μεταφέρει τον ήχο στον εγκέφαλό σας.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγωγιμότητα των οστών είναι “σκληρή” ή πολύ τσιριχτή, και αυτό είναι αρκετά φυσικό. Όταν μιλάτε, για παράδειγμα, ακούτε έναν συνδυασμό ήχου από τον αέρα και ήχου από τα οστά σας. Γι' αυτό η φωνή σας ακούγεται διαφορετικά όταν την ακούσετε ηχογραφημένη. Αυτές οι ηχογραφήσεις δεν καταγράφουν τον ήχο που διοχετεύεται από τα οστά που δονείται στο κεφάλι σας. Ουσιαστικά είναι όπως πραγματικά σας ακούν οι άλλοι.

Τα οφέλη: Αυξημένη ασφάλεια και ευαισθητοποίηση

bone conduction headphones 2

Τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας αφήνουν τα τύμπανα των αυτιών σας ελεύθερα να λαμβάνουν τυχόν εισερχόμενους ήχους. Έτσι, τα οφέλη είναι αρκετά προφανή, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά οστικής αγωγιμότητας χωρίς να αποκλείετε τον εξωτερικό θόρυβο.

Σε μερικούς τα ακουστικά που επιτρέπουν να ακούτε το περιβάλλον σας ίσως να είναι λίγο ανορθόδοξο. Αλλά ανάλογα με τις ευθύνες ή τα χόμπι σας, μπορεί να βρεθείτε σε πάρα πολλές καταστάσεις όπου θα πρέπει να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας.

Η ποδηλασία είναι ίσως η πιο δημοφιλής περίπτωση χρήσης ακουστικών οστικής αγωγιμότητας. Πρέπει να γνωρίζετε το περιβάλλον σας ενώ κάνετε ποδήλατο στο δρόμο. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να είστε το θύμα (ή η αιτία) ενός ατυχήματος. Ένα ζευγάρι κανονικά ακουστικά θα μπλόκαρε το περιβάλλον σας ενώ κάνετε ποδήλατο, αλλά τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας θα σας επιτρέψουν να ακούτε αυτοκίνητα που έρχονται ή οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Οι κολυμβητές θα απολαύσουν επίσης ακουστικά οστικής αγωγιμότητας, τα οποία είναι συχνά αδιάβροχα και μερικές φορές λειτουργούν και σε νερό. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μοντέλα ακουστικών οστικής αγωγιμότητας, όπως το AfterShokz Xtrainerz για παράδειγμα, λειτουργούν ως φορητές συσκευές αναπαραγωγής MP3 και εξαλείφουν την ανάγκη να κολυμπήσετε μαζί με το τηλέφωνό σας.

Και επειδή τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας παρακάμπτουν το τύμπανο του αυτιού σας, είναι μια σταθερή επιλογή για άτομα που φορούν ωτοασπίδες ή ακουστικά βαρηκοΐας πλήρως μέσα στο αυτί. Είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική στα παραδοσιακά ακουστικά εάν έχετε απώλεια ακοής στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί σας.

Όμως προσέξτε. Τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας μπορούν να βλάψουν το εσωτερικό αυτί σας όταν είναι σε υψηλές εντάσεις, όπως και τα κανονικά ακουστικά. Και επίσης δεν είναι αθόρυβα. Οι δονήσεις που δημιουργούνται από αυτά τα ακουστικά παράγουν κάποιο ηχητικό ήχο που μπορεί να ακούσουν και άλλοι άνθρωποι, ειδικά αν βρίσκονται κοντά σας.

Φυσικά, τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας δεν χρειάζονται πάντα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ετοιμάζετε ένα μπάρμπεκιου και να εξακολουθείτε να θέλετε να ακούσετε τις φωνές της οικογένειάς σας, ή να επιτηρείτε τουλάχιστον ηχητικά τα παιδιά σας.

Τα κακά νέα: Ποιότητα ήχου και τιμή

bone conduction headphones 1
Δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε ακουστικά οστικής αγωγιμότητας για την ποιότητα του ήχου τους. Από τη τους, αυτά τα ακουστικά τείνουν να δίνουν έμφαση στις υψηλές και μεσαίες συχνότητες και στερούνται κάθε είδους μπάσου. Και επειδή τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας αφήνουν τα αυτιά σας ανοιχτά σε εξωτερικούς ήχους, και έτσι δεν έχετε μια απομονωμένη ακρόαση για να απολαύσετε την μουσική σε όλο της το μεγαλείο.

Δηλαδή, τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας δεν ακούγονται τρομερά. Δεν μπορούν ποτέ να πιάσουν την ποιότητα των καλύτερων κανονικών ακουστικών. Πραγματοποιούν τη τους και αν ακούτε κυρίως podcast ή δέχεστε τηλεφωνικές κλήσεις, η ποιότητα του ήχου, ειλικρινά δεν έχει μεγάλη σημασία εξαρχής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας συνοδεύονται από ωτοασπίδες, καθώς το να βουλώνετε τα αυτιά σας βελτιώνει πραγματικά την ποιότητα του οστικού αγώγιμου ήχου.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο μειονέκτημα στα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας, το κόστος. Σχεδόν όλα τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας ξεκινούν από 30 € και τα μοντέλα υψηλής ποιότητας μπορεί να κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα 30 € δεν είναι παράλογα, αλλά είναι πολλά χρήματα για να ξοδέψετε σε ακουστικά που δεν ακούγονται υπέροχα.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε ακουστικά οστικής αγωγιμότητας;

Η χρήση ακουστικών οστικής αγωγιμότητας είναι θέμα προτίμησης. Είστε πρόθυμοι να θυσιάσετε την ποιότητα ήχου για να ακούσετε το περιβάλλον σας; Ή, είστε κολυμβητής που θέλει να ακούει μουσική ενώ ασκείται; Τότε είστε πιθανώς οι κατάλληλοι πελάτες για ένα σετ ακουστικών οστικής αγωγιμότητας.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε ακουστικά οστικής αγωγιμότητας. Το να φοράτε παραδοσιακά ακουστικά ή ακουστικά ενώ κάνετε ποδήλατο, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι επίσης και παράνομο σε ορισμένες χώρες. Δεν συζητάμε για μοτοσυκλέτα που απαγορεύεται δια ροπάλου.

Όσοι έχουν εμμονή με την ποιότητα ήχου θα πρέπει να παραλείψουν από την λίστα των αγορών τους τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας. Εναλλακτικά, αν πάτε σε κλασικά ακουστικά μπορείτε να δείτε ορισμένες , όπως τα ακουστικά Sony LinkBuds και Bose Sport Open, τα οποία διαθέτουν ανοιχτό σχεδιασμό για να σας επιτρέπουν να ακούτε “κάποιο περιβάλλον” χωρίς να θυσιάζετε την ποιότητα ήχου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).