Μετονομασία συντομεύσεων του μενού Win + X στα Windows 10

Η Microsoft εισήγαγε από τα Windows 8 και ύστερα ένα μενού με λειτουργίες, το οποίο εμφανίζεται με δεξί κλικ στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης ή αν πατήσετε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + X.

 

Στα Windows 8.1 και στα Windows 10, μπορείτε απλά να κάνετε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη για να το εμφανίσετε. Αυτό το μενού έχει συντομεύσεις σε χρήσιμα εργαλεία διαχείρισης και λειτουργίες του συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι ένα προσαρμόσιμο μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Ο χρήστης δεν μπορεί να προσθέσει στο μενού Win + X τις εφαρμογές και εντολές που επιθυμεί. Σήμερα, θα δούμε πώς μπορείτε να μετονομάσετε μια συντόμευση του μενού Win + X χωρίς να χρησιμοποιήσετε εργαλεία άλλων κατασκευαστών.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μενού Win + X στα Windows 10, έχετε δύο επιλογές:

  • Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη. Αντί του μενού περιβάλλοντος της γραμμής εργασιών, τα Windows 10 εμφανίζουν το μενού Win + X.
  • Ή, πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα συντόμευσης Win + X στο πληκτρολόγιο.

Οι καταχωρίσεις μενού Win + X είναι όλα αρχεία συντόμευσης (.LNK), αλλά η προσαρμογή του μενού δεν είναι εύκολη υπόθεση, επειδή η Microsoft σκόπιμα δυσκόλεψε την προσαρμογή του, για να αποτρέψει την κατάχρηση από τις εφαρμογές τρίτων και την τοποθέτηση των δικών τους συντομεύσεων.

Οι συντομεύσεις είναι όλες ειδικές, διαβιβάζονται μέσω μιας hashing λειτουργίας API των Windows (συνάρτηση κατατεμαχισμού) και το hash στη συνέχεια αποθηκεύεται μέσα σε αυτές τις συντομεύσεις. Η παρουσία του hash λέει στο μενού Win + X ότι η συντόμευση είναι ειδική και μόνο τότε θα εμφανιστεί στο μενού, αλλιώς θα αγνοηθεί.

Ωστόσο, μπορείτε να τροποποιήσετε ελαφρώς τις προεπιλεγμένες συντομεύσεις που περιλαμβάνονται στο μενού Win + X. Η αλλαγή του πεδίου “Σχολίου” σε μια συντόμευση δεν σπάει το άθροισμα κατακερματισμού και εξακολουθεί να επιτρέπει στον Explorer να μπορεί να το διαβάσει και να το χρησιμοποιήσει ως όνομα για την καταχώρηση στο μενού Win + X. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να μετονομάσετε οποιαδήποτε συντόμευση στο μενού Win + X. Αν σας μπερδέψαμε με την λειτουργία hash, δείτε το απλά ότι μπορείτε να μετονομάσετε τις εντολές στο μενού του Win + X εύκολα και χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργικότητας.

Πως να μετονομάσετε τις συντομεύσεις του μενού Win + X στα Windows 10:
1. Ανοίξτε την εξερεύνηση αρχείων και πηγαίνετε στο δίσκο που έχετε εγκατεστημένα τα Windows (συνήθως ο C).
2. Μεταβείτε στο φάκελο C > Χρήστες > Το_Όνομα_σας > Microsoft > Windows > WinX  ( εναλλακτικά κάντε copy-paste το παρακάτω στην γραμμή διευθύνσεων της εξερεύνησης αρχείων:  %LocalAppdata%\Microsoft\Windows\WinX )

3. Ανοίξτε το φάκελο Group1 (κάτω), Group2 (μεσαίο) ή Group3 (επάνω) για να βρείτε την επιθυμητή συντόμευση.


4. Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση που θέλετε και επιλέξτε το “Ιδιότητες” από το μενού περιβάλλοντος.
5. Πληκτρολογήστε το νέο όνομα που θέλετε να αντιστοιχίσετε στη συντόμευση, στο πεδίο “Σχόλιο”.


6. Για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές, θα πρέπει να αποσυνδεθείτε και να συνδεθείτε στο λογαριασμό χρήστη. Εναλλακτικά, μπορείτε να επανεκκινήσετε τον Explorer.

Λάβετε υπόψη ότι η Microsoft μπορεί να εφαρμόσει διάφορες αλλαγές στα Windows 10 μέσω των updates, οπότε αυτό το τέχνασμα μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).