Ρωσία: Facebook, Gmail και Skype, μόνο αν οι servers είναι σε Ρώσικο έδαφος

Οι εταιρείες – υπηρεσίες Facebook, Gmail και Skype, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στη Ρωσία.

Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας έχει περάσει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επιφέρει πολλά προβλήματα στις δυτικές επιχειρήσεις τεχνολογίας εάν δεν αρχίζουν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο εσωτερικό της χώρας. Η νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες της Silicon Valley, όπως το Facebook, το Gmail της Google, και το Skype της Microsoft, να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα ου προέρχονται από τους πολίτες της χώρας, σε ρωσικό έδαφος, προκειμένου να επιτρέπεται στις αρχές να ελέγχουν νόμιμα τα δεδομένα που επιθυμούν.
Επί του παρόντος, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν την εξουσία για την απόκτηση δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα εκτός των συνόρων της, εκτός και αν υποβάλουν νόμιμο αίτημα αμοιβαίας νομικής συνεργασίας, κάτι το οποίο η χώρα δεν επιθυμεί, καθώς δεν της αρέσει να συνεργάζεται.

putin
Φωτογραφία ZDNet

Η τροπολογία που αφορά “Πληροφορίες, Τεχνολογίες πληροφορίας και την Προστασία της Πληροφορίας” και είναι μέρος των αντιτρομοκρατικών νόμων της χώρας, θα απαιτήσει τα ρώσικα δεδομένα να αποθηκεύονται στο εσωτερικό της χώρας, για να είναι προσβάσιμα από τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους αναφέρει το ZDNet.

Σε αυτή την περίπτωση αν κάποια ρωσική ή ξένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ή πάροχος instant messaging, δεν παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα τουλάχιστον έξι μηνών, θα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού από την χώρα.
Ο νόμος – ο οποίος δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin – θα υποχρεώσει όλες τις ξένες εταιρείες να εγκαταστήσουν τους servers και τα datacenters τους στο εσωτερικό της Ρωσίας, προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο. Θα δώσει στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, πρώην KGB) και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και “μαζικής επικοινωνίας” έναν ρυθμιστικό ρόλο για καλύτερο του Internet της Ρωσίας.

Η τροπολογία έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανατροπή παρόμοιων νόμων διατήρησης δεδομένων από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία αναγνωρίζει κάποιους νόμους από τις Βρυξέλλες -για να διατηρεί σχέσεις με το μπλοκ 28 κρατών-μελών, αλλά απορρίπτει ενεργά άλλους – αν μη τι άλλο στη νομοθεσία της, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή δεδομένων.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).