Σας ανήκουν οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο internet;

Σε ποιον ανήκουν οι ή τα βίντεο που ανεβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή σε υπηρεσίες , όπως το OneDrive; Ποιος μπορεί να κάνει χρήση;

Όταν ανεβάζετε μια ή ένα βίντεο στο διαδίκτυο, είναι φυσικό να μην σκέφτεστε πού πηγαίνει αυτή η φωτογραφία και σε ποιανού χέρια είναι τώρα.

Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ανεβάσετε μία φωτογραφία στο διαδίκτυο, αλλά ποιος έχει πραγματική εξουσία σε αυτό το περιεχόμενο; Σε ποιον ανήκουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζετε στο διαδίκτυο;

Και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όποιος θέλει;

Πού αποθηκεύονται οι διαδικτυακές σας φωτογραφίες;

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι και εφαρμογές που μπορούν να αποθηκεύσουν τις φωτογραφίες σας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες φιλοξενίας εικόνων, υπηρεσίες επεξεργασία φωτογραφίας, Cloud αποθήκευσης κλπ.

Υπάρχουν επίσης και χιλιάδες ιστότοποι που περιστασιακά θα σας ζητήσουν μια φωτογραφία σας, ένα προϊόν που πουλάτε ή μια μορφή ταυτοποίησης, όπως άδεια οδήγησης ή ταυτότητα.

Πολλοί από εσάς δεν αντιλαμβάνεστε πραγματικά πώς και πού αποθηκεύονται οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία στο Instagram, θα αποθηκευτεί στον λογαριασμό σας, έτσι ώστε οι ακόλουθοί σας να μπορούν να βλέπουν τις μεταφορτώσεις του προφίλ σας από οπουδήποτε. Πού όμως είναι αποθηκευμένες αυτές οι φωτογραφίες ώστε να είναι εφικτό;

Το Instagram χρησιμοποιεί διακομιστές cloud για την αποθήκευση τέτοιων δεδομένων, όπως κάνει η πλειονότητα των υπηρεσιών. Οι περισσότερες πλατφόρμες χρησιμοποιούν διακομιστές για την αποθήκευση φωτογραφιών, βίντεο και μια ποικιλία άλλων τύπων δεδομένων, όπως ονόματα, διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας. Αυτοί οι διακομιστές συνήθως διατηρούνται σε κέντρα δεδομένων, η τοποθεσία των οποίων ποικίλλει ανάλογα με την εν λόγω εταιρεία. Μπορεί να βρίσκονται στην χώρα σας ή οπουδήποτε στο κόσμο.

Το Facebook χρησιμοποιεί επίσης κέντρα δεδομένων για την αποθήκευση φωτογραφιών χρηστών. Στη Σουηδία, το Facebook διαθέτει μια μεγάλη , γνωστή ως Luleå Data Center, που διατηρεί τεράστιες ποσότητες πληροφοριών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες. Αυτό δεν είναι το μόνο κέντρο δεδομένων που διαθέτει το Facebook, αλλά αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία χειρίζεται τα δεδομένα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ. Υπάρχουν πολλές άλλες πλατφόρμες που χειρίζονται τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών αποθήκευσης cloud όπως το Google Drive. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud συνήθως αποθηκεύουν τα δεδομένα σας και σε απομακρυσμένους διακομιστές, σε κέντρα δεδομένων.

Το Dropbox, για παράδειγμα, φιλοξενεί δεδομένα σε διακομιστές ασφαλούς αποθήκευσης, οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία, στην ΕΕ και στην Αυστραλία. Έτσι, είναι προφανές ότι οι ασφαλείς διακομιστές είναι η πιο κοινή πρακτική για την αποθήκευση δεδομένων χρήστη, είτε πρόκειται για πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε για υπηρεσίες αποθήκευσης cloud.

Λοιπόν, από τη στιγμή που αυτές οι φωτογραφίες ανέβουν και αποθηκευτούν, εξακολουθείτε να τις κατέχετε ή κάποιος άλλος έχει δικαιώματα σε αυτές;

Σε ποιον ανήκει οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας που έχετε ανεβάσει;

Γενικά, όποιος δημιούργησε μία εικόνα ή ένα βίντεο που ανεβάσατε είναι και ο επίσημος κάτοχος. Για παράδειγμα, αν τραβήξετε μια φωτογραφία στο smartphone σας και στη συνέχεια τη ανεβάσετε στο Twitter, στο Google Drive, στο Facebook ή σε οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο, αυτή η εικόνα ανήκει σε εσάς. Κανένας ιστότοπος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι του ανήκει το περιεχόμενο που ανεβάζετε, εάν ο δημιουργός είστε εσείς.

Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε να ανεβάσετε τη φωτογραφία κάποιου άλλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο cloud storage ή σε άλλη πλατφόρμα, δεν είναι ιδιοκτησία σας. Το άτομο που τράβηξε τη φωτογραφία ή το άτομο που αγόρασε τα δικαιώματα για αυτήν, εξακολουθεί να κατέχει αυτό το περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, αν ανεβάσετε ένα ψηφιακό γραφικό που δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχετε λόγο στο ποιος το χρησιμοποιεί. Αντίθετα, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από τον δημιουργό ή τον νόμιμο κάτοχο του.

Το ίδιο ισχύει για τις πλατφόρμες αποθήκευσης cloud, όπως το OneDrive ή το Google Drive. Αυτές οι πλατφόρμες ενδέχεται να αποθηκεύουν τα δεδομένα σας, αλλά αναγνωρίζουν ότι δεν τα κατέχουν.

Το Google Drive, για παράδειγμα, αναφέρει στη σελίδα πρόσθετων Όρων Παροχής Υπηρεσιών ότι “το περιεχόμενό σας παραμένει δικό σας” όταν το ανεβάζετε για αποθήκευση.

“Όπως περιγράφεται στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της Google, το περιεχόμενό σας παραμένει δικό σας. Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία σε κανένα μέρος του περιεχομένου σας, συμπεριλαμβανομένου τυχόν κειμένου, δεδομένων, πληροφοριών και αρχείων που ανεβάζετε, κοινοποιείτε ή αποθηκεύετε στον λογαριασμό σας στο Drive.”

Αλλά υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ, και αυτό είναι η χρήση των φωτογραφιών σας.

Προσέξτε την διαφορά στους όρους: Άλλο σε ποιον ανήκει κάτι και άλλο ποιος μπορεί να κάνει χρήση.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που ανεβάζετε;

thief phone smartphone steal

Ακόμα κι αν σας ανήκουν οι φωτογραφίες που ανεβάζετε, μπορούν οι ιστότοποι και οι εφαρμογές να τις χρησιμοποιούν;

Μερικοί φωτογράφοι ανεβάζουν τις εικόνες τους για δωρεάν χρήση σε ιστοτόπους στοκ εικόνων όπως το Pixabay και το Unsplash. Σε τέτοιους ιστότοπους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δεδομένη εικόνα ή βίντεο με όποιον τρόπο θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να πιστώσετε τον δημιουργό.

Αλλά αν ανεβάζετε φωτογραφίες σε πλατφόρμες αποθήκευσης cloud, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρόμοιες πλατφόρμες, συνήθως δεν θέλετε να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία σας από άλλους.

Κάθε πλατφόρμα έχει τη δική της πολιτική σχετικά με τη χρήση φωτογραφιών από τους χρήστες και από αυτή, αλλά η γενική συναίνεση είναι ότι απαιτείται η άδειά σας για να μπορέσει μια άλλη οντότητα να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ανεβάζετε.

Το Instagram, για παράδειγμα, έχει δηλώσει στο Κέντρο βοήθειας ότι, εάν ένας διαφημιστής θέλει να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σας , πρέπει να λάβει ρητή άδεια από εσάς. Διαφορετικά, τα πολυμέσα σας είναι εκτός ορίων.

Ωστόσο, το Facebook έχει μια επιπλέον προειδοποίηση εδώ: εάν το προφίλ σας ή οι επιλεγμένες φωτογραφίες σας αναφέρονται ως “Δημόσιες” στις ρυθμίσεις απορρήτου σας, τότε η πλατφόρμα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, δηλαδή να βλέπει ουσιαστικά τις ρυθμίσεις απορρήτου σας ως έχοντας την άδειά σας.

“Όταν κοινοποιείτε, δημοσιεύετε ή ανεβάζετε περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα Προϊόντα μας ή σε σχέση με αυτά, μας παραχωρείτε μια μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, με δυνατότητα περαιτέρω παραχώρησης, άνευ ανταλλάγματος και παγκόσμια άδεια για τη φιλοξενία, χρήση, διανομή, τροποποίηση, εκτέλεση, αντιγραφή, δημόσια εκτέλεση ή προβολή και μετάφραση του περιεχομένου σας, καθώς και για τη δημιουργία παράγωγων έργων από αυτό το περιεχόμενο (σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχετε ορίσει για το απόρρητο και τις εφαρμογές). “

Πώς να διατηρήσετε τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας ασφαλή

open safe

Εάν ανησυχείτε για τις εταιρείες ή τα άτομα που χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες που ανεβάζετε, είναι καλύτερο να μην ανεβάζετε τίποτα και να διατηρήσετε αυτό το μέσο στη δική σας συσκευή αποθήκευσης, εκτός ς.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε άλλους χρήστες από τη λήψη των φωτογραφιών και των βίντεο που έχετε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατηρώντας τους λογαριασμούς σας ιδιωτικούς.

Ορισμένοι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να επιλέξετε μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού μόνο, ενώ άλλοι σας επιτρέπουν να εξατομικεύσετε περαιτέρω τις ρυθμίσεις απορρήτου σας.

Μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο όπου θα ανεβάζετε τα έργα σας, να έχετε και σχόλια από τους αναγνώστες σας και να μην μπλεχτείτε καθόλου  με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά τους όρους χρήσης θα τους ορίσετε εσείς.

Επίσης, αν ανεβάζετε τακτικά φωτογραφίες ή έργα τέχνης στο διαδίκτυο, ίσως θελήσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε υδατογραφήματα ή να δηλώσετε στη λεζάντα ότι το περιεχόμενο δεν προορίζεται για επαναχρησιμοποίηση. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναδημοσίευσης ή χρήσης του περιεχομένου σας για άλλους σκοπούς χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να ελέγχετε την πολιτική αποθήκευσης και απορρήτου των πλατφορμών στις οποίες ανεβάζετε φωτογραφίες, ώστε να γνωρίζετε πώς θα χειριστεί το περιεχόμενό σας μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Είστε κάτοχος του ανεβασμένου περιεχομένου εάν το δημιουργήσατε εσείς

Εν ολίγοις, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάτε και ανεβάζετε στο διαδίκτυο ανήκουν σε εσάς, αρκεί να μην πουλήσετε τα δικαιώματα σε κάποιον άλλο.

Το δικαίωμα χρήσης τους όμως εξαρτάται από την πολιτική που έχει κάθε πλατφόρμα που σας φιλοξενεί.

Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι κατέχει το περιεχόμενό σας ή το χρησιμοποιεί χωρίς την άδειά σας, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).