Σουηδία: η αστυνομία αναπτύσσει το δικό της spyware

Ναι και αστυνομικό spyware: Η αστυνομία της Σουηδίας ανακοίνωσε νέες τεχνικές για την καταπολέμηση του εγκλήματος αυτή την εβδομάδα. Μία από αυτές είναι και η δυνατότητα ανάπτυξης λογισμικού υποκλοπής spyware σε συσκευές ύποπτων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό θα έχει σαν στόχο να παρεμποδίζει τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και να ενεργοποιεί μικρόφωνα και κάμερες.spyware

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Σουηδίας Mikael Damberg σε μια συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Οι νέες τεχνικές δυνατότητες που θα αποκτήσει η Σουηδική αστυνομία αποτελούν μέρος ενός σχεδίου 34 σημείων για την αναβάθμιση των εξουσιών επιβολής του νόμου για την διερεύνηση συμμοριών ή βίαιων εγκλημάτων.

Ο Damberg δήλωσε ότι η παροχή αυτών των τεχνικών στην αστυνομία για την ανάσχεση των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες, καθώς δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν εγκληματικές ομάδες που χρησιμοποιούν συχνά υπηρεσίες όπως το Signal και το WhatsApp για τον συντονισμό των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με το ZDNet ο υπουργός δήλωσε στον τοπικό τύπο [1, 2, 3, 4] ότι το 90% όλων των επικοινωνιών που έχει προσπαθήσει να παρακολουθήσει η αστυνομία για έρευνες τα τελευταία χρόνια ήταν κρυπτογραφημένες.

Spyware αντί για backdoors στην κρυπτογράφηση

Όμως αντίθετα από χώρες όπως η Αυστραλία, όπου η τοπική κυβέρνηση έχει περάσει νόμο αναγκάζοντας τις εταιρείες της τεχνολογίας να πάρουν πίσω κρυπτογράφηση, η Σουηδική αστυνομία θα ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή – γνωστή και σαν γερμανική διαδρομή.

Πάνω από μια δεκαετία πριν, οι γερμανικές αρχές άρχισαν να αναπτύσσουν ένα κακόβουλο λογισμικό που ονόμασαν Bundestrojaner (Ομοσπονδιακό trojan).

Το σχέδιο της αστυνομίας της Σουηδίας είναι παρόμοιο αφού σχεδιάζει να αναπτύξει κακόβουλα προγράμματα με δυνατότητες spyware σε συσκευές ύποπτων. Αυτό θα τους βοηθήσει να ακούνε κρυπτογραφημένες κλήσεις ήχου ή να βλέπουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούν επίσης να εξάγουν αρχεία καταγραφής συνομιλιών από κρυπτογραφημένες εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο θα το καταφέρουν αυτό οι σουηδικές αρχές δεν είναι γνωστός, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαδρομές. Μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι το κακόβουλο λογισμικό ή να το αγοράσουν από τρίτους. Η τελευταία επιλογή είναι και η πιο δημοφιλής στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αγορά από εταιρείες που πωλούν hacking σαν νόμιμα εργαλεία παρακολούθησης, σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι νέες δυνατότητες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου του . Σύμφωνα με τον Damberg, η αστυνομία θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο αν το έγκλημα είναι άξιο να τιμωρηθεί με ποινή τεσσάρων ετών και άνω.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).