Τις τελευταίες μέρες έχουν κυκλοφορήσει άρθρα βασισμένα σε μια δημοσίευση της “έγκριτης” Sunday Times, που αναφέρουν ότι οι Ρώσοι και Κινέζοι πράκτορες φέρεται να έχουν αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία της NSA που διέρρευσε ο Edward Snowden, προσδιορίζοντας την ταυτότητα των μυστικών πρακτόρων της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Sunday Times χρησιμοποιεί απροσδιόριστες κυβερνητικές πηγές και Βρετανούς πράκτορες για να υποστηρίξει μια ιστορία που θέλει τους πράκτορες της MI6 να έχουν αποσυρθεί από τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό σε εχθρικές χώρες καθώς οι ταυτότητές τους έχουν “καεί” σαν αποτέλεσμα των διαρροών του Edward Snowden.
Η ομάδα Snowden, με επικεφαλής τον συνεργάτη του Glenn Greenwald, έχει καταγγείλει την δημοσίευση σαν ένα επίχρισμα που έχει σαν βάση αποκλειστικά και μόνο τα λόγια ανώνυμων Βρετανών αξιωματούχων.
Η Sunday Times υποστηρίζει άκριτα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να αμαυρώσει τον πληροφοριοδότη Snowden, σύμφωνα με τον Greenwald, ο οποίος υποστηρίζει ότι κανένα στοιχείο από αυτά που παρουσιάζονται δεν υποστηρίξει το ότι η Ρωσία και η Κίνα “έσπασε και διάβασε τα top-secret cache των αρχείων.”
Table of Contents
….Sunday Times…Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους
Μια πρώιμη εκδοχή της ιστορίας ανέφερε εσφαλμένα ότι ο David Miranda, συνάδερφος του Greenwald, “συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Heathrow το 2013 και κατασχέθηκαν 58.000 απόρρητα αρχεία που είχε στην κατοχή του, μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα και την συνάντηση του με τον Snowden”.
Στην πραγματικότητα, ο David Miranda συνελήφθη όταν γύριζε στη Βραζιλία, μετά την επίσκεψη του στην Laura Poitras στο Βερολίνο.
Η εφημερίδα Sunday Times ισχυρίστηκε ότι αυτό το εσφαλμένο στοιχείο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας οφείλεται σε ένα λάθος αλλά δεν φαίνεται και πολύ πειστική.
Η ομάδα του Snowden υποστηρίζει ότι ο Edward εγκατέλειψε τις ΗΠΑ με τέσσερα top secret αντίγραφα εγγράφων που σήκωσε από το intranet της NSA. Ο Snowden έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πήρε κανένα αρχείο μαζί του όταν έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, και ότι τα παρέδωσε όλα σε προσεκτικά επιλεγμένους δημοσιογράφους.
Snowden ο Αποστάτης
Οι επικριτές του Snowden, όπως είναι ο πρώην αναλυτής πληροφοριών της NSA John Schindler, αμφισβητούν αυτή την εκδοχή γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι όταν ο Edward αυτομόλησε στη Ρωσία πήρε τα αρχεία μαζί του.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο Snowden λέει την αλήθεια, εξακολουθεί να υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι τα κρυπτογραφημένα έγγραφα τα είχαν οι συνεργάτες δημοσιογράφοι του Snowden και όχι ο ίδιος ο πληροφοριοδότης.
Ένα αξιόπιστο σενάριο είναι ότι οι δημοσιογράφοι που είχαν τα αρχεία δεν είχαν την εμπειρία του Snowden και ήταν συγκριτικά πρωτάρηδες στο χειρισμό μυστικών και όχι τόσο καλά εξασκημένοι στην επιχειρησιακή ασφάλεια.
Μπορεί να έχουν γίνει λάθη στη χρήση PGP, TruCrypt και Tor, για παράδειγμα, καθώς καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν είναι γνωστές στους αρχάριους χρήστες. Το γεγονός σύμφωνα με τον αναλυτή άφησε τα απόρρητα έγγραφα εκτεθειμένα και ευάλωτα στην πειρατεία.
Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ρίξει τους καλύτερους πράκτορες σε αυτή την υπόθεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κυβερνητικές οι ομάδες κατάφεραν κάτι σίγουρα, ή ότι η ομάδα του Snowden ήταν εξυπνότερη.
Όλοι συμφωνούν ότι οι διαρροές του Snowden είναι από τις μεγαλύτερες διαρροές της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ιστορία. Η εφημερίδα Sunday Times υποστηρίζει ότι διέρρευσαν περισσότερα από εκατομμύριο διαβαθμισμένα αρχεία. Ο Greenwald αναφέρει ότι ο ισχυρισμός, είναι σκουπίδια (ψέμα) χωρίς όμως να παρέχει μια εναλλακτική εικόνα. Η ομάδα του Snowden έχει κρατήσει αυτόν τον αριθμό μυστικό.
Πόσοι κατάσκοποι πέθαναν εξαιτίας του Snowden;
Αφήνοντας κατά μέρος το αν η Κίνα ή Ρωσία με κάποιο τρόπο κατάφερε να αποκτήσει τα κρυπτογραφημένα αρχεία, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μας κάνουν να είμαστε αρκετά σκεφτικοί με τους ισχυρισμούς της Sunday Times:
“στα αρχεία υπήρχαν ταυτότητες πρακτόρων της MI6 και της CIA οι οποίες αποκαλύφθηκαν, αναγκάζοντας δυτικές υπηρεσίες να στείλουν “ομάδες διάσωσης”.
Όταν ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου (κατάσκοπος) λειτουργεί υπό κάλυψη στο εξωτερικό, κατά κανόνα η κάλυψη του είναι διπλωματική.
Δηλαδή, ο αξιωματικός προσποιείται ότι είναι ένας φυσιολογικός διπλωμάτης της πρεσβείας. Ακόμα κι αν είχε φανερωθεί θα εξακολουθούσε να έχει διπλωματική ασυλία. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να κηρυχθεί persona non grata και να σταλεί στο σπίτι του.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν κάποιο διπλωματικό διαβατήριο. Είναι οι πράκτορες που έχουν “φυσική κάλυψη” αλλά αυτοί οι πληροφορίες είναι σούπερ στεγανοί.
Ακόμη και άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών κανονικά δεν επιτρέπονται να γνωρίζουν ποιος είναι ποιος. Δεν είναι το είδος των πληροφοριών που υπάρχουν στο ενδοδίκτυο της NSA.
Θα μπορούσε φυσικά κάποιοι κατάσκοποι να μεταφέρθηκαν λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά από την πρώτη διαρροή του Snowden σαν προληπτικό μέτρο.
Η δημοσίευση της Sunday Times που ισχυρίζεται ότι τα αρχεία του Snowden “έβαλαν σε κίνδυνο Βρετανούς κατάσκοπους” ήταν βλακείες σύμφωνα με τον διπλωμάτη Craig Murray, πρώην πρέσβη της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν.
Ο Murray ανέφερε στην Daily Mirror: “Το επιχείρημα ότι οι αξιωματούχοι της MI6 είναι σε κίνδυνο να σκοτωθούν από Ρώσους ή Κινέζους είναι ανοησία.”
“Κανόνας Νο.1 τόσο στην CIA όσο και στη MI6 οι ταυτότητες δεν καταγράφονται ποτέ, – ούτε ονόματα ούτε καν μια περιγραφή που θα τους επιτρέψει τον εντοπισμό τους”, πρόσθεσε.
Η ιστορία Sunday Times φαίνεται να είναι γεμάτη τρύπες, και παρουσιάζει τα γεγονότα σαν μυθιστόρημα. Ορισμένα σημεία μάλιστα είναι εντελώς ψευδή.
Το έγγραφο αναφέρει μια επίσημη πηγή από βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών που δήλωσε ότι ο Snowden έχει “αίμα στα χέρια του”, υποστηρίζοντας ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών έχουν πληγωθεί, σαν αποτέλεσμα των ενεργειών του Snowden.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ καλή στην κρυπτογράφηση end-to-end, κάτι που περιορίζει την πιθανότητα να παρακολουθούνται από κατάσκοπους ή τρομοκράτες. Από την άποψη αυτή, το άρθρο των Sunday Times θα μπορούσε και πάλι να είναι ένα μυθιστόρημα για τις μάζες, όπως παρατηρούν ορισμένοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.
Ο εμπειρογνώμονας κρυπτογράφησης Halvar Flake δήλωσε στο Twitter: “Αν αυτό το πράγμα για το “σπάσιμο” των cache crypto του Snowden είναι αλήθεια, τότε πάνε όλα τα επιχειρήματα και οι ρυθμίσεις των κρυπτογραφήσεων :)”
Ο Dave Waterson, ιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας δεδομένων SentryBay, πρόσθεσε:
“Έτσι, αν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έσπασαν την κρυπτογράφηση Snowden, η κυβέρνησή μας δεν θα χρειάζεται τα crypto keys μας, σωστά #SnoopersCharter;