Τεχνητή νοημοσύνη σαν εφιάλτης 4 σενάρια

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να πούμε ότι έγινε μέσα σε μια νύχτα. Πριν από ένα χρόνο, οι AI μηχανές δημιουργίας εικόνων ήταν περίεργες, ενώ τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης πάλευαν να παράγουν συνεκτικές προτάσεις.

mouse

Σήμερα, μπορούν να γραφτούν από AI ολόκληρα άρθρα. Η Microsoft έχει ενσωματώσει ήδη μια έκδοση του GPT-4 της OpenAI στο Bing, ενώ η Google προσπαθεί να κυκλοφορήσει έναν ανταγωνιστή που ονομάζεται Bard.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες έχουν την απίστευτη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στη ζωή μας. Αν ρωτήσετε το ChatGPT για το μέλλον της τεχνολογίας, σας πει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε τεράστια άλματα προς τα εμπρός για μια τεχνο-ουτοπία.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι, και ορισμένους από αυτούς δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη ή δεν μπορούμε να τους φανταστούμε καν. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας, στο τι θα μπορούσε να κάνει εάν προχωρήσει προς την πραγματική νοημοσύνη. Αυτά είναι σημαντικά να ληφθούν υπόψη, αλλά ακόμα κι αν κάθε εταιρεία τεχνολογίας σταματήσει να προσπαθεί να προωθεί το AI της, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν ήδη να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υπάρχουσα μορφή τους.

trap

Οι μηχανές Αναζήτησης

Το Bing έγινε πρωτοσέλιδο ενσωματώνοντας μια έκδοση του ChatGPT στη μηχανή αναζήτησής του. Κανείς δεν περίμενε ότι η Microsoft θα ξεπερνούσε την Google, που ανακοίνωσε άμεσα το Google Bard. Αυτές οι εταιρείες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον της αναζήτησης, αλλά θα μπορούσε εξίσου να είναι και το τέλος της αναζήτησης.

Οι ιστότοποι που βασίζονται σε επισκέψεις σελίδων για έσοδα από διαφημίσεις μπορεί να βρουν το περιεχόμενό τους λεηλατημένο από bots που παραδίδουν τις πληροφορίες απευθείας στους χρήστες, διακόπτοντας την κύρια ροή των εσόδων τους. Αυτό θα οδηγούσε σε μαζική κατάρρευση της αγοράς της ψηφιακής διαφήμισης.

Οι μικρότεροι ιστότοποι θα ήταν οι πρώτοι που θα έπεφταν, αλλά και οι τεράστιοι όπως το Facebook θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Όταν ρωτήθηκε σχετικά σε μια συνέντευξη στο The Verge, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε λίγα σχετικά με την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου. Ωστόσο, είπε ότι η Microsoft το είχε εξετάσει.

Ακόμα κι αν η βασική λειτουργικότητα των μηχανών αναζήτησης παραμείνει ανέπαφη κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις καταστήσει άχρηστες.

Ήδη, το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με αντίγραφα με διαφορετικό SEO, γι’ αυτό πρέπει να περιηγηθείτε σε ατελείωτες ιστορίες πριν βρείτε αυτό που θέλετε. Σκεφτείτε ότι αναζητείτε μια συνταγή που διαβάσατε πριν από ένα χρόνο. Δεν θα την βρείτε στην θέση που ήταν.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει στόχους SEO με την ακρίβεια ενός AI, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το ανεπιθύμητο κείμενο θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα στο διαδίκτυο, καταστρέφοντας τα αποτελέσματα αναζήτησής σας.

Δεν είναι γνωστό για το αν εταιρείες αναζήτησης σκοπεύουν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια κρίση, ειδικά επειδή δείχνουν δεσμευμένες να προωθήσουν την ίδια τεχνολογία που θα μπορούσε να τις καταστρέψει.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει το διαδίκτυο άχρηστο

Αυτήν τη στιγμή, εκπαιδεύονται παραγωγικά μοντέλα γλώσσας AI σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, το οποίο βασίζεται κυρίως σε κείμενο. Αυτά τα μοντέλα στη συνέχεια παράγουν νέο κείμενο που είναι φαινομενικά δικό τους. Έτσι σύντομα το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου θα γεμίσει με παπαγάλους και παρλαπίπες.

Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο χωρίς να συναντήσετε bots και spam SEO, μαζί με άφθονο κείμενο που δημιουργείται από πραγματικούς ανθρώπους.

Προσθέστε λοιπόν σε όλα αυτά και την άπειρη ποσότητα κειμένου τεχνητής νοημοσύνης. Το μείγμα θα μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολο να βρείτε οτιδήποτε χρήσιμο στο διαδίκτυο. Ο Matthew Kirschenbaum, καθηγητής ψηφιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, προειδοποιεί για αυτό ακριβώς το σενάριο στο The Atlantic, γράφοντας:

“Όλα αυτά τα φαινόμενα, για να μην πω τίποτα για το spam του Viagra, οι λειτουργίες κειμένου — περισσότερο κείμενο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε θα φράξουν τους διακομιστές, τα καλώδια τηλεπικοινωνιών και τα κέντρα δεδομένων.”

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής και ο χρόνος εξαντλείται για να αντιστρέψουμε τις εκπομπές άνθρακα πριν πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο.

Η τεχνητή νοημοσύνη, με την ικανότητα να δίνει νόημα σε πολύπλοκα και ανόμοια σημεία δεδομένων, θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καινοτομία νέων λύσεων για την αποφυγή του χειρότερου της καταστροφής. Ακόμη και τώρα, μπορεί να βοηθήσει στο να γίνουν ολόκληρες εταιρείες πιο ενεργειακά αποδοτικές, εντοπίζοντας σπάταλες πρακτικές και αυτοματοποιώντας τη χρήση ενέργειας.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να μας πάει πιο γρήγορα στον δρόμο προς την καταστροφή.

Το AI μπορεί να είναι σε θέση να μας βοηθήσει, αλλά χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσει. Καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, η χρήση της ενέργειας θα αυξάνεται μαζί τους. Ορισμένα από τα τρέχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αντλούν πολύ λίγη ενέργεια όση χρειάζεται για να τροφοδοτήσουν ένα κινητό τηλέφωνο για να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους, ενώ άλλα χρησιμοποιούν το ετήσιο ισοδύναμο ενός μέσου νοικοκυριού στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια μόνο εκπαίδευση (μέσω του The New Stack).

Πριν βιαστούμε για τη μαζική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ανακαλύψουμε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό τρόπο να το κάνουμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο της ζωής μας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τις κυβερνήσεις

Τώρα που είδαμε τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταλαβαίνουμε ότι οι εταιρείες που μας επέτρεπαν να συνδεθούμε με τον κόσμο εκμεταλλεύτηκαν τα δεδομένα μας για να χτίσουν αυτοκρατορίες.

Η Google, το Facebook και άλλοι ξόδεψαν χρόνια μελετώντας τις συνήθειές μας και σκόπιμα χειραγωγογούν τα συναισθήματά μας για να μας κρατήσουν σε εγρήγορση (μέσω NBC). Τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται mainstream, οι δυνατότητές της θα ενισχύσουν τις εταιρείες που επιθυμούν να ασκήσουν περισσότερη επιρροή στη ζωή μας για το κέρδος τους.

Από τη διαφήμιση, η οποία μπορεί τώρα να εμφανίζεται μέσα σε ένα μπλοκ κειμένου στο Bing, μέχρι τα έξυπνα σπίτια, τα οποία μπορούν να εξετάσουν τις συνήθειες διαβίωσής μας, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το επόμενο σύνορο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τη φίμωση των μεγάλων τεχνολογιών, αναγκάζοντάς τις πιθανώς να παραδίδουν τα δεδομένα τους μόνο στην κυβέρνηση.

Ας υποθέσουμε ότι το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο RESTRICT γίνει νομοθεσία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι προς το οικονομικό συμφέρον των εταιρειών τεχνολογίας να δημιουργήσουν βαθύτερους δεσμούς με την κυβέρνηση, παρέχοντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα προς όφελος τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά πολύ γρήγορα για να γνωρίζουμε που ακριβώς είμαστε στην καμπύλη προόδου. Τα τεράστια άλματα που παρατηρούνται με το ChatGPT μπορεί να είναι ανωμαλίες ή η αρχή ενός νέου νόμου του Moore.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα προγράμματα είναι κάτι παραπάνω από ικανά να προκαλέσουν βλάβες σε μαζική κλίμακα.

ChatGPT,Τεχνητή νοημοσύνη

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).