Οι ΗΠΑ ζητάνε από τους τουρίστες τα usernames των social media

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά από τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκευτούν την χώρα, τα usernames από τα media που έχουν στην κατοχή τους.

social media

Θέλετε να πάρετε τουριστική άδεια εισόδου για τις ΗΠΑ? Στη νέα αίτηση που θα βρείτε στην σελίδα Electronic System for Travel Authorization (ESTA) που αποτελεί μέρος του προγράμματος U.S. Visa Waiver θα πρέπει να συμπληρώσετε και πληροφορίες για τα social media που έχετε στην διάθεσή σας. Το U.S. Visa Waiver program είναι ένα πρόγραμμα απαλλαγής Βίζα των ΗΠΑ το οποίο επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών να επισκευτούν τις ΗΠΑ για 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Η προσθήκη στο έντυπο που αφορά τα social media προτάθηκε για πρώτη φορά από την Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) των ΗΠΑ τον Ιούνιο του . Η φόρμα συγκεκριμένα σας προτρέπει: “Παρακαλώ εισάγετε τα στοιχεία που σχετίζονται με την online παρουσία σας” και ένα drop-down μενού μαζί με ένα πλαίσιο κειμένου επιτρέπει στους αιτούντες να επιλέξουν μια υπηρεσία social media (π.χ. , , κλπ) και να πληκτρολογήσουν το όνομα χρήστη που χρησιμοποιούν σε αυτήν.

Όχι, δεν ζητάνε password. Δε νομίζουμε να το χρειάζονται άλλωστε. Πάντως, σύμφωνα την υπηρεσία CBP των ΗΠΑ ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι ο εντοπισμός πιθανών τρομοκρατικών απειλών. Η CBP έγραψε τον περασμένο Ιούνιο ότι, «η συλλογή δεδομένων social media θα ενισχύσει την υπάρχουσα διαδικασία διερεύνησης και θα παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια σε πιθανή παράνομη δραστηριότητα και συνδέσεις”.

Φυσικά η πρόταση συμπλήρωσης των social media συνάντησε κριτική και διαμαρτυρία όπως άλλωστε ήταν λογικό. Πολλοί σύλλογοι και ομάδες που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή τον περασμένο Αύγουστο 2016 όπου εκφράζουν τις «σοβαρές ανησυχίες» τους.

Φαίνεται ότι αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν η αιτία που η επιλογή παράδοσης των usernames είναι εθελοντική (optional), αλλά λόγω ότι η διαδικασία για να εισέλθει κάποιος στις ΗΠΑ προκαλεί σύγχυση, είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι επισκέπτες θα συμπληρώσουν πλήρως την παρά να διακινδυνεύσουν πρόσθετες εκφοβιστικές ερωτήσεις από ένστολους αξιωματικούς.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).