Οι HΠΑ χάνουν τον έλεγχο του συστήματος DNS

Οι HΠΑ χάνουν τον έλεγχο του συστήματος DNS, που διατηρούσαν από την γέννηση του διαδικτύου. Την εβδομάδα που μας πέρασε στις 16 Αυγούστου, η αμερικανική Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Διαχείρισης Πληροφοριών (National Telecommunications & Information Administration ή NTIA) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τον έλεγχο του Internet domain system (DNS) και του Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό.dns

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, σαν μέρος ενός στρατιωτικού ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Advanced Research Projects Agency (ARPA), που σήμερα είναι γνωστό σαν Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Οι ΗΠΑ διατηρούν από τότε τον έλεγχο σε ολόκληρο το σύστημα των . Το σύστημα είναι η υποδομή που μεταφράζει τους αριθμούς των IPs των διακομιστών σε ονόματα που είναι εύκολα στην απομνημόνευση όπως το “iguru.gr”.

Το , οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν ένα μέρος του ελέγχου του συστήματος DNS στο Internet Assigned Numbers Authority (IANA), το τμήμα ενός νεοσύστατου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμό ICANN, που εδρεύει στο Los Angeles.

Το ICANN λοιπόν, από τότε φέρεται να έχει αναλάβει το ρόλο του δημόσιου προσώπου του συστήματος DNS, αλλά η NTIA, η οποία αποτελεί μέρος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, διατηρεί ένα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ICANN και IANA.

  Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει τις κινεζικές βιντεοκάμερες

Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παραχωρήσουν τον έλεγχο στο IANA, υπό την πίεση των άλλων κρατών, δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τελικά στο ICANN να έχει τον πλήρη έλεγχο στο σύστημα των domains του Διαδικτύου. Στον ICANN μπορούν να ενταχτούν άλλες χώρες, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, βάσει του ρόλου τους στην υποδομή του Διαδικτύου. Στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον οργανισμό θα εισακούγεται η γνώμη όλων των μελών του.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να έχουν τον πλήρη έλεγχο για 14 χρόνια και φυσικά δεν θα τον παρέδιδαν αν το , πολλά έθνη ζήτησαν από τον ΟΗΕ να σχηματίσει έναν διαχειριστικό οργανισμό και να αναγκάσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον έλεγχο της υποδομής των DNS.

Δύο χρόνια αργότερα, το , οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα παραδώσουν το σύστημα DNS στο ICANN, και όχι στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης από το ICANN μια λεπτομερή πρόταση για το πώς θα γίνει η μετάβαση διαχείρισης από τη NTIA.

  Το σκάνδαλο με τα spyware στην Ελλάδα δείχνει νέα NSO groups

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η NTIA ενέκρινε το σχέδιο μετάβασης που θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1η Οκτωβρίου του 2016. Έτσι ο ICANN θα είναι ο μοναδικός οργανισμός με αποφασιστικού ρόλο στην παγκόσμια υποδομή DNS.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


1  +  3  =