Τι είναι τα In-Ear Monitors;

Τα In-Ear Monitors (IEM) έχουν αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα μεταξύ των φανατικών οπαδών της μουσικής, λόγω της καταπληκτικής ποιότητας του ήχου τους. Ας τα δούμε από κοντά και ας αναλύσουμε τι είναι αυτό που τα κάνει τόσο διαφορετικά από τις άλλες συσκευές ακρόασης.

in-ear

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε κάποιο είδος ακουστικής συσκευής στα αυτιά σας. Μπορεί να είναι ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά, όπως Airpods, ή ένα μεγάλο, ενσύρματο ζευγάρι ακουστικών. Όλα κάνουν την ίδια δουλειά αλλά τα In-Ear Monitors είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος συσκευής ήχου. Προορίζονται κυρίως για επαγγελματική χρήση. Αν πρέπει να τα κατατάξουμε σε μία ομοταξία, τότε βρίσκονται κάπου μεταξύ της απόλυτης στεγανοποίησης των αυτιών μέσω ενός ζεύγους ακουστικών headphones και των ψειρών τύπου earbuds.

Αναφέρονται ως monitors επειδή δημιουργήθηκαν αρχικά για μουσικούς και τραγουδιστές για να «παρακολουθούν» έναν συνδυασμό πηγών ήχου από διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, ένα μέλος μιας μπάντας θα ακούσει έναν συνδυασμό διαφορετικών οργάνων και φωνητικών που ερχόντουσαν άμεσα στο IEM του. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τραγουδιστές για να ακούσουν το μουσικό χαλί καθοδήγησης, καθώς ηχογράφησαν τα φωνητικά. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνήθως διαθέτουν ειδικά προσαρμοσμένα στο σχήμα των αυτιών τους ΙΕΜ.

Σήμερα, τα IEM είναι διαθέσιμα σε όλους, σε τιμές όμως αρκετά υψηλές, σε σχέση με τα πολύ απλά ακουστικά. Τα καταστήματα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τιμών, σχεδίων και προφίλ ήχου για κάθε τύπο ακροατή. Μπορείτε να τα βρείτε στο τοπικό κατάστημα ήχου ή στο μουσικό κατάστημα, από 35,00 έως 3.000,00 ευρώ.

Ενώ τα IEM που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ εξακολουθούν να υπάρχουν για τους επαγγελματίες, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ζευγάρι ΙΕΜ με φανταστικό ήχο, που δεν θα κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα ποιοτικό ζευγάρι ακουστικών. Υπάρχουν επίσης πολλές κοινότητες φίλων της μουσικής αφιερωμένες στη σύγκριση, τη βελτιστοποίηση και τη συζήτηση των in-ear monitors.

Τι κάνει τα IEM μοναδικά;
Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ των in-ear monitors και άλλων συσκευών είναι ο τρόπος εμφάνισής τους. Τα IEM έχουν σχήμα ώστε να μοιάζουν με ένα αυτί. Συνήθως έρχονται με σιλικόνη, αφρό ή καουτσούκ και οι άκρες τους ταιριάζουν στο πτερύγιο του αυτιού σας. Πολλά monitors έχουν επίσης ένα λυγισμένο σύρμα που αγκιστρώνεται στο πάνω μέρος του αυτιού σας.

Επειδή ταιριάζουν τόσο πολύ καλά στα αυτιά σας, τα IEM τείνουν να είναι πολύ άνετα στη χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σχήμα και οι άκρες τους αποκλείουν επίσης τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό των IEM, είναι η αρθρωτή φύση τους. Σχεδόν όλα τα μοντέλα έχουν αποσπώμενα και ακουστικά, τα οποία είναι εναλλάξιμα με άλλα μοντέλα. Μπορείτε να αλλάξετε το καλώδιο σας με ένα που έχει μεγαλύτερη αντοχή ή με ένα πολύ μακρύ αν έχετε να δώσετε κάποια ζωντανή παράσταση. Φυσικά τα ΙΕΜ είναι ενσύρματα, με βύσμα 3,5 mm.

Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος που οι μουσικόφιλοι τείνουν να έλκονται προς τα IEMs είναι ο τρόπος που ακούγονται. Οι συσκευές ήχου χρησιμοποιούν έναν μορφοτροπέα, επίσης γνωστός και ως driver, που μετατρέπει τα ηλεκτρονικά τα σε ηχητικά κύματα. Τα περισσότερα σύγχρονα IEM χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται balanced armature, το οποίο είναι ένας μικροσκοπικός, ισχυρός μορφοτροπέας που επινοήθηκε αρχικά για ακουστικά βαρηκοΐας. Άλλες χρησιμοποιούν ένα δυναμικό driver, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των μπάσων.

Τα in-ear monitor υψηλών προδιαγραφών, μπορούν να έχουν πολλά προτα οδήγησης, καθένα από τα οποία προορίζεται για διαφορετικές συχνότητες, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε έναν ήχο σύμφωνα με τις προσεις σας.

Χρήση IEM για τον μέσο ακροατή
Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση ενός IEM ως καθημερινής συσκευής ακρόασης ήχου.

Ακόμα κι αν είστε απλός ακροατής, πιθανότατα θα παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα ήχου μεταξύ ενός κανονικού ζεύγους ακουστικών και ενός in-ear monitor. Περισσότερα μπάσα, περισσότερη ευκρίνεια και υψηλότερο εύρος συχνοτήτων, είναι μόνο μερικά πράγματα που μπορείτε να περιμένετε.

Ο τρόπος με τον οποίο τα IEM “κάθονται” στο αυτί σας και η εφαρμογή των άκρων του στο πτερύγιο του αυτιού σας, επιτρέπουν επίσης να δοκιμάσετε μια πληρέστερη γκάμα ήχου.

Πολλά ακουστικά εμποδίζουν τη ροή του αέρα και έτσι τα αυτιά σας και η γύρω περιοχή, ζεσταίνεται και ιδρώνει. Τα hearphones μπορεί επίσης να είναι και βαριά. Τα IEM είναι ελαφριά και άνετα στη χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ενώ τα ΙΕΜ δεν έχουν ενεργή ακύρωση θορύβου, εμποδίζουν τον περισσότερο θόρυβο, από τη γύρω περιοχή. Ακόμα και σε χαμηλή ένταση, είναι απίθανο να ακούσετε τίποτα από το περιβάλλον σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναπαράγετε τον ήχο σε  ένα λογικό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες μίας ακύρωσης θορύβου.

Πρέπει να πάρετε ένα ζευγάρι IEM;
Εάν ενδιαφέρεστε για την πιστότητα ήχου και θέλετε μία εξαιρετική απομόνωση του εξωτερικού θορύβου, η λήψη ενός ζεύγους IEM δεν είναι κακή ιδέα. Ωστόσο, εάν προτιμάτε ασύρματα ακουστικά ή θεωρείτε ότι η τεχνολογία υψηλής πιστότητας είναι υπερβολική, τότε τα ΙΕΜ ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για εσάς.

Ωστόσο, αν πάρετε ένα ζευγάρι IEM, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπείτε στην κοινότητα των μουσικόφιλων. Θα βρείτε πολλές κριτικές, οδηγούς και συναλλαγές, με τους λάτρεις της τεχνολογίας και της μουσικής. Υπάρχουν επίσης πολλές πηγές για την επίτευξη της καλύτερης απόδοσης του εκουαλάϊζερ σας, μέσω των IEM σας.

Φυσικά, πριν αγοράσετε IEM, βεβαιωθείτε ότι έχετε στην συσκευή σας μια υποδοχή ακουστικών 3,5 mm. Πολλοί κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν κατσει πλήρως την υποδοχή ακουστικών στις τελευταίες συσκευές τους, οπότε ίσως χρειαστεί να αγοράσετε και ένα μετατροπέα USB-C σε jack. Ωστόσο, οι περισσότεροι φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να διαθέτουν ενσωματωμένες εξόδους ήχου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).