Windows 10 Blues: μια απροσδόκητη τροπή


Η ανακάλυψη την περασμένη εβδομάδα ότι εκατομμύρια υπολογιστές που αναβαθμίστηκαν σε Windows 10 ενδέχεται να μην υποστηρίζονται πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι μια απροσδόκητη συνέπεια της συνεχιζόμενης στροφής της Microsoft προς το Windows as a Service.

Με το παλιό μοντέλο, ήταν αρκετά εύκολο να καταλάβουμε πού βρισκόμασταν με τα Windows, επειδή η Microsoft δημοσίευσε τις ημερομηνίες που σταματά να υποστηρίζει διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού της.Windows 10

“Κάθε προϊόν των Windows έχει έναν κύκλο ζωής.Ο κύκλος ζωής αρχίζει όταν ένα προϊόν κυκλοφορεί και τελειώνει όταν δεν υποστηρίζεται πλέον.Η γνώση των ημερομηνιών-κλειδιών σε αυτόν τον κύκλο ζωής σας βοηθά να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε να αναβαθμίσετε ή να κάνετε άλλες αλλαγές στο λογισμικό σας”, αναφέρει η Microsoft.

Για παράδειγμα, τα Windows 7 φτάνουν στο τέλος της εκτεταμένης υποστήριξης τον Ιανουάριο του 2020: μετά από αυτό δεν έχετε άλλες ενημερώσεις ασφαλείας.

Σίγουρα, υπάρχουν μερικοί που γκρινιάζουν, κάθε φορά που το αγαπημένο τους λειτουργικό σταματάει να υποστηρίζεται. Υπάρχουν και άλλοι που προτιμούν παραμείνουν στην παλιά έκδοση των Windows παρά να αναβαθμίσουν. Όμως ήταν αρκετά σαφές για όλους το τι θα συμβεί και πότε.

Με τα Windows 10 είναι όλα λίγο διαφορετικά.

Τα Windows 10, όπως και οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, εξακολουθούν να έχουν ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2020 και σαν ημερομηνία λήξης της παρατεταμένης υποστήριξης, τον Οκτώβριο του 2025.

Όμως τα Windows 10 παραδίδονται σαν υπηρεσία από το ‘Windows as a Service’, γεγονός που καθιστά τα πάντα λίγο πιο περίπλοκα. Σήμερα πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις τα Windows εξελίσσονται συνεχώς, με μικρές ενημερώσεις κάθε μήνα και μια σημαντική ενημέρωση κάθε έξι μήνες.

Για πολλούς χρήστες αυτό είναι υπέροχο, επειδή μια σταθερή ροή ενημερώσεων και νέων λειτουργιών εμφανίζει στους υπολογιστές τους συνεχώς κάτι νέο.

Αλλά έχει κάποιες άλλες συνέπειες, όπως ανακάλυψαν μερικοί ιδιοκτήτες συστημάτων την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι υπολογιστές, οι οποίοι αναβαθμίστηκαν σε Windows 10 πριν από δύο χρόνια περίπου, φέρεται να έχουν αποκλειστεί από τις συνεχιζόμενες ενημερώσεις της Microsoft, και συγκεκριμένα από την μεγάλη ενημέρωση του Windows 10 Creators. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τη Microsoft, επειδή οι συσκευές χρησιμοποιούν επεξεργαστές Clover Trail, που η Intel δεν υποστηρίζει πλέον. Εκατομμύρια από αυτούς τους υπολογιστές πωλήθηκαν από το 2013 έως και το 2014 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Windows ως υπηρεσία, οι συσκευές αυτές θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Microsoft έχει καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, καθώς η σελίδα κύκλου ζωής των Windows αναφέρει:

“Μια συσκευή ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερώσεις εάν το hardware της συσκευής είναι ασύμβατο, δεν κάνουν τα τρέχοντα προγράμματα οδήγησης ή είναι εκτός της περιόδου υποστήριξης του Original Equipment Manufacturer’s (OEM). “

Όμως η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους Clover Trail ήταν η πρώτη φορά οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι εάν οι κατασκευαστές hardware σταματούν να υποστηρίζουν μια συσκευή ή βασικά εξαρτήματα ή σταματούν την ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης, τότε τα Windows 10 ενδέχεται να μην λειτουργούν καλά.

Ωστόσο, έχει αναφέρει ήδη ότι θα παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για αυτούς τους υπολογιστές έως το 2023, πράγμα που είναι απολύτως σωστό.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, με το τέλος υποστήριξης να έρχεται πριν την ώρα του, λόγω hardware που δεν υποστηρίζεται.

Να αναφέρουμε ότι οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις δεν έχουν κάποια ένδειξη για την ημερομηνία που οι προμηθευτές hardware σταματούν να υποστηρίζουν τους επεξεργαστές (ή άλλα εξαρτήματα) που υπάρχουν μέσα στους υπολογιστές τους.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι ένας υπολογιστής θα λειτουργεί για πάντα. Το λειτουργικό αλλάζει και το hardware επίσης.

Και είναι αλήθεια ότι ένα παρόμοιο σενάριο συμβαίνει συνεχώς στα smartphones, όπου η ιδέα των δωρεάν, κυλιόμενων αναβαθμίσεων OS είναι τυποποιημένη εδώ και αρκετό καιρό.

Συχνά, όταν υπάρχει μια νέα έκδοση του Android ή του iOS, κάποιο παλιό hardware απλώς είναι ασύμβατο και δεν αναβαθμίζεται. Με αυτό τον τρόπο έχουμε το φαινόμενο αναβάθμισης συσκευής κάθε τρεις και λίγο. Όμως, αυτό που θέλουν πραγματικά οι πελάτες είναι η βεβαιότητα.

Η μετάβαση στο Windows as a Service θα πρέπει να έχει πολλά οφέλη για τους χρήστες υπολογιστών αλλά και για την ίδια την Microsoft, η οποία επιθυμεί να αλλάξουν όλοι τα λειτουργικά τους σε Windows 10. Η μετάβαση στο Windows σαν υπηρεσία, φαίνεται να εξυπηρετεί την Microsoft με πάρα πολλούς τρόπους, και η εταιρεία θα πρέπει να γίνει πιο σαφής για το πώς θα εξελιχθεί η νέα υπηρεσία.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news