Windows 11: Ημερομηνία κυκλοφορίας, τιμή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Microsoft ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 11. Για άλλη μία φορά τα Windows ανεβάζουν αριθμό έκδοσης, από τα 10 πάνε στα 11 και ως νέα έκδοση θα έρθουν με νέες δυνατότητες και βελτιώσεις. Δείτε τι θα είναι τα νέα Windows 11.

windows11

Ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 11

Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ως ημερομηνία έναρξης της κυκλοφορίας των Windows 11 την 5η Οκτωβρίου 2021. Η ενημερωμένη έκδοση θα κυκλοφορήσει σε μετρημένη και σταδιακή προσέγγιση, πρώτα στους νέους χρήστες και μετά σε όσους έχουν ήδη τα Windows 10, με την προϋπόθεση ότι είναι επιλέξιμοι πληρώντας τις ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος των Windows 11.

Mπορείτε να δείτε αν ο υπολογιστής σας πληροί τις νέες ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 11. Η εταιρεία απαιτεί συγκεκριμένες CPU για να έχουν τα Windows 11 πλήρη συμβατότητα, δίνοντας μία λίστα με κωδικούς επεξεργαστών Intel και AMD, που όμως ανανεώνεται κάθε τόσο.

Η Microsoft επέτρεψε στους Windows Insiders να ξεκινήσουν τις δοκιμές του νέου λειτουργικού συστήματος την εβδομάδα της 28ης Ιουνίου. Από τότε, κυκλοφόρησε αρκετές κατασκευές για τους Insider.

Απαιτήσεις συστήματος Windows 11

Τα Windows 11 χρειάζονται ένα σύνολο νέων απαιτήσεων σε hardware, που έχει ορίσει η Microsoft για να διασφαλίσει ότι όλοι οι υπολογιστές με Windows 11 θα λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο σε τμήματα ασφάλειας όσο και σε τμήματα σταθερότητας.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος είναι οι εξής:

  • Ένας σύγχρονος διπύρηνος επεξεργαστής 1GHz 64-bit
  • 4 GB RAM
  • Μονάδα δίσκου 64 GB
  • Οθόνη 9 ιντσών
  • Ανάλυση 1366×768
  • Συμβατό με UEFI, Secure Boot & TPM 2.0
  • Συμβατά γραφικά με DirectX 12/WWDM 2.x

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στις απαιτήσεις συστήματος Windows είναι ότι το λειτουργικό σύστημα είναι πλέον διαθέσιμο μόνο σε επεξεργαστές 64-bit. Η Microsoft δεν κυκλοφορεί έκδοση του λειτουργικού συστήματος στα 32-bit, αν και οι εφαρμογές 32-bit θα συνεχίσουν να λειτουργούν μια χαρά.

Η Microsoft περιορίζει επίσης τους επίσημα υποστηριζόμενους υπολογιστές Windows 11 σε αυτούς που διαθέτουν Intel 8ης γενιάς (ή ισοδύναμο) και άνω. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε CPU παλαιότερη από Intel 8ης γενιάς, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να εκτελέσετε επίσημα τα Windows 11, όταν κυκλοφορήσουν φέτος.

Μετά από περαιτέρω εξέταση από τη Microsoft, η λίστα των επίσημα υποστηριζόμενων CPU ενημερώθηκε για να περιλαμβάνει μερικά τσιπ Intel 7ης γενιάς. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το Surface Studio 2 της Microsoft θα υποστηρίζει επίσημα τα Windows 11.

Τα Windows 11 απαιτούν επίσης μέγεθος οθόνης τουλάχιστον 9 ιντσών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δούμε τηλέφωνα ή mini tablet 8 ιντσών με Windows 11. Η Microsoft έχει επίσης αυξήσει τον απαιτούμενο χώρο αποθήκευσης δίσκου στα 64 GB, από 16 GB με τα Windows 10. Το ίδιο ισχύει και για τη μνήμη RAM, από 2 GB σε 4 GB.

Windows 11 νέες δυνατότητες

windows 11 insider dev

Τα Windows 11 περιλαμβάνουν μια ολόκληρη δέσμη νέων λειτουργιών και αλλαγών που τα διαφοροποιούν αρκετά σε σχέση με τα Windows 10. Αρχικά, τα Windows 11 διαθέτουν ένα ολοκαίνουργιο σχέδιο διεπαφής χρήστη (UI), κατασκευασμένο από την αρχή με γνώμονα την απλότητα και την ευκολία χρήσης. Η Microsoft προσπάθησε να απλοποιήσει τη διεπαφή χρήστη σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, δημιουργώντας έναν καθαρό, ρευστό χώρο για εργασία και παιχνίδι.

Η Microsoft λέει ότι το νέο περιβάλλον χρήστη θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παραγωγικοί, προσθέτει νέες λειτουργίες, όπως το νέο μενού “Snap Navigator” που εμφανίζεται από το κουμπί μεγιστοποίησης ενός παραθύρου εφαρμογής. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε μια εφαρμογή σε ένα προκαθορισμένο σύνολο διατάξεων πλέγματος χωρίς να χρειάζεται να σύρετε το παράθυρό σας στην άκρη της οθόνης σας.

Υπάρχει επίσης μια νέα εφαρμογή Chat ενσωματωμένη στη γραμμή εργασιών, η οποία σας επιτρέπει να μοιράζεστε αρχεία, κείμενο και βίντεο με φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους μέσω του Microsoft Teams.

Η Microsoft ενσωματώνει το Teams στα Windows 11 με νέους τρόπους λειτουργίας, όπως με τη δυνατότητα κοινής χρήσης ενός παραθύρου Teams, απευθείας από τη γραμμή εργασιών, καθώς και τη σίγαση του μικροφώνου σας από την γραμμή εργασιών.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα νέο μενού “Έναρξη” στη γραμμή εργασιών, η οποία έχει πλέον κεντραριστεί από προεπιλογή. Τα ζωντανά πλακίδια τέλειωσαν και στη θέση τους υπάρχει ένα πλέγμα εικονιδίων εφαρμογών που μπορούν να αναδιαταχθούν.

Οι καρφιτσωμένες και τρέχουσες εφαρμογές στη γραμμή εργασιών είναι επίσης στο κέντρο και υπάρχουν πολλές νέες λεπτές κινούμενες εικόνες όταν κάνετε κλικ και μετακινείτε πράγματα. Η γραμμή εργασιών και το Κέντρο ενεργειών τροποποιήθηκε για να ταιριάζει με αυτό, με τις Ειδοποιήσεις και τις Γρήγορες ενέργειες χωρίζονται τώρα σε δύο ξεχωριστά μενού.

Οι Γρήγορες ενέργειες είναι πλέον γνωστές ως Γρήγορες ρυθμίσεις (Quick Settings) και εμφανίζονται όταν κάνετε κλικ στα εικονίδια συστήματος στην δεξιά άκρη της γραμμής εργασιών. Από εδώ, μπορείτε να συνδεθείτε σε Wi-Fi ή μια συσκευή Bluetooth, να ενεργοποιήσετε το νυχτερινό φως, να διαμορφώσετε τη λειτουργία εστίασης και πολλά άλλα.

Κάνοντας κλικ στην ημερομηνία και την ώρα θα ανοίξει η προβολή ημερολογίου και οι ειδοποιήσεις σας.

Υπάρχει επίσης μια νέα οθόνη κλειδώματος και σύγχρονη διεπαφή του File Explorer. Η Microsoft εισάγει επίσης έναν νέο πίνακα “Widgets” που φιλοξενεί λειτουργίες όπως To Do, Calendar, Photos, Microsoft 365 και ειδήσεις από το MSN. Αναμένεται να προσθέσει και άλλα.

Συνολικά, τα Windows 11 είναι ένα πιο ανοιχτό σύστημα (open source), σε σύγκριση με τα Windows 10 και τα προηγούμενά του.

Τέλος, η Microsoft μίλησε για το πώς δημιουργούνται τα Windows 11 για gamers με νέες δυνατότητες, όπως Auto HDR, Direct Storage και DirectX 12 Ultimate.

Τα Windows 11 έχουν νέες βελτιώσεις για την αφή

Τα Windows 10 δεν είχαν δώσει μεγάλη σημασία στην δυνατότητα αφής, αλλά αυτό αλλάζει με τα Windows 11. Η Microsoft προσθέτει μια σειρά από νέες χειρονομίες και λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα Windows 11 να είναι πολύ πιο λειτουργικά σε tablets.

Windows 11

Η Microsoft έχει αυξήσει το μέγεθος των hitboxes γύρω από τα παράθυρα εφαρμογών, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να αλλάξετε το μέγεθος τους όταν χρησιμοποιείτε την αφή. Υπάρχει επίσης μια δέσμη νέων λεπτών κινούμενων σχεδίων, όταν χειρίζεστε τα παράθυρα, για να κάνετε την εμπειρία αφής να φαίνεται πιο ρευστή και εγγενής στο λειτουργικό σύστημα.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν χειρονομίες τριών ή τεσσάρων δακτύλων για να σαρώνουν τις εφαρμογές και να ανοίγουν την Προβολή εργασιών. Η Microsoft πρόσθεσε επίσης ένα ολοκαίνουργιο πληκτρολόγιο αφής, με θεματική υποστήριξη τύπου SwiftKey και νέα ενσωμάτωση πίνακα emoji με υποστήριξη για πράγματα όπως gif. Για τους χρήστες που χρησιμοποιούν pen (στυλό), το Pen Workspace έχει ενημερωθεί με ένα νέο περιβάλλον εργασίας χρήστη και τη δυνατότητα να καρφιτσώσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στη γραμμή γρήγορης εκκίνησης του Pen.

Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τι κάνει ένα μόνο πάτημα, ;ένα διπλό άγγιγμα και ένα πάτημα και κράτημα στο Surface Pen. Μπορείτε να το κάνετε να ανοίξει οποιαδήποτε εφαρμογή ή λειτουργία της επιλογής σας.

Τα Windows 11 διαθέτουν νέο Microsoft Store

windows 11 insider dev 6

Μια από τις μεγάλες ανακοινώσεις των Windows 11 είναι ότι η Microsoft χτίζει ένα ολοκαίνουργιο Κατάστημα Εφαρμογών. Αυτή η νέα εφαρμογή του Microsoft Store διαθέτει ένα νέο περιβάλλον χρήστη που ταιριάζει με τα υπόλοιπα Windows 11. Επίσης, η εταιρεία αλλάζει ορισμένες από τις πολιτικές που διέπουν το είδος των εφαρμογών που επιτρέπονται.

Με το νέο Microsoft Store, οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν πλέον να υποβάλλουν μη συσκευασμένες εφαρμογές Win32 σε μορφή .exe ή .msi. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους δίκτυα παράδοσης περιεχομένου και τις δικές τους πλατφόρμες εμπορίου, χωρίς η Microsoft να μειώσει τα έσοδά της. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή στην πλατφόρμα των Windows που θα καταχωρηθεί και θα βρεθεί στο Microsoft Store από τους τελικούς χρήστες.

Η Microsoft λέει ότι προσθέτει τις δικές της εφαρμογές, όπως το Teams, το Office και το Visual Studio, στο νέο Microsoft Store για να δείξει στον κόσμο ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτή τη νέα προσπάθεια στο Store και ότι ελπίζει να το ακολουθήσουν και άλλοι προγραμματιστές εφαρμογών, όπως η Mozilla και η Adobe.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι οι εφαρμογές Android, όπως το TikTok, θα υποστηρίζονται στα Windows 11 και στο νέο Microsoft Store. Η υποστήριξη εφαρμογών Android δεν θα αποσταλεί με τα Windows 11 κατά την αρχική εκκίνησή του. Θα πρέπει να τεθεί σε δοκιμή προεπισκόπησης το φθινόπωρο του 2021 και αναμένεται να φτάσει στα Windows 11 το νωρίτερο το 2022.

Τα Windows 11 θα έχουν μια σημαντική ενημέρωση το χρόνο

windows 11

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι με τα Windows 11, η εταιρεία θα κυκλοφορεί μόνο μια σημαντική ενημέρωση δυνατοτήτων το χρόνο. Με τα Windows 10, η Microsoft προσπάθησε να στείλει δύο σημαντικές ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα, αλλά συχνά αγωνιζόταν να το κάνει χωρίς μεγάλα σφάλματα που να προκαλούν προβλήματα στους τελικούς χρήστες.

Η επιστροφή σε μια μόνο ενημέρωση δυνατοτήτων το χρόνο θα ευθυγραμμίσει τα Windows 11 με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και θα δώσει στη Microsoft περισσότερο χρόνο να αναπτύξει νέες δυνατότητες για κάθε νέα κυκλοφορία, καθιστώντας κάθε νέα έκδοση πιο ουσιαστική από πριν. Τα Windows 11 αναμένεται να αποσταλούν αυτό το φθινόπωρο, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι θα λαμβάνουμε μια νέα ενημέρωση δυνατοτήτων στα τέλη κάθε έτους.

Τα Windows 11 θα είναι δωρεάν αναβάθμιση. Τι τιμή θα έχουν;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα Windows 11 θα προσφέρονται ως δωρεάν αναβάθμιση για χρήστες με Windows 10. Η Microsoft λέει ότι δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε αμέσως τα Windows 11, εάν δεν το θέλετε.

Δεν θα δούμε ξανά τα εκβιαστικά μηνύματα παλαιοτέρων ετών, που παρότρυναν επιτακτικά να κάνουμε αναβάθμιση από τα Windows 7 και 8.1 στα Windows 10, αλλιώς θα χάσουμε την δυνατότητα οριστικά, και άλλα τέτοια παρατράγουδα της εταιρείας.

Ωστόσο, οι νέοι χρήστες θα πρέπει να πληρώσουν για την άδεια χρήσης Windows 11. Η ίδια η άδεια δεν είναι δωρεάν, αλλά αν κάνετε αναβάθμιση από τα Windows 10, μπορείτε να διατηρήσετε την άδειά σας και συνεπώς να έχετε ενεργοποιημένα τα Windows 11. Έτσι ακριβώς λειτούργησε με τη μετάβαση από τα Windows 7 και τα Windows 8 στα Windows 10.

Αναμένουμε επίσης ότι τα Windows 11 θα είναι διαθέσιμα για αυτόνομες αγορές στους καταναλωτές, όπως τα Windows 10. Η τιμή τους στα ράφια των καταστημάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά λογικά θα είναι ακριβώς όσο κοστίζουν και τα Windows 10 τώρα. Οι εκδόσεις OEM θα είναι πολύ φτηνότερες και θα έχει να κάνει με την συμφωνία της Microsoft με κάθε κατασκευαστή υπολογιστών.

Θα υπάρχει πρόγραμμα Windows 11 Insider;

windows 11 insider

Ακριβώς όπως τα Windows 10, οι χρήστες θα μπορούν να εγγραφούν στο πρόγραμμα Windows Insider και να εγκαταστήσουν εκδόσεις προεπισκόπησης των Windows 11. Η Microsoft έχει ήδη κυκλοφορήσει αρκετές επίσημες προεπισκοπήσεις των Windows 11 για Insiders, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τη δοκιμή των Windows 11 ακόμα και σήμερα!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.113 εγγεγραμμένους.
Windows 11

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).