Windows fast boot Τι είναι και γιατί να το απενεργοποιήσετε

Η των είναι μια δυνατότητα που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας πολύ πιο γρήγορα. Παρουσιάστηκε με τα Windows 8 το 2016, και τώρα διατίθεται και στα Windows 10.

Η γρήγορη εκκίνηση προ-ενεργοποιείται από τους κατασκευαστές, οπότε οι περισσότεροι χρήστες των Windows δεν θα την γνωρίζουν καν. Παρακάτω θα δούμε τα πάντα για τη γρήγορη εκκίνηση, τον τρόπο λειτουργίας και αν η γρήγορη εκκίνηση είναι χρήσιμη ή όχι.

Τι είναι η γρήγορη εκκίνηση στα Windows;

Η γρήγορη εκκίνηση (fast startup ή ) είναι ένας τρόπος για την ταχύτερη εκκίνηση του υπολογιστή σας. Θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο. Είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στους περισσότερους υπολογιστές που λειτουργούν με Windows 10.

Πως λειτουργεί η γρήγορη εκκίνηση;

Η γρήγορη εκκίνηση χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση για τον τερματισμό των Windows. Στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows, το λειτουργικό σύστημα έκλεινε όλα τα προγράμματα και τερματιζόταν τη στιγμή του τερματισμού.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός τερματισμού λειτουργίας σε ένα σύστημα με Windows με γρήγορη εκκίνηση, ένας υπολογιστής απλώς αποσυνδέεται από τους χρήστες, αδρανοποιεί όλα τα αρχεία και έτσι στην επόμενη εκκίνηση, απλώς συνεχίζει την εργασία από εκεί που σταμάτησε. Για αυτό, συχνά ονομάζεται “υβριδικό κλείσιμο” ή ‘hybrid shutdown.'

Όπως προαναφέραμε, η γρήγορη εκκίνηση είναι ενεργοποιημένη στους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που σας βοηθούν να αυξήσετε την απόδοση των Windows. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε την γρήγορη εκκίνηση, ή τουλάχιστον, να την απενεργοποιήσετε μόλις ενεργοποιήσετε το σύστημά σας για πρώτη φορά.

Ας μάθουμε γιατί.

Είναι το Fast Startup χρήσιμο ή όχι;

Εξαρτάται.

Αν και είναι ένα καταπληκτικό χαρακτηριστικό για τη μείωση του χρόνου εκκίνησης των Windows 10, έχει τα μειονεκτήματά του.

Σε μια γρήγορη εκκίνηση, όπως και κατά την αδρανοποίηση των Windows, το λειτουργικό κλείνει όλες τις εφαρμογές. Ωστόσο, αντί της απενεργοποίησης του λειτουργικού συστήματος, η γρήγορη εκκίνηση το θέτει σε κατάσταση αδρανοποίησης, έτσι ώστε τα διάφορα προγράμματα οδήγησης, ο πυρήνας κ.λπ., να μην σταματήσουν να λειτουργούν.

Έτσι την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε τα Windows, το λειτουργικό θα συνεχίσει να λειτουργεί από το σημείο που αδρανοποιήθηκε αντί να ξεκινήσει για μηδέν, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο εκκίνησης.

Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ενημερώσεις των Windows, καθώς οι περισσότερες από αυτές απαιτούν πλήρη τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή σας για μια ομαλή εγκατάσταση.

Εκτός από το ότι μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στις ενημερώσεις, η γρήγορη εκκίνηση των Windows θα κλειδώσει και τον σκληρό σας δίσκο. Έτσι, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν εάν έχετε εγκαταστήσει και άλλο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας με dual boot.

Σε ορισμένους υπολογιστές, δεν θα έχετε επίσης πρόσβαση στις ρυθμίσεις του BIOS/UEFI εάν είναι ενεργοποιημένη η γρήγορη εκκίνηση.

Αν αυτά τα μειονεκτήματα δεν σας ενοχλούν, μπορείτε να έχετε την γρήγορη εκκίνηση για βελτιωμένη απόδοση του υπολογιστή σας. Αν όμως κάτι από τα παραπάνω σας ενοχλεί θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε.

Πώς να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση στα Windows 10;

Στην αναζήτηση πληκτρολογήστε control panel και επιλέξτε το εικονίδιο της εφαρμογής. Από εκεί, κάντε κλικ στο Επιλογές ενέργειας (Power Options) και επιλέξτε Choose settings that are currently unavailable.

Τώρα, κάντε κλικ στο Αλλαγή ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή και αποεπιλέξτε το πλαίσιο ενεργοποίησης γρήγορης εκκίνησης.

Κάντε κλικ στο Αποθήκευση αλλαγών για να αποθηκεύσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Αυτό θα απενεργοποιήσει τη δυνατότητα γρήγορης εκκίνησης. Στην επόμενη εκκίνηση, ο υπολογιστής σας θα ξεκινήσει χωρίς τη γρήγορη εκκίνηση.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
 1. Πάμε λίγο πίσω. Στο 2016 όπου αγοράστηκε ένα ultrabook EZbook 2 από Κίνα σε τιμή που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Το μηχάνημα έφτασε σχεδόν 2 μήνες αργότερα στον παραλήπτη του.

  Χαρά μεγάλη για το ελάχιστο σχήμα του αλλά και λύπη πελώρια όταν διαπιστώθηκε πως, ούτε άναβε αλλά και ούτε φόρτιζε η μπαταρία του, όταν μπήκε στο μηχάνημα ο φορτιστής του. Η λύπη πολλαπλασιάστηκε όταν διαπιστώθηκε πως για να επιστραφεί το μηχάνημα στην Κίνα χρειάζονταν τόσα χρήματα για τα ΕΛΤΑ που ξεπερνούσαν το κόστος αγοράς.

  Τότε, για αδιευκρίνιστους λόγους (σ.σ. μαντεψιά ίσως ; ) έμεινε ένα σαββατοκύριακο με τον φορτιστή στην πρίζα και ως εκ θαύματος, μετά από ~8-9 ώρες με τον φορτιστή ενεργό, η φόρτιση άρχισε να επιτελείται.
  4 ώρες μετά την έναρξη φόρτισης του μηχανήματος η φόρτιση έφτασε στο 100%.
  Έκτοτε, από το 2016, η κατάσταση “γρήγορη ενεργοποίηση” κάθε μηχανήματος που πέφτει στα χέρια μου, καταργείται. Είτε φορητού, είτε pc tower μιας και όλα που έχω πιάσει έχουν SSD κι έτσι, 2-3-4 δευτερόλεπτα περισσότερα κατά τη έναρξη σε windows δε σημαίνουν και τίποτα το ιδιαίτερο.

   • Για να λειτουργήσει η γρήγορη εκκίνηση χρειάζεται μια ελάχιστη μεν, αλλά αρκετή δε κατανάλωση ρεύματος (από τη μπαταρία).

    Μένοντας λοιπόν σε αδράνεια το μηχάνημα για περίπου 2+ μήνες (όσος ήταν ο χρόνος της έλευσης του από Κίνα), κατανάλωνε αργά αργά όλη την ενέργεια από τη μπαταρία και γι αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες μέχρι να ξεκινήσει πάλι να φορτίζει.

    Καλή χρονιά και μη γράφεις σε σιχαμένα greeklish.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).