WordPress 5.0 τι νέο φέρνει και πότε έρχεται

WordPress 5.0: Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια του WordPress, όλοι οι φίλοι της ς είναι πολύ ενθουσιασμένοι, με τα νέα που θα φέρει.

Ωστόσο, λίγες εκδόσεις στο παρελθόν έχουν φέρει τόσα χαρακτηριστικά όσο η επερχόμενη έκδοση WordPress 5.0. Οι λέξεις κλειδί σε αυτή την έκδοση είναι οι: Gutenberg Editor.

Όχι, δεν μιλάμε για τον Γερμανό τυπογράφο του 1400. Το Gutenberg editor είναι ένας πλήρης επανασχεδιασμός του πίνακα συγγραφής ή του επεξεργαστή της WordPress. Η νέα έκδοση που θα κυκλοφορήσει μάλλον στις 27 Νοεμβρίου (αν πάνε όλα καλά με την ανάπτυξη), θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν οι νέο .

Φυσικά κάθε μεγάλη αλλαγή είναι και δύσκολο να γίνει αποδεχτή. Ωστόσο, και η πλατφόρμα της WordPress θα πρέπει να προσαρμοστεί στις εποχές, ή να χάσει το μερίδιο της αγοράς. Το εγχείρημα Gutenberg είναι ένα τολμηρό βήμα, και δεν είναι η μόνη ενημέρωση που φέρνει η νέα έκδοση.

Παρακάτω θα δούμε γιατί η επερχόμενη έκδοση WordPress 5.0 είναι μοναδική σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες και στη συνέχεια θα δούμε και τον Gutenberg Editor.

Ας μιλήσουμε για το μέλλον!

Αν χρησιμοποιείτε ήδη το WordPress, θα γνωρίζετε πόσο έχει αλλάξει η πλατφόρμα με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και οι μεμονωμένες ενημερώσεις συχνά φέρνουν σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η ενημέρωση 4.9 ‘Tipton' επέτρεπε στους χρήστες να προγραμματίσουν τις αλλαγές του σχεδιασμού από το WordPress Customizer ώστε να μπορούν να εμφανιστούν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, όπως και τα post drafts.

Η έκδοση WordPress 4.8, από την άλλη, μας έφερε πολλές αλλαγές στα widgets. Για παράδειγμα, αν θέλατε εικόνες στο , θα έπρεπε να τις προσθέσετε με το χέρι. Σήμερα υπάρχουν τρία ειδικά widget για την προβολή αρχείων , ήχου και βίντεο.

Ωστόσο, όλες οι αλλαγές που έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής είναι ναι μεν αυξητικές και χρήσιμες, αλλά δεν αλλάζουν το παιχνίδι. Οι περισσότερες ενημερώσεις του WordPress ήταν μικρά βήματα σε σχέση με αυτές που έρχονται με το WordPress 5.0.

Τι φέρνει το WordPress 5.0

Το WordPress 5.0 εκτός από τον Gutenberg Editor, φέρνει και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα θα χειρίζεται τις νέες κυκλοφορίες. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε την διάθεση δύο μεγάλων εκδόσεων WordPress ανά έτος, με πολλές μίνι ενημερώσεις στο μεταξύ.

Τώρα, η ομάδα πυρήνα (Core) του WordPress σχεδιάζει να αφήσει το προγραμματισμένο μοντέλο απελευθέρωσης. Η ιδέα είναι ότι, χωρίς την πίεση των προκαθορισμένων προθεσμιών, η πλατφόρμα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερα άλματα στην ανάπτυξη καθώς δεν κυκλοφορούν ενημερώσεις που δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Εκτός από αυτό, παρακάτω υπάρχουν μερικές άλλες σημαντικές αλλαγές που είμαστε πιθανό να δούμε στο επερχόμενο WordPress 5.0:

Εστίαση της πλατφόρμας προς μια πιο διαισθητική εμπειρία δημιουργίας ιστοτόπων. Το WordPress οδηγεί ήδη την αγορά, και με τη βελτίωση της λειτουργικότητας της πλατφόρμας, η ομάδα στοχεύει να κρατήσει υψηλά το επίπεδο.
Θα δούμε και κάποιες βελτιώσεις στο WordPress Rest API. Το WordPress Rest API βοηθάει τους προγραμματιστές να δημιουργούν περισσότερα χαρακτηριστικά, διευκολύνοντας την αποστολή και τη λήψη από τον ιστότοπό σας. Με αυτή η ενημέρωση οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολύ πιο εύκολα εφαρμογές.
Η δημιουργία προσαρμοσμένων θεμάτων θα γίνει ευκολότερη. Με το Gutenberg, η δημιουργία θεμάτων θα γίνει πολύ πιο απλή χάρη στα μπλοκ.
Τα πρόσθετα για την δημιουργία σελίδων μπορεί να χάσουν την σπουδαιότητά τους. Σήμερα υπάρχουν πολλά εργαλεία δημιουργίας σελίδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το WordPress. Μερικά δε από αυτά ανταγωνίζονται επάξια επαγγελματικές πλατφόρμες. Το Gutenberg μπορεί να μην έχει αυτή τη χρήση αρχικά, αλλά αργότερα θα φέρει περισσότερα χαρακτηριστικά, κάτι που θα αποτρέψει την χρήση άλλων πρόσθετων.

WordPress 5

Τι σημαίνει η προθήκη του Gutenberg Editor

Η κυκλοφορία του Gutenberg σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικειωθείτε με μια εντελώς νέα εμπειρία επεξεργασίας κειμένου.

Με την κυκλοφορία του WordPress 5.0 στις 27 Νοεμβρίου του 2018 (αν όλα πάνε καλά), θα πρέπει να περιμένουμε αρκετή αναστάτωση για μερικές εβδομάδες, καθώς όλοι θα προσπαθούν να μάθουν το νέο editor.
Μην πανικοβάλλεστε, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον Gutenberg Editor, θα είστε σε θέση να κρατήσετε τον κλασικό επεξεργαστή εγκαθιστώντας το επίσημο plugin.

Αν δεν θέλετε να περιμένετε την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης 5.0 μπορείτε να δοκιμάσετε τον Gutenberg editor εγκαθιστώντας ένα απλό plugin.

Το Gutenberg θα επηρεάσει θέματα και plugins

Το Gutenberg θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλά αγαπημένα σας πρόσθετα και θέματα. Για παράδειγμα, θα δούμε πιθανώς την εμφάνιση πολλών θεμάτων που είναι φιλικά προς το Gutenberg, τα οποία θα έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιήσουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά που προσφέρει ο editor.

Ομοίως, θα δείτε αλλαγές σε μερικά από τα αγαπημένα σας plugins. Πολλά plugins αλληλεπιδρούν απευθείας με τον επεξεργαστή του WordPress, για την προσθήκη νέων λειτουργιών ή για την ενσωμάτωση shortcodes. Αυτά τα πρόσθετα θα πρέπει να γίνουν συμβατά με το Gutenberg, εκτός αν επιλέξουν να να μην αλλάξουν και να εξαφανιστούν.

_____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).