Πώς να περιστρέψετε την οθόνη σας στα Windows 10

Δείτε πως να περιστρέψετε την οθόνη σας μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows 10 για desktop υπολογιστές.

Windows

Ενώ στα Windows 7 μπορείτε να περιστρέψετε την οθόνη σας με συντομεύσεις πληκτρολογίου, στα Windows 10 τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις πληκτρολογίου και η περιστροφής της οθόνης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις ρυθμίσεις.

Για να το κάνετε αυτό ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” και μεταβείτε στην ομάδα “Σύστημα”. Αν έχετε πολλές οθόνες, πρέπει πρώτα να επιλέξετε την οθόνη που θέλετε να περιστρέψετε. Η ρύθμιση περιστροφής είναι συγκεκριμένη για κάθε οθόνη.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω και αναζητήστε το αναπτυσσόμενο μενού “Προσανατολισμός”. Έχει τέσσερις επιλογές. Οριζόντιος, Κατακόρυφος, Οριζόντιος (αναστροφή) και Κατακόρυφος (αναστροφή). Το “Οριζόντιος” και το “Κατακόρυφος” είναι αρκετά απλό για να κατανοήσετε και οι επόμενες δύο εναλλακτικές επιλογές είναι και αυτές αντίστοιχες αλλά σε ανάποδη θέση. Το Οριζόντιος (αναστροφή) θα σας δώσει μια ανάποδη οθόνη, ενώ το Κατακόρυφος (αναστροφή) θα αλλάξει το δεξιά με το αριστερά.

Αντίστοιχα, στα Windows 7, μπορείτε να περιστρέψετε την οθόνη ελεύθερα με τη συντόμευση Ctrl + Alt + Αριστερό Βελάκι και αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να την περιστρέψετε κατά 90, 180 ή 270 μοίρες. Η συντόμευση πληκτρολογίου δεν λειτουργεί πλέον στα Windows 10 και αντί αυτού υπάρχει η αναπτυσσόμενη λίστα του Προσανατολισμού.

Ένα πρόβλημα με την δυνατότητα περιστροφής οθόνης στα Windows 7 ήταν ότι υπήρχε περίπτωση να περιστραφεί η οθόνη, χωρίς καμία διάθεση από τον χρήστη. Πολλοί χρήστες που δεν γνώριζαν αυτό το χαρακτηριστικό έμεναν έκπληκτοι αν κατά λάθος πατούσαν τον συνδυασμό των πλήκτρων και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είχε πάει στραβά. Πόσο μάλλον αν δεν ήξεραν και πως να επαναφέρουν την οθόνη τους και προσπαθούσαν να αναζητήσουν βοήθεια στο Google διαβάζοντας μέσα από μία στραβή οθόνη. Στα Windows 10, θα λάβετε μια μικρή ερώτηση που θα σας ρωτάει εάν θέλετε να διατηρήσετε τον νέο προσανατολισμό. Εάν δεν απαντήσετε μέσα σε 12 δευτερόλεπτα, η αλλαγή δεν πραγματοποιείται.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι η κίνηση του ποντικιού είναι σύμφωνη με το νέο προσανατολισμό της οθόνης. Αν επιλέξετε τον προσανατολισμό στην Κατακόρυφο, μετακινώντας το ποντίκι προς τα επάνω ο κένσορας θα μεταφερθεί στη νέα κορυφή που έχει οριστεί στην οθόνη σας. Θα χρειαστεί λίγη πρακτική εξάσκηση για να συνηθίσετε τις κινήσεις του ποντικιού σε μια περιστρεφόμενη οθόνη και εάν έχετε μια οθόνη πολλαπλών οθονών, ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταλάβετε. Οι προσανατολισμοί της οθόνης δεν επαναφέρονται μετά από επανεκκίνηση του συστήματός σας.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Ενδιαφέρον σαν γνώση .
    Βέβαια δεν είναι και τόση απαραίτητη εκτός και θέλεις να κάνεις πλάκα σε κάποιον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).