Αξιοποιώντας ένα παλιό υπολογιστή

Για την αξιοποίηση ενός παλιού υπολογιστή οι περισσότεροι χρήστες σας συμβουλεύουν να μην βάλετε τα Windows αλλά ένα άλλο ελαφρύτερο λειτουργικό. Είναι όμως πραγματικά καλή ιδέα;

old laptop

Αν ο παλιός υπολογιστής σας δεν σας ικανοποιεί πλέον σε ταχύτητα και επιδόσεις τότε θα πρέπει να βρείτε κάθε δυνατό τρόπο για να τον κάνετε να γίνει πιο γρήγορος.

Η λίστα των συμβουλών ξεκινάει με την εκκαθάριση των περιττών δεδομένων και προχωράει με την αλλαγή του δίσκου του με ένα SSD, που είναι λογική και όντως θα “ξαναζωντανέψει” τον υπολογιστή σας.

Η συνέχεια της λίστας όμως, τρομάζει τους περισσότερους χρήστες. Η συμβουλή δηλαδή, να εγκαταλείψετε τα Windows. Πολλοί έχουν συνηθίσει τα Windows και δεν είναι σίγουροι για τη χρήση ενός διαφορετικού λειτουργικού συστήματος. Αλλά ποιο είναι το κακό με τα Windows και πως θα σας βοηθούσε η κατάργησή του;

Γιατί τα Windows μπορεί να μην είναι καλή ιδέα

Windows,desktop,laptop,Linux,Android,λειτουργικό,σύστημα

Τα Windows είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι περίεργο που είναι από τα πιο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό στον κόσμο και είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει μαζί του. Επιπλέον η γκάμα των εφαρμογών και προγραμμάτων τρίτων κατασκευαστών είναι η μεγαλύτερη από όλα τα λειτουργικά.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόβλημα με τα Windows και αυτό είναι η κατανάλωση πόρων. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές, καθώς έχουν τεράστια αποθέματα, έτοιμα προς χρήση. Κατά μία άλλη έννοια θα λέγαμε ότι η χρήση πόρων των Windows είναι σωστή για όλα τα σύγχρονα ματα.

Γιατί όμως λέμε ότι ίσως είναι να παρατήσετε τα Windows όταν αναβιώνετε έναν παλιό υπολογιστή;

Γιατί, όσο περνάει ο καιρός, οι απαιτήσεις των Windows αυξάνονται. Και αν έχετε έναν παλαιότερο υπολογιστή, μπορεί να μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα Windows της τότε έκδοσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε τώρα.

Μάλλον, μπορείτε, αλλά δεν θα λειτουργήσει καλά. Η διαχείριση πόρων θα είναι ιδιαίτερα προβληματική, αν έχετε πολύ λίγη μνήμη RAM και ο υπολογιστής σας μπορεί να αισθάνεται πολύ νωθρός για να κάνει οτιδήποτε αποτελεσματικά.

Τα , η πιο πρόσφατη έκδοση των Windows, απαιτεί τουλάχιστον έναν επεξεργαστή διπλού πυρήνα με 4 GB μνήμης RAM. Και ακόμα κι αν καταφέρετε να καλύψετε τις ελάχιστες απαιτήσεις και να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα, δεν θα είναι καλή εμπειρία. Χρειάζεστε τουλάχιστον 8 GB μνήμης RAM για να είναι κάπως υποφερτό και θα συμβουλεύαμε σοβαρά τους χρήστες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανεβάσουν έως και 12 GB ή 16 GB RAM. Ομοίως, η χρήση τουλάχιστον ενός τετραπύρηνου CPU είναι το ελάχιστο αν θέλετε να κάνετε έστω μία γραμματειακή χρήση.

Τι γίνεται όμως αν δεν πληροίτε αυτές τις προδιαγραφές; Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το κόλπο του SSD, και ενώ αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ με τη βραδύτητα, θα εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με τις αναποτελεσματικές προδιαγραφές.

Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε πολλά προβλήματα όταν ρυθμίσετε για πρώτη φορά τον υπολογιστή σας, αλλά μόλις τον χρησιμοποιήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα και ρυθμίσετε προγράμματα όπως το Chrome, θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις ελλείψεις του.

Τι γίνεται με τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows;

windows xp

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ως επιλογή να βάλετε μία παλιά έκδοση των Windows. Ίσως σκέφτεστε ότι όταν αγοράσατε τον υπολογιστής σας το 2010, ήταν με τα Windows 7, οπότε σίγουρα τα Windows 7 θα είναι εντάξει και τώρα, σωστά;

Οι πιθανότητες είναι ότι και πάλι δεν θα κερδίσετε πολλά. Δεν είναι μόνο το λειτουργικό σύστημα που έχει αλλάξει σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και το λογισμικό που χρησιμοποιείτε, όπως το Office, ή το Chrome που πιθανότατα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους ίδιους πόρους που χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή σε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα.

Η χρήση λογισμικού της εποχής του δεν αποτελεί επιλογή, καθώς όλα αυτά έχουν καταργηθεί, έχουν τρύπες ασφαλείας και στην τελική δε κάνουν τόσα όσα τα νεότερα.

Όμως και το λειτουργικό σύστημα έχει επίσης καταργηθεί. Σήμερα υποστηρίζονται με συνεχή updates ασφαλείας μόνο τα Windows 10 και τα Windows 11. Οτιδήποτε παλαιότερο από αυτό, όπως τα Windows 7 και 8, έχουν καταργηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft δεν φέρνει πλέον ενημερώσεις.

Οπότε πραγματικά, δεν σας μένουν πολλές επιλογές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέα Windows και τα παλαιότερα Windows δεν είναι καλή ιδέα. Λοιπόν τι ακολουθεί?

Το γεγονός ότι τα Windows δεν είναι καλή ιδέα δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές. Έχετε επιλογές για να τις ελέγξετε, απλώς δεν είναι αυτές που τις έχετε συνηθίσει.

Πρώτη εναλλακτική μία διανομή Linux

windows linux

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει Linux, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το δοκιμάσετε. Ο όρος “Linux”, αντί να αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφέρεται σε μια οικογένεια λειτουργικών συστημάτων (συνήθως ανοιχτού κώδικα), που υπάρχει σε πολλές και διάφορες διανομές. Άλλες επί πληρωμή και άλλες δωρεάν.

Το θέμα με τις διανομές Linux είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές και το πράγμα γίνεται δυσνόητο. Πολλές διανομές Linux είναι γενικής χρήσης, οι οποίες είναι ελαφριές για τους πόρους, άλλες ειδικεύονται σε προγραμματιστές, άλλες σε hacker, και ορισμένες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υπολογιστές χαμηλών πόρων, δηλαδή για παλαιότερους υπολογιστές.

Θα πρέπει να ελέγξετε ποια διανομή ταιριάζει τόσο στο μηχάνημά σας αλλά όσο και σε εσάς, ώστε να σας παρέχει τα ελάχιστα που χρειάζεστε από τον παλιό υπολογιστή σας.

Δεύτερη εναλλακτική μία διανομή Chrome OS

Windows,desktop,laptop,Linux,Android,λειτουργικό,σύστημα

Αν έχετε δει ποτέ ένα Chromebook και αναρωτηθήκατε πώς μπορεί να λειτουργήσει καλά με τόσο χαμηλές προδιαγραφές, είναι επειδή το Chrome OS και το OS γενικά είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα χαμηλών πόρων.

Η Google έχει μια επίσημη διανομή του Chrome OS, που ονομάζεται Chrome OS Flex, για τέτοιου είδους υπολογιστές. Δεν διαθέτει υποστήριξη εφαρμογών Android και είναι γενικά αρκετά βασικό, αλλά είναι πολύ καλό αν το μόνο που θέλετε είναι να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, να ελέγξετε το email σας κ.λπ.

Εκτός από αυτό, έχετε επίσης ένα σωρό λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Chromium OS παρόμοια με το Linux.

Τρίτη εναλλακτική ένα λειτουργικό που βασίζεται στο Android

android malware

Τέλος, το Android δημιουργεί επίσης ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα χαμηλών πόρων. Το να τοποθετήσετε το ίδιο λειτουργικό σύστημα που τρέχει το τηλέφωνό σας στον υπολογιστή σας μπορεί να μην είναι ακριβώς η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό όταν ψάχνετε για αντικαταστάσεις Windows.

Όμως όπως αποδεικνύεται, το Android είναι ένα εκπληκτικά ευέλικτο λειτουργικό σύστημα που μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για desktop υπολογιστές.

Υπάρχουν λίγα μεν αλλά καλά λειτουργικά εκεί έξω. Ρίξτε μία ματιά στα Android-x86 Project, PrimeOS, OpenThos.

Υπάρχει ζωή μετά τα Windows
Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Windows δεν σημαίνει ότι ένας υπολογιστής είναι έτοιμος να πάει στα σκουπίδια. Με ένα άλλο λειτουργικό σύστημα και λίγη προσπάθεια, μπορείτε να το επαναφέρετε στη ζωή και να το κάνετε να λειτουργεί καλύτερα από ποτέ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
Windows,desktop,laptop,Linux,Android,λειτουργικό,σύστημα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. το άρθρο σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Παραθέτω και τη δική μου εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό. Ηρθε στα χέρια μου ένα αρχαίο laptop Toshiba Tecra του 2004 ή 2005 με 1Gb μνήμη και συμβατικό σκληρό δίσκο και Windows XP και έναν διπήρυνο επεξεργαστή το οποίο το είχαν για πέταμα. Αναβαθμίζω τη μνήμη σε 2.5Gb από κάτι παλιά DIMMS που είχα και αγοράζω τον φθηνότερο SSD που σήμερα κοστολογείται κάπου στα 12 ευρώ. Στη συνέχεια εγκαθιστώ τα 32μπιτα Windows 10 τα οποία παρεπιπτόντως δεν χρειάζεται να αγοραστούν (το μόνο που εμφανίζει είναι ένα διακριτικό λογότυποκάτω και δεξιά και ήμη δυνατότητα να αλλάξει κανείς το background θέμα).
    Μετά την εγκατάσταση των Windows 10, ακολουθώντας οδηγίες από έναν από τους πολλούς ιστότοπους για αφαίρεση μη απαραίτητων services και startup εφαρμογών και services, αφαιρώ προσεκτικά όλα αυτά τα μη απαραίτητα και ρυθμίζω τα Windows για μέγιστες επιδόσεις στο γραφικό περιβάλλον.
    Το αποτέλεσμα είναι έχω έναν μάχημο υπολογιστή για βασικές εργασίες (επεξεργασία κειμένου, φύλλα εργασίας, μικρές βασεις δεδομένων), σερφάρισμα στο ιντερνετ και χρήση youtube, facebook (που είναι σχετικά απαιτητικα sites) ο οποίος κάνει κανονικά ενημερώσεις, οπότε είναι ας πούμε ασφαλής και δέχεται εγκατάσταση των σύγχρονων 32μπιτων browsers (όσο ακόμα βεβαια θα βγαίνουν σε 32μπιτες εκδόσεις)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).