Μην πετάξετε το παλιό σας laptop. Αναβαθμίστε τον με αυτά τα 8 βήματα

Αν έχετε ένα παλιό ξεχασμένο laptop κάπου ξεχασμένο σε μία γωνία, μην τον πετάξετε. Δείτε οκτώ βασικά βήματα και συμβουλές για να τον ξαναφέρετε σε ένα αξιόλογο επίπεδο και να τον χρησιμοποιήσετε και πάλι.

laptop,φορητός,υπολογιστής

Οι φορητοί υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή μας, αφού είναι εύχρηστα εργαλεία, κατάλληλα τόσο για εργασία, όσο και για διασκέδαση ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η συνεχής χρήση τους μπορεί γρήγορα να σας δώσει την αίσθηση του φθαρμένου και παλιού.

Η συσσώρευση αρχείων, εξωτερικών και εσωτερικών ρύπων, οι γρατζουνιές στο περίβλημα, ο ταλαιπωρημένος σκληρός δίσκος και ένα σωρό άλλα πράγματα, θα μειώσουν τόσο την απόδοση τους αλλά και την εμφάνισή τους, και πιθανά να θεωρήσετε καλή ιδέα να αγοράσετε ένα καινούργιο και φινετσάτο μηχάνημα.

Ακόμα και αν πήρατε ένα νέο laptop και το παλιό σας το παραχωνιάσατε σε ένα ντουλάπι, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το παλιό σας laptop για να το διορθώσετε, οπότε ας δούμε οκτώ συμβουλές για να κάνετε το παλιό σας φορητό υπολογιστή να γίνει ξανά σαν καινούργιος.

1. Ξεκαθαρίστε τα αρχεία και τις εφαρμογές σας

laptop,φορητός,υπολογιστής

Όταν χρησιμοποιείτε τακτικά τον φορητό υπολογιστή σας, είναι εύκολο να συγκεντρώσετε ένα πλήθος αρχείων και εφαρμογών που δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε πλέον, αλλά εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρο αποθήκευσης, γιατί ποτέ δεν κάνατε ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα.

Επιπλέον, η τυχαία αποθήκευση των εγγράφων και των εικόνων σας χωρίς κανένα είδος συστήματος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Έτσι, βοηθάει πάντα να καθαρίζετε και να οργανώνετε τις εφαρμογές και τα αρχεία σας.

Η δημιουργία ενός συνόλου φακέλων στους οποίους μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τα αρχεία σας θα καθαρίσει μαζικά τον φορητό υπολογιστή σας και η απαλλαγή από παλιές εικόνες, στιγμιότυπα οθόνης και έγγραφα θα απελευθερώσει περισσότερο χώρο αποθήκευσης από ό,τι φαντάζεστε.

Αξίζει επίσης να καθαρίσετε τον κάδο ανακύκλωσής σας, καθώς η διαγραφή αρχείων συχνά απλώς τα μετακινεί εκεί αντί να τα αφαιρεί οριστικά.

Τέλος κάντε μία καλή εκκαθάριση σε παλιές εκδόσεις και σημεία επαναφοράς του λειτουργικού σας συστήματος, καθώς και σε όλες τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε. Όταν ο δίσκος σας έχει αρκετό ελεύθερο χώρο τότε όλο το σύστημα εργάζεται πιο γρήγορα.

2. Καθαρίστε το εξωτερικό του φορητού υπολογιστή σας

πληκτρολόγιο

Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλύτερος θα δείχνει ο φορητός σας μετά από έναν καθαρισμό του πλαισίου του. Η σκόνη, το λάδι και άλλες ουσίες μπορούν γρήγορα να συσσωρευτούν στη συσκευή σας και να την κάνουν να φαίνεται φθαρμένη, οπότε ένας γρήγορος καθαρισμός πέντε λεπτών θα κάνει τη διαφορά.

Για να καθαρίσετε την οθόνη σας, πρέπει να προσέχετε τι χρησιμοποιείτε. Εάν έχετε γυάλινη οθόνη, οποιοδήποτε καθαριστικό για τζάμια είναι μια κατάλληλη επιλογή, αλλά αν όχι, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο.

Ελάχιστη ποσότητα από σαπούνι πιάτων μαζί με μία μικρή ποσότητα νερού, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ψεκάζετε ή να εφαρμόζετε οτιδήποτε απευθείας στην οθόνη σας. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα πανί με μικροΐνες (όχι χαρτοπετσέτα) και εφαρμόστε με μικρές, απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπόλοιπο φορητό υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε θύρες και άλλα κενά στο πλαίσιο και βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε μόνο απαλά. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι υπάρχει βρωμιά κάτω από το πληκτρολόγιό σας που κάνει μερικά από τα πλήκτρα σας να κολλάνε. Γι' αυτό ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας σχετικά με τον ασφαλή και αποτελεσματικό καθαρισμό του πληκτρολογίου σας, εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε και αυτό το μέρος του φορητού υπολογιστή σας.

3. Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM

laptop,φορητός,υπολογιστής

Όλοι έχουμε απογοητευτεί με έναν αργό φορητό υπολογιστή. Με τον καιρό, οι συσκευές μας μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγείτε στην αγορά προς αναζήτηση ενός νέου μοντέλου.

Στην πραγματικότητα, η προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM στον φορητό υπολογιστή σας μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ταχύτητα επεξεργασίας του, και χωρίς να δαπανήσετε υπέρογκα ποσά.

Ανάλογα με το πόση μνήμη RAM θέλετε και τη μάρκα που προτιμάτε, οι τιμές θα διαφέρουν. Μπορεί να σας κοστίσει οπουδήποτε μεταξύ €10 και €200 για να αγοράσετε μία νέα RAM. Αν έχετε δύο slot για RAM, φροντίστε μονάχα να αγοράσετε την ίδια RAM με αυτή που ήδη έχετε εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας.

Γενικότερα, οι μνήμες RAM σε ζευγάρι θα πρέπει να είναι ολόιδιες, για να μπορεί ο υπολογιστής να δουλεύει απρόσκοπτα. Αν πάλι έχετε μόνο ένα slot (πράγμα απίθανο) τότε θα πρέπει να αντικαταστήσετε την παλιά με κάποια νέα μεγαλύτερης χωρητικότητας.

4. Ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα

laptop,φορητός,υπολογιστής

Οι ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος υπάρχουν για κάποιο λόγο. Έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την απόδοση του υπολογιστή σας, είτε είναι φορητός είτε desktop, αλλά και την εμπειρία σας ως χρήστη.

Επομένως, αξίζει πάντα να εξετάζετε το ενδεχόμενο ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος του φορητού υπολογιστή σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να διορθώσει σφάλματα και να προσθέσει νέες λειτουργίες που μπορούν να κάνουν τη συσκευή σας πιο ευχάριστη στη χρήση.

Εάν δεν έχετε λάβει καμία ειδοποίηση ενημέρωσης στον laptop σας, ενδέχεται να μην απαιτείται ενημέρωση. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να το ελέγξετε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας.

Η για να το κάνετε αυτό διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του φορητού υπολογιστή σας, αλλά απλώς πληκτρολογώντας “ενημέρωση” στη γραμμή αναζήτησης ρυθμίσεων θα εμφανιστεί το απαραίτητο αποτέλεσμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε για ενημερώσεις.

Αν πάλι έχετε όντως ένα πανάρχαιο laptop και οι αναβαθμίσεις και μόνο αντί να τον κάνουν καλύτερο τον φορτώνουν περισσότερο, ή ακόμα και αν δεν υπάρχουν καν αναβαθμίσεις λόγω παλαιότητας του λειτουργικού συστήματος, σκεφτείτε σοβαρά να βάλετε linux. Αν ήδη έχετε linux εγκατεστημένα, σκεφτείτε γενικότερα να βάλετε μία πιο lite έκδοση linux.

Μία lite έκδοση ενός λειτουργικού που βασίζεται στα linux, θα απαλλάξει τον υπολογιστή σας από περιττά καλούδια, θα τον ελαφρύνει κρατώντας τα βασικά σημεία ενός λειτουργικού συστήματος και μόνο, με αποτέλεσμα να δείτε το μηχάνημά σας να ξαναζωντανεύει.

5. Αγοράστε ένα κάλυμμα φορητού υπολογιστή

laptop case

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας είναι γρατσουνισμένος ή χτυπημένος, η αγορά ενός ωραίου καλύμματος φορητού υπολογιστή θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Δεν μιλάμε για βαλίτσα-θήκη φορητού υπολογιστή, αλλά για μία θήκη που μπορεί να ανοίξει όπως και η οθόνη του laptop και έτσι θα είναι πάντα ενσωματωμένη μαζί του και θα σας καλύψει τυχόν ελαττώματα του.

Η λύση της θήκης επιπρόσθετα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξατομικεύσετε τη συσκευή σας. Σε τελική ανάλυση, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διατίθενται σε μαύρο, γκρι ή λευκό, επομένως μπορεί να είναι ωραίο να προσθέσετε ένα χαρούμενο για να το κάνετε πραγματικά δικό σας.

Μια σειρά από ηλεκτρονικά καταστήματα πωλούν θήκες για φορητούς υπολογιστές. Εναλλακτικά σκεφτείτε την λύση για βάλετε μεγάλα αυτοκόλλητα όπου υπάρχουν γρατζουνιές, που είτε θα καλύψουν τα ελαττώματα, είτε θα τα αναδείξουν, με το τελικό αποτέλεσμα όμως να είναι καλαίσθητο.

6. Αφαιρέστε τα παλιά φθαρμένα αυτοκόλλητα

Και μια και αναφέραμε την λέξη αυτοκόλλητα, γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά συνηθισμένο να ομορφαίνετε τον φορητό υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα. Όμως τα παλιά αυτοκόλλητα μπορεί γρήγορα να γίνουν τρισάθλια, όταν αρχίσουν να ξεφλουδίζουν ή να ξεθωριάζουν.

Έτσι, εάν θέλετε να επαναφέρετε τον φορητό υπολογιστή σας καθαρό και γυαλισμένο, μπορείτε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα από παλιά αυτοκόλλητα χρησιμοποιώντας μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, από τρίβοντας τα με ένα διαλύτη ή ακόμα και με την εφαρμογή θερμότητας με ένα σεσουάρ μαλλιών.

7. Καθαρίστε τον ανεμιστήρα

laptop,φορητός,υπολογιστής

Ο ανεμιστήρας του φορητού υπολογιστή σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή του, καθώς απομακρύνει τον ζεστό αέρα από μέσα και διατηρεί τα εξαρτήματα δροσερά και ασφαλή. Όμως, όσο περνά ο καιρός, συσσωρεύεται σκόνη σε αυτούς τους ανεμιστήρες, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να κάνουν αποτελεσματικά την λειτουργία τους.

Έτσι, εάν έχετε παρατηρήσει ότι ο φορητός υπολογιστής σας θερμαίνεται εύκολα, ίσως χρειαστεί να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα.

Ανάλογα με τον φορητό υπολογιστή που διαθέτετε, η διαδικασία αφαίρεσης και καθαρισμού του ανεμιστήρα σας μπορεί να διαφέρει. Επομένως, είναι καλύτερο να αναζητήσετε στο διαδίκτυο μια μέθοδο για τον καθαρισμό του ανεμιστήρα της συγκεκριμένης συσκευής σας για να λάβετε τις καλύτερες οδηγίες.

8. Αντικαταστήστε τον σκληρό σας δίσκο με SSD

ssd vs hdd

Ενώ πολλοί νεότεροι φορητοί υπολογιστές περιέχουν ήδη SSD, αυτό δεν συμβαίνει με τα παλιά laptop. Εάν δεν είστε βέβαιοι τι ακριβώς διαθέτει ο φορητός υπολογιστής, μπορείτε να αναζητήσετε τις προδιαγραφές του στο διαδίκτυο.

Αν βρείτε ότι έχετε ένα κλασσικό σκληρό δίσκο (με περιστρεφόμενα plates), τότε μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με έναν ταχύτερο, πιο αποτελεσματικό SSD.

Ένας SSD μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του φορητού υπολογιστή σας (έως και δέκα φορές σε ορισμένες περιπτώσεις) και είναι επίσης αρκετά προσιτός. Μπορείτε να πάρετε έναν αξιόπιστο SSD για περίπου 70 €, αν και αυτή η τιμή θα αυξηθεί ανάλογα με την χωρητικότητα αποθήκευσης, την ταχύτητα ανάγνωσης και τη μάρκα.

Εάν θέλετε να αφαιρέσετε τον σκληρό σας δίσκο και να εγκαταστήσετε μόνοι σας τον SSD, σας συνιστούμε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τη συγκεκριμένη διαδικασία που απαιτείται για το μοντέλο του φορητού υπολογιστή σας.

Επίσης αν θέλετε να κλωνοποιήσετε τον παλιό σας δίσκο στον νέο, δείτε το άρθρα μας που αναφέρει πως να κλωνοποιήσετε ένα HDD δίσκο σε SSD.

Μην αγοράζετε νέο laptop πριν δοκιμάσετε αυτά τα 8 βήματα

Πριν ξεκινήσετε να αγοράσετε άλλο φορητό υπολογιστή, λάβετε υπόψη τις παραπάνω συμβουλές για να διορθώσετε προβλήματα επεξεργασίας, αποθήκευσης, καθώς και την άσχημης ς.

Ίσως συνειδητοποιήσετε ότι ο φορητός υπολογιστής σας είναι κατάλληλος για να επιβιώσει για μερικά χρόνια ακόμα, με λίγες μόνο αλλαγές και λίγα χρήματα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
laptop,φορητός,υπολογιστής

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).