android

Έχει μέλλον το Android;

Το λειτουργικό σύστημα φαίνεται να είναι μια πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα. Τροφοδοτεί το 85 τοις εκατό των νέων που κυκλοφορούν και μαζί με το iOS, έχει σταματήσει ουσιαστικά κάθε ανταγωνισμό.

Όμως το Android μαστίζεται από επίμονα προβλήματα που όπως φαίνεται η δεν μπορεί να επιλύσει. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει το θέμα του κατακερματισμού.

" data-medium-file="https://cdn.iguru.gr/wp-content/uploads/2013/04/ffoxandroid.jpg" data-large-file="https://cdn.iguru.gr/wp-content/uploads/2013/04/ffoxandroid.jpg" decoding="async" class="aligncenter size-full wp-image-60596" src="https://cdn.iguru.gr/files/2016/08/android.jpg" alt="android" width="850" height="300">

Τι σημαίνει αυτό;
Οι προγραμματιστές θα πρέπει να αναπτύσσουν λογισμικό που λειτουργεί αξιόπιστα σε πολλές εκατοντάδες διαφορετικές συσκευές από δεκάδες κατασκευαστές. Έτσι οι προγραμματιστές επικεντρώνονται μόνο σε συσκευές από τους μεγάλους παίκτες.

Στη συνέχεια υπάρχει το πρόβλημα των ενημερώσεων. Η Google έχει προγραμματισμένη μια ετήσια ενημέρωση για το Android (εκτός και αν υπάρχει κάποιο που αναγκάζει την εταιρεία να κυκλοφορήσει μια κρίσιμη ενημέρωση), αλλά η υιοθέτηση της ενημέρωσης μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να φτάσει το 10 τοις εκατό. Φανταστείτε πόσος χρόνος χρειάζεται για μια καθολική εφαρμογή της ενημέρωσης.

Ενώ η Google φαίνεται να είναι αρκετά γρήγορη στην κυκλοφορία των ενημερώσεων στα Nexus της, μπορεί να χρειαστούν μήνες για τους ιδιοκτήτες άλλων Android συσκευών (από άλλους κατασκευαστές) να λάβουν την ενημερωμένη έκδοση.

Στην πραγματικότητα, εκτός και αν έχετε κάποια συσκευή Nexus, ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε μια νέα έκδοση του Android είναι να αγοράσετε μια νέα συσκευή.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Android αντιμετωπίζει ορισμένα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα.

Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα είναι γιατί είναι ανοιχτού κώδικα. Το Android είναι σχετικά ανοικτό, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις η Google διαθέτει μια νέα έκδοση, οι OEMs πιάνουν δουλειά, προσθέτοντας, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό στη συνέχεια έχει σαν αποτέλεσμα τόσο την κατάτμηση αλλά και όλα τα προβλήματα με τις ενημερώσεις καθώς οι ενημερώσεις της Google δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε πειραγμένο Android από του OEMs.

Ένα άλλο πρόβλημα με το Android είναι ότι είναι βασισμένο σto Linux, και το Linux ως γνωστόν μαστίζεται από νομικά ζητήματα.

Τα νομικά ζητήματα, και ειδικότερα ζητήματα αδειοδότησης πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους κατασκευαστές του Android. Εταιρείες όπως η Microsoft κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από αμοιβές αδειοδότησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από Android OEMs.

Έτσι ένα εντελώς νέο λειτουργικό, ανεπτυγμένο από το μηδέν θα μπορούσε να απελευθερώσει τους OEMs από το κόστος των αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η Google όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση φέρεται να πειραματίζεται πάνω σε νέες πλατφόρμες. Πάρτε, για παράδειγμα, το Project Fuchsia. Σίγουρα, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό, αλλά είναι σαφές ότι η Google ψάχνει μια εποχή πέρα από τον πυρήνα του Linux, και το τέλος του πυρήνα του Linux, ουσιαστικά σημαίνει και το τέλος του Android.

Αυτό το λειτουργικό σύστημα όχι μόνο θα μπορούσε να χτιστεί από το μηδέν, ώστε να είναι βελτιστοποιημένο για τις σημερινές συσκευές, φορητούς υπολογιστές, smartphones ή ακόμη και μικρές συσκευές IoT – επιτρέποντας μια πραγματικά ενοποιημένη πλατφόρμα.

Η Google θα μπορούσε να αδειοδοτήσει αυτή την πλατφόρμα για τους προγραμματιστές hardware, σε αντίθεση με τη χρήση του μοντέλου του ανοιχτού κώδικα.

Και αδειοδότηση από την Google σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στο hardware και τις συσκευές. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να γεμίζει εφαρμογές σκουπίδια το λειτουργικό, και οι ενημερώσεις θα έρχονται με το που κυκλοφορούν από την εταιρεία. Ναι μια πλατφόρμα για τον 21ο αιώνα.

Μην περιμένετε όμως να το δούμε σύντομα καθώς όλα τα λειτουργικά συστήματα χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.

Το Android έχει κάποιες σοβαρές ελλείψεις κάτι που η Google γνωρίζει πολύ καλά, και το γεγονός ότι δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια για διορθώσει αυτά τα ζητήματα είναι ίσως η ισχυρότερη απόδειξη – μαζί με το ενδιαφέρον της εταιρείας για την ανάπτυξη νέων πλατφορμών – ότι κάτι ετοιμάζεται.

ZDNet

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).