Απολύμανση και καθαρισμός όλων των συσκευών σας

Είτε θέλετε να προστατευθείτε από τον COVID-19, είτε απλά να καθαρίσετε σε βάθος όλες τις συσκευές σας, ενώ είστε κολλημένοι στο σπίτι, τώρα είναι η ιδανική στιγμή! Δείτε πώς μπορείτε να απολυμάνετε και ταυτόχρονα να καθαρίσετε τα τεχνολογικά σας gadget, χωρίς να τα καταστρέψετε.

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Καθαρισμός και Απολύμανση

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πριν από τον κορονοϊό, εταιρείες όπως η συμβούλευαν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν παρά μόνο ένα υγρό πανί, για να καθαρίσουν τα gadget τους. Δυστυχώς, αυτό δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια ή τους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2, ή αλλιώς COVID-19.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πανδημία, η Apple άλλαξε τον τρόπο της, όσον αφορά την απολύμανση του iPhone σας:

“Μπορείτε να σκουπίζετε απαλά τις εξωτερικές επιφάνειες του iPhone, χρησιμοποιώντας ένα πανάκι με 70% ισοπροπυλική αλκοόλη, ένα πανάκι με 75% αιθυλική αλκοόλη ή κάποιο άλλο πανάκι με απολυμαντική ουσία. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Προσέχετε μην εισχωρήσουν υγρά από τα ανοίγματα και μην βουτάτε το iPhone σε προϊόντα καθαρισμού.”

Ωστόσο, πολλές από τις οδηγίες για τον καθαρισμό των gadget πριν από αυτήν την ανακοίνωση εξακολουθούν να ισχύουν. Τα βρεγμένα πανιά, το απεσταγμένο νερό με ελάχιστο υγρό πιάτων εξακολουθούν να δουλεύουν εάν πρέπει να αφαιρέσετε βρωμιά που έχει κολλήσει. Για την απολύμανση, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που να περιέχει αρκετό αλκοόλ ή ισοδύναμο, για να σκοτώσει δυνητικά τα επιβλαβή μικρόβια.

Όσον αφορά την απολύμανση χεριών με απολυμαντικό, το EΟΔΥ προτείνει:

“Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.”

Αντίστοιχα το CDC συστήνει:

“Εργαστηριακά δεδομένα καταδεικνύουν ότι 60 τοις εκατό αιθανόλη ή 70 τοις εκατό ισοπροπανόλη, είναι τα δραστικά συστατικά των απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ, που αδρανοποιούν ιούς που σχετίζονται γενετικά με τον 2019-nCoV”.

Ανεξάρτητα από τις οδηγίες του κατασκευαστή, εάν θέλετε να απολυμάνετε ένα gadget αποτελεσματικά, χρειάζεστε ένα υγρό με τουλάχιστον 60 τοις εκατό αιθανόλης (όπως το Dettol) ή οινόπνευμα εντριβής με συγκέντρωση 70 τοις εκατό ή περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αυτά τα απολυμαντικά να βλάψουν τη συσκευή σας. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο.

Smartphone και tablet

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός
Μπορείτε να καθαρίσετε το smartphone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια ή να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να απολυμάνετε την οθόνη και το πλαίσιο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι θα επιταχύνετε τη φθορά της ελαιοαπωθητικής επίστρωσης της οθόνης.

Αυτή η επίστρωση φθείρεται έτσι ή αλλιώς, με την πάροδο του χρόνου, και αν η συσκευή σας είναι λίγο παλιά πιθανότατα μεγάλο μέρος της έχει ήδη φύγει. Στην αγορά υπάρχουν υλικά που μπορούν να την επαναφέρουν με εκπληκτικά καλά , αν και η συνήθης μέθοδος στα smartphones είναι να βάζετε τζαμάκι.

Εάν φυλάτε το τηλέφωνό σας σε θήκη, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να πλύνετε καλά τη θήκη με ζεστό νερό και σαπούνι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ στο υπόλοιπο τηλέφωνο. Δεν πρέπει ποτέ να βυθίζετε το τηλέφωνό σας σε νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, ακόμα και αν έχει χαρακτηριστεί ως αδιάβροχο.

Για να προστατεύσετε το τηλέφωνο ή το tablet σας (ιδιαίτερα την οθόνη), θα πρέπει να αποφεύγετε σκληρά καθαριστικά, όπως χλωρίνη, καθαριστικά τζαμιών, κρεμώδη καθαριστικά ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα με έννοια απορρυπαντικού. Αυτά σίγουρα θα καταστρέψουν την ελαιοαπωθητική επίστρωση και μπορεί ακόμη και να αφήσουν την οθόνη σας γραμμές ή θαμπάδες.

Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και για τα tablet, τα έξυπνα ρολόγια (όπως το Apple Watch και τα fitne+

ss trackers), καθώς στην ουσία είναι απλώς μεγαλύτερα (ή μικρότερα) smartphone.

Φορητοί υπολογιστές

πληκτρολόγιο
Μπορείτε να καθαρίσετε ένα φορητό υπολογιστή, ακόμα και εσωτερικά, αν τα “χέρια σας πιάνουν” και έχετε τα κατάλληλα εργαλεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε τη σκόνη. Η ισοπροπυλική αλκοόλη ή η αιθανόλη θα απολυμάνουν το πληκτρολόγιο και άλλες επιφάνειες αφής. Ίσως θέλετε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με την οθόνη, ιδιαίτερα αν είναι πλαστική, καθώς το αλκοόλ και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψουν το φινίρισμα.

Μια ποικιλία προϊόντων καθαρισμού, ειδικά για υπολογιστές, θα διευκολύνει αυτή τη δουλειά. Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τη σωστή απομάκρυνση της θερμότητας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη σκόνη ανοίγοντας το πλαίσιο.

Προσοχή, πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε τέτοιο, καλό θα ήταν να κάνετε μία έρευνα στο για βιντεάκια που δείχνουν πως ακριβώς ανοίγει το δικό σας συγκεκριμένο laptop, γιατί υπάρχουν σημεία αγκίστρωσης που αν δεν ξέρετε πως να τα ανοίξετε, το πιθανότερο είναι να τα σπάσετε.

Πληκτρολόγια

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός
Τα πληκτρολόγια είναι αρκετά ανθεκτικά, επομένως οι περισσότεροι χρήστες δεν τα αντικαθιστούν συχνά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι συνήθως είναι καλυμμένα με μικρόβια, στριμωγμένα με βρωμιά και γεμάτα με φαγητά και τρίχες. Μπορείτε να καθαρίσετε τα περισσότερα πληκτρολόγια κομμάτι-κομμάτι.

Για να ξεκινήσετε, αφαιρέστε τα πλήκτρα και καθαρίστε τα με ένα πανί ή βούρτσα. Χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να απομακρύνετε τυχόν σκόνη ή ψίχουλα από το πλαίσιο.

Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά κατασκευασμένες βούρτσες και ηλεκτρικές σκούπες χειρός, αλλά αυτά δεν είναι απαραίτητα για ένα βαθύ καθαρισμό, εάν αφαιρέσετε τα πλήκτρα.

Η ισοπροπυλική αλκοόλη και η αιθανόλη θα βοηθήσουν στην εξόντωση των δυνητικά μολυσματικών μικροβίων. Μερικοί χρήστες φτάνουν μέχρι το σημείο να βάλουν το (ενσύρματο) πληκτρολόγιό τους στο πλυντήριο πιάτων. Σαν λύση δουλεύει, ωστόσο, μπορεί να καταστρέψετε το φινίρισμα ή τα πλήκτρα, συν ότι χρειάζεται να το διαλύσετε πρώτα τελείως, και επομένως δεν το συνιστούμε σε όλους.

Προειδοποίηση: Μην βάζετε ποτέ ασύρματο πληκτρολόγιο με ενσωματωμένη μπαταρία στο πλυντήριο πιάτων!

Ο καθαρισμός του πληκτρολογίου σας δεν είναι μόνο καλός από άποψη υγιεινής, αλλά μπορεί και να βελτιώσει την πληκτρολόγηση. Δεδομένου ότι η βρωμιά συσσωρεύεται κάτω από τα πλήκτρα, η αφαίρεση της θα κάνει τα πλήκτρα σας πιο μαλακά και θα σας δώσει την αίσθηση ότι ξαναέγινε καινούργιο.

Ποντίκια

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις ίδιες διαδικασίες καθαρισμού που θα χρησιμοποιούσατε για ένα πληκτρολόγιο, για να απολυμάνετε το του υπολογιστή σας. Επειδή το ποντίκι σας έρχεται συχνά σε επαφή με το χέρι σας, τα καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα είναι ιδανικά για να σκοτώνουν τα βακτήρια και άλλους αόρατους ιούς.

Για τα δύσκολα προσβάσιμα μέρη, βουτήξτε μία μπατονέτα αυτιών σε λίγο αλκοόλ και ξεκινήστε τη δουλειά. Μια ξύλινη οδοντογλυφίδα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά από τις γωνίες και τις σχισμές. Το κλειδί είναι να καθαρίζετε ελαφρά και συχνά το ποντίκι σας, για να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρωμιάς και τον αποχρωματισμό του πλαστικού.

Ακουστικά και ακουστικά

ακουστικά

Τα ακουστικά που μπαίνουν στο αυτί (in-ear), όπως τα Apple AirPods, μπορούν να βρωμίσουν γρήγορα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά κόλπα για τον καθαρισμό τους, όπως ένα υγρό πανί, κόλλα Blu Tack και βαμβάκι. Όπως πάντα, η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι η ιδανική λύση εάν θέλετε να τα απολυμάνετε πλήρως.

blu tack clean earphone

Τα φορετά ακουστικά (headphones) είναι διαφορετικά, καθώς δεν κάθονται μέσα στα αυτιά σας. Το πώς θα τα καθαρίσετε εξαρτάται τελικά από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί τις συγκεκριμένες οδηγίες του κατασκευαστή για να αποφύγετε την καταστροφή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα γρήγορο σκούπισμα γύρω από τα αυτιά με ένα βρεγμένο πανί θα πρέπει να είναι αρκετό για να απομακρύνει την βρωμιά. Εάν θέλετε να τα απολυμάνετε, χρησιμοποιήστε ισοπροπυλική αλκοόλη στις στερεές επιφάνειες, τα κουμπιά και το βύσμα (αν είναι ενσύρματα).

Ελεγκτές παιχνιδιών

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Εάν δεν έχετε καθαρίσει ποτέ τα χειριστήρια των παιχνιδιομηχανών σας, θα πάθετε σοκ. Μπορούν να γίνουν πολύ βρώμικα και η βρωμιά μπορεί να κρυφτεί σε όλα τα μέρη. Χρησιμοποιήστε αλκοόλ και μπατονέτες για να καθαρίσετε σε βάθος τα χειριστήρια της κονσόλα σας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τα δυσπρόσιτα μέρη, ειδικά στις ενώσεις των πλαστικών μερών.

toothpick clean

Εάν έχετε χυθεί αναψυκτικό σε κάποιο από τα χειριστήρια σας, είναι πιθανό να κολλάει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να καθαρίσετε την βάση των κουμπιών χωρίς να ανοίξετε το κέλυφος.

Κουτί Η/Υ

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Και η θήκη του υπολογιστή σας χρειάζεται επίσης τακτικό καθαρισμό, αλλά για διαφορετικούς λόγους από το smartphone ή τα χειριστήρια της κονσόλα σας. Οι υπολογιστές είναι μαγνήτες σκόνης και η σκόνη εμποδίζει τη απομάκρυνση της θερμότητας. Επειδή η θερμότητα “σκοτώνει” τα εξαρτήματα του υπολογιστή, είναι καλή ιδέα να αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη από τη θήκη του υπολογιστή σας, σε τακτική βάση.

Φροντίστε μόνο να είστε προσεκτικοί για να μην καταστρέψετε κανένα στοιχείο κατά τη διαδικασία. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είστε γειωμένοι για να αποφύγετε τον στατικό ηλεκτρισμό.

Προειδοποίηση: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε μια θήκη υπολογιστή, καθώς μπορεί να προσδώσετε στατικό ηλεκτρισμό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καθαρίστε μεμονωμένα τα εξαρτήματα (όπως την κάρτα γραφικών) έξω από το κουτί. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να εκτελέσετε οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη συντήρηση, όπως αντικατάσταση της θερμικής πάστας ή εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων, μνήμης RAM ή αποθήκευσης.

Αφού καθαρίσετε το κουτί, ίσως αναρωτηθείτε πού βρίσκει όλη αυτή την σκόνη. Εάν είναι στο πάτωμα, μπορεί να ρουφάει περισσότερη σκόνη από ό,τι σε ένα ράφι ή ένα γραφείο.

Όσο αναφορά την απολύμανση, χρειάζεται μόνο το εξωτερικό μέρος του κουτιού. Επειδή είναι μεταλλικό με βαφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό οικιακό καθαριστικό ή οινοπνευματούχο λοσιόν 70%. Δοκιμάστε το πρώτα σε μία γωνιά να δείτε ότι δεν θολώνει το χρώμα.

Οθόνες και τηλεοράσεις

disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών και οθόνες τηλεόρασης δεν έχουν σχεδιαστεί για να αγγίζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια κατασκευάζονται από γυαλί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικές από ένα smartphone ή tablet.

Για να αποφύγετε τη μόνιμη ζημιά στην οθόνη σας, θα πρέπει να την καθαρίζετε μόνο με ένα πανί με μικροίνες βρεγμένο με απεσταγμένο νερό. Αποφύγετε τα σκληρά σπρέι καθαρισμού, όπως το Ajax, ή οτιδήποτε περιέχει απορρυπαντικό ή αμμωνία. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν (και θα) βλάψουν την επιφάνεια της οθόνης, αφήνουν γραμμές ή ακόμα και θα κάνουν την οθόνη θαμπή και δυσδιάκριτη. Επιπλέον, μόλις καταστρέψετε την επιφάνεια, δεν υπάρχει επιστροφή.

Ορισμένες οθόνες και τηλεοράσεις έχουν εσωτερικά ανεμιστήρες ψύξης. Ανάλογα με την τεχνολογία τους, το ξεσκόνισμα του πίσω μέρους, των πλευρών ή του πάνω μέρους της οθόνης σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απαγωγή της θερμότητας. Δεδομένου ότι η θερμότητα είναι ο εχθρός όλων των ηλεκτρονικών πραγμάτων. Η αφαίρεση της συσσώρευσης σκόνης θα συμβάλει στην παράταση της ς ζωής της οθόνης.

«Κιτρινισμένα» ρετρό μηχανήματα

retro0bright retro old color

Μια φορά κι έναν καιρό, οι περισσότεροι υπολογιστές και οι κονσόλες παιχνιδιών ήταν κατασκευασμένοι από ένα υπόλευκο πλαστικό. Με τα χρόνια, αυτά τα μηχανήματα έχουν αποχρωματιστεί λόγω του βρωμίου που υπάρχει στο πλαστικό ABS. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λύση που ονομάζεται “Retr0bright” για να επαναφέρετε τις ρετρό κονσόλες και τους παλιούς οικιακούς υπολογιστές σας, ώστε να έχουν μια εμφάνιση σαν καινούργια.

Δεν το έχουμε βρει στην Ελληνική αγορά, αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί περίπου 10 τοις εκατό υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) για τη λεύκανση του πλαστικού και πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το μηχάνημα για σωστή δουλειά. Θα χρειαστείτε επίσης ασφαλείας, όπως γάντια και , και έναν καλά αεριζόμενο χώρο για να εργαστείτε. Το οξυζενέ είναι ταυτόχρονα και ισχυρό απολυμαντικό.

Εναλλακτικά μία κάποια δουλειά κάνει και το φωτιστικό οινόπνευμα (το μπλε, όχι το λευκό), ή αλλιώς μεθυλική αλκοόλη. Μόνο που βρωμάει λίγο.

Συχνός καθαρισμός για καλύτερα αποτελέσματα
Θα αφιερώσετε λιγότερο χρόνο για τον καθαρισμό των gadget σας, αν τα περιποιήστε συχνά και δεν περιμένετε μέχρι να γεμίσουν βρωμιά. Ο συχνός καθαρισμός είναι επίσης πολύ πιο υγιεινός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φορητά gadget όπως smartphone, tablet και laptop, καθώς εκτίθενται τακτικά στα χέρια σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
disinfect,clean,gadget,απολύμανση,καθαρισμός

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).