Πως να αποφύγετε την αναγνώριση προσώπου

Η αναγνώριση προσώπου είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις κυβερνήσεις και τις αστυνομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Για να μην αναφέρουμε τον αριθμό των ιδιωτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν κάποιου είδους αναγνώριση προσώπου.

αναγνώριση

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την αναγνώριση προσώπου που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κινήσεων τους και την απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες που παρουσιάζει αυτό το λογισμικό. Και ενώ το θέμα ακόμη συζητείται, ακόμα και από νομοθετική άποψη, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου που θα συναντήσετε, είτε περπατώντας στο δρόμο, είτε μέσα στο διαδίκτυο.

Γιατί η αναγνώριση προσώπου είναι ανησυχητική;


Η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί με την ανάλυση εικόνων από φωτογραφίες ή βίντεο. Το λογισμικό λειτουργεί με εκατομμύρια εικόνες για τον εντοπισμό χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα πρόσωπα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν στη συνέχεια να μετρηθούν, όπως η απόσταση μεταξύ των ματιών. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό γίνεται όλο και πιο έμπειρο, όχι μόνο στην αναγνώριση των προσώπων γενικά, αλλά και στην αναγνώριση συγκεκριμένων προσώπων.

Αυτό ανησύχησε πολλούς ανθρώπους, που θεωρούν ότι είναι μια εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες, καθώς είναι σε θέση να παρακολουθούν πού πηγαίνουν, όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ως προς το εάν αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν ή να χρησιμοποιηθούν κατά άλλον τρόπο.

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απαγορεύσει εντελώς τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, ακόμα και για την αστυνομία. Και τώρα παρόμοια μέτρα εξετάζονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η ακρίβεια του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Καθώς η τεχνολογία είναι νέα, μπορεί να κάνει λάθη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αναγνωριστείτε ως κάποιος άλλος. Ή θα μπορούσατε να βρεθείτε κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από άλλο άτομο.

Η αναγνώριση προσώπου είναι κατά 99% ακριβής για τους λευκούς άνδρες, αλλά μπορεί να είναι επιρρεπής σε σφάλματα έως και 35% για τις γυναίκες με σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι οι έγχρωμοι και οι γυναίκες έχουν περισσότερους λόγους να είναι προσεκτικοί στην αναγνώριση του προσώπου τους και να ανησυχούν για την κακή χρήση τους.

 

Πώς να αποφύγετε την online αναγνώριση προσώπου

1. Αποφύγετε τις ετικέτες (tag) στις φωτογραφίες
Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε την αναγνώριση προσώπου στο διαδίκτυο είναι να προσέχετε πού φορτώνονται οι φωτογραφίες σας, ή ακόμα καλύτερα να μην τις ανεβάζετε καθόλου.

Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, έχουν αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου, που αναλύουν τις φωτογραφίες σας, ώστε να κάνουν προτάσεις σε ποιους και τι tag να βάλετε σε αυτές. Όταν κάποιος σας επισημάνει σε μια φωτογραφία, ουσιαστικά εκπαιδεύει τον αλγόριθμο για να προσδιορίσει με ακρίβεια το πρόσωπό σας.

  Facebook ισόβιος αποκλεισμός για μια επέκταση

Αν επιμένετε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες στο Facebook, μπορείτε να τις κάνετε untag (να καταργήσετε την επισήμανση με ετικέτες) και να ζητήστε επίσης από τους φίλους σας να μην σας επισημάνουν. Είναι καλή ιδέα να διαβάσετε σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου φωτογραφιών στο Facebook για να μάθετε ποιος μπορεί να δει φωτογραφίες σας. Ενδέχεται επίσης να θέλετε να κάνετε ιδιωτικό το λογαριασμό σας στο Instagram, ώστε οι φωτογραφίες σας να μην είναι ευρέως κοινοποιημένες.

2. Απενεργοποίηση αναγνώρισης προσώπου στο Facebook
Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία, μεταβείτε στο Facebook και πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις . Στη συνέχεια, ελέγξτε το αριστερό μενού, όπου θα βρείτε το “Αναγνώριση προσώπου”.

Σε αυτό το μενού, κάντε κλικ στην επιλογή Επεξεργασία . Στην επιλογή “Θέλετε το Facebook να σας αναγνωρίσει σε φωτογραφίες και βίντεο” επιλέξτε Όχι από το αναπτυσσόμενο μενού και μετά πατήστε Κλείσιμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Consumer Reports, δεν έχουν όλοι οι χρήστες του Facebook πρόσβαση σε αυτό το χαρακτηριστικό. Εάν δεν είναι διαθέσιμο σε εσάς, θα πρέπει να στείλετε ένα αίτημα παραπόνου στην ομάδα υποστήριξης του Facebook.

3. Μην ανεβάζετε καθαρές φωτογραφίες

Δεν θέλει και μεγάλη φιλοσοφία!!!! Απλά μην ανεβάζετε καθαρές φωτογραφίες του προσώπου σας  στο διαδίκτυο. Ανεβάστε άφοβα αν φαίνεται μόνο η πλάτη σας, ή αν φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου που κρύβουν τα χαρακτηριστικά σας.

Αν θέλετε μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας πριν τις ανεβάσετε, χαμηλώνοντας την ανάλυση είτε σε όλη την φωτογραφία είτε μόνο στο πρόσωπο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες που κάνουν online ακριβώς αυτή την δουλειά, αλλά δε είμαστε σίγουροι ότι δεν μαζεύουν φωτογραφίες φτιάχνοντας μία τεράστια βάση δεδομένων με σκοπό το κέρδος.

Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ιστοσελίδες που απλά επεξεργάζονται online φωτογραφίες, χωρίς να διατυμπανίζουν ότι το κάνουν για τα πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Windows 10 απενεργοποίηση της αναγνώρισης προσώπου στις εικόνες

Πώς να αποφύγετε την αναγνώριση προσώπου στο δρόμο
Ωστόσο εκτός από την online αναγνώριση προσώπου που δεν υπόκεινται σε κάποια εθνική νομοθεσία, υπάρχει και η αναγνώριση προσώπου που γίνεται από τις κάμερες του δρόμου,  αναλόγως φυσικά από την νομοθεσία της χώρας που κατοικείτε.

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται συνήθως για την ασφάλεια σε μεγάλα συμβάντα. Οι αρχές επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν λογισμικό για την παρακολούθηση διαδηλώσεων. Αντίστοιχα τέτοια συστήματα βρίσκονται επίσης στα αεροδρόμια και άλλες τοποθεσίες υψηλής ασφάλειας.

Ο απλούστερος τρόπος για να αποφύγετε την αναγνώριση προσώπου είναι να αποκρύψετε το πρόσωπό σας με ένα κασκόλ ή με οτιδήποτε άλλο ρούχο.

  Tap ’n Pay, η εφαρμογή που μετατρέπει το κινητό σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Εντούτοις, αυτό μπορεί σε ορισμένες χώρες να είναι ενάντια στο νόμο και επίσης έχει το μειονέκτημα ότι είναι πολύ εμφανής. Υπάρχουν  καλύτεροι τρόποι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να καλύψετε το πρόσωπό σας.

1. Χρησιμοποιήστε τα μαλλιά σας και το μακιγιάζ για να ξεγελάσετε την αναγνώριση προσώπου


Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφευχθεί η αναγνώριση προσώπου είναι να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική όπως αναλύεται στη ιστοσελίδα CV Dazzle. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί έντονα σχέδια στα μαλλιά, καθώς και μακιγιάζ, που συγχέουν το λογισμικό ανίχνευσης προσώπου και λειτουργούν ως καμουφλάζ για το πρόσωπό σας.

Για την όλη εμφάνιση χρησιμοποιείτε μακιγιάζ με μεγάλη αντίθεση, με σκούρα χρώματα σε ανοικτό δέρμα και ανοιχτά χρώματα στο σκούρο δέρμα. Τα χτενίσματα συχνά αποκρύπτουν μερικώς ή πλήρως την περιοχή της μύτης μεταξύ των ματιών, η οποία είναι το κλειδί για την αναγνώριση προσώπου. Το πρόσωπο είναι επίσης ασύμμετρο, καθώς το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιεί τη συμμετρία μεταξύ των πλευρών του προσώπου για να μετρήσει αποστάσεις.

Η εφαρμογή αυτών των τεχνικών απαιτεί δεξιότητες (για να μην αναφέρουμε την προθυμία να αποκτήσετε μια ασυνήθιστη εμφάνιση) και έτσι δεν είναι για όλους. Αλλά αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να κατεβάσετε τα πρότυπα δοκιμών από την ιστοσελίδα Dazzle CV ή να δείτε τα online μαθήματα, για να μάθετε πώς να δημιουργήσετε τα εφέ.

2. Χρησιμοποιήστε τα ρούχα για να αποτρέψετε την αναγνώριση προσώπου
Μια άλλη επιλογή είναι να διασπάσετε το αλγόριθμο φορώντας ρούχα που μοιάζουν με πρόσωπα, έτσι ώστε να μην μπορεί να ξεχωρίσει το πρόσωπό σας. Αυτή είναι η προσέγγιση του project HyperFace.

Το Hyperface χρησιμοποιεί εκτυπώσεις σε ρούχα και άλλα υφάσματα που δημιουργούν “ψευδή πρόσωπα”. Το λογισμικό βλέπει ότι αυτές οι εκτυπώσεις και δυσκολεύεται να διαφοροποιήσει το πραγματικό σας πρόσωπο από τα προσομοιωμένα πρόσωπα στα ρούχα σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να σας εντοπίσουν.

Αυτές οι εκτυπώσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο κοινό, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να είναι ένα εργαλείο κατά της αναγνώρισης προσώπου.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Το μπλουζάκι που τρελαίνει τους αλγορίθμους αναγνώρισης προσώπου του Facebook

Αποφύγετε την αναγνώριση προσώπου για να προστατεύσετε το απόρρητο
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ανησυχεί πολλούς ανθρώπους. Όχι μόνο αποτελεί απειλή για τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά είναι επίσης μια νέα και σχετικά ανώριμη τεχνολογία. Δεν είναι απόλυτα ακριβής και αξιόπιστη, γι ‘αυτό είναι λογικό ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός ως προς τη χρήση της από τις κυβερνήσεις, την επιβολή του νόμου και τις ιδιωτικές εταιρείες.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


47  +    =  57