Δείτε όλες τις αποθηκευμένες καταχωρήσεις DNS στα Windows

Το λειτουργικό σύστημα Windows χρησιμοποιεί μια προσωρινή μνήμη για καταχωρήσεις DNS. Το DNS (Domain Name System) είναι μια βασική τεχνολογία του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για την επίλυση διευθύνσεων IP με βάση ονόματα domain.

powershell dns chache

Όταν οι χρήστες πληκτρολογούν ένα όνομα domain στο πρόγραμμα περιήγησης (π.χ. iguru.gr), μία από τις πρώτες εργασίες που εκτελούνται κατά τη φόρτωση του ιστότοπου είναι η αναζήτηση της διεύθυνσης IP του. Η διαδικασία απαιτεί πρόσβαση σε διακομιστές DNS, σε κεντρικούς υπολογιστές δηλαδή, που έχουν τεράστιες βάσεις δεδομένων με τις αντιστοιχίες IP-ονομάτων.

Συχνά, χρησιμοποιούνται οι διακομιστές DNS του παρόχου σας στο διαδίκτυο, αλλά κάθε χρήστης μπορεί να αλλάξει και να ζητάει η επίλυση των ips να γίνεται σε άλλους διακομιστές DNS, καθώς αυτοί μπορεί να είναι ταχύτεροι ή να προσφέρουν καλύτερο απόρρητο.

Η εναλλαγή παρόχων DNS μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παράκαμψη της απαγόρευσης ή λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, εάν το DNS χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ορισμένους ιστότοπους.

Τα Windows χρησιμοποιούν τη μνήμη cache του προγράμματος επίλυσης DNS για να επιταχύνουν τις αναζητήσεις. Κάθε αναζήτηση DNS προστίθεται στην κρυφή μνήμη έτσι ώστε αν ξαναζητηθεί να την βρει έτοιμη και τελικά να επιταχύνει τις διαδοχικές επισκέψεις στα συχνά επισκεπτόμενα domains. Μερικές φορές, οι καταχωρίσεις μπορεί να είναι παλιές και να δείχνουν λάθος διεύθυνση IP. Το σβήσιμο της προσωρινής μνήμης μπορεί να βοηθήσει σε μία τέτοια λανθασμένη κατάσταση, καθώς αφαιρεί όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία για να ξεκινήσει από την αρχή.

Εμφάνιση όλων των αποθηκευμένων καταχωρήσεων DNS
Η λίστα των αποθηκευμένων καταχωρήσεων μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορους σκοπούς. Οι webmasters και οι προγραμματιστές μπορούν να ελέγξουν εάν έχει εκχωρηθεί σε ένα domain η σωστή διεύθυνση IP και οι χρήστες μπορεί να ενδιαφέρονται να δουν όλες τις καταχωρίσεις, π.χ. να μάθουν σε ποια domains έχει ζητηθεί πρόσβαση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σύνδεσης. Δείτε πως θα εμφανίσετε την λίστα αυτή:

Βήμα 1: Ανοίξτε μία γραμμή εντολών. Αν δεν ξέρετε το πως, τότε πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + R και στο παράθυρο εκτέλεσης που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε cmd και πατήστε το Enter.

βήμα 2: Στο παράθυρο της γραμμής εντολών πληκτρολογήστε ipconfig /displayDNS και μετά Enter για να εκτελέσετε την εντολή.

command prompt dns ipconfig

Τα Windows επιστρέφουν όλες τις αποθηκευμένες καταχωρήσεις DNS σε μια μακρά λίστα. Μπορείτε επίσης να ανακατευθύνετε την έξοδο σε ένα αρχείο απλού κειμένου εκτελώντας την εντολή ipconfig /displayDNS > %USERPROFILE%\Desktop\dns.txt. Αυτό αποθηκεύει την λίστα στο αρχείο dns.txt στην επιφάνεια εργασίας σας.

Η ίδια εντολή μπορεί επίσης να εκτελεστεί χρησιμοποιώντας το PowerShell:
1. Κάντε κλικ στην Έναρξη, πληκτρολογήστε PowerShell και επιλέξτε το. Εάν έχετε εγκαταστήσει το Terminal, πληκτρολογήστε Terminal και επιλέξτε το.
2. Εκτελέστε την εντολή powershell “Get-DnsClientCache | Format-Table -AutoSize” .

Η λίστα εδώ χρησιμοποιεί καλύτερη μορφοποίηση, όπως η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου. Μπορείτε να ανακατευθύνετε την λίστα σε ένα αρχείο κειμένου, επίσης χρησιμοποιώντας την εντολή:
powershell “Get-DnsClientCache | Format-Table -AutoSize” >%USERPROFILE%\Desktop\DNS.txt.

Εκκαθάριση όλων των αποθηκευμένων καταχωρήσεων DNS
Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS, εκτελέστε την εντολή ipconfig /flushdns.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.
flushdns,displaydns,ipconfig,dns,cache,command,prompt

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).