Έχει ιό ο υπολογιστής μου;

Λειτουργεί αργά ο υπολογιστής σας; Βλέπετε περίεργα αναδυόμενα παράθυρα; Το antivirus σας δεν λειτουργεί; Ο υπολογιστής σας μάλλον έχει ιό.

Εάν δεν επιδιορθωθούν, οι ιοί μπορούν να καταστρέψουν ή να διαγράψουν αρχεία, να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ή τα προσωπικά σας στοιχεία, να αλλάξουν τις ρυθμίσεις σας ή να προκαλέσουν σφάλματα στον υπολογιστή σας.

Φυσικά μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν άλλους υπολογιστές στο δίκτυό σας.virus

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά και πώς να αποφύγετε μολύνσεις. Θα δούμε επίσης τι πρέπει να κάνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει ιό.

Κοινοί τύποι ιών

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ιών χτυπάνε τον τομέα εκκίνησης (boot), την μνήμη, τα αρχεία και τις μακροεντολές.

Οι ιοί του τομέα εκκίνησης κρύβονται στην boot ενός δίσκου και τρέχουν μόλις εκκινηθεί το σύστημα. Άλλοι κρύβονται στη μνήμη του συστήματος και τρέχουν τη στιγμή που φορτώνει το λειτουργικό σας σύστημα.

Οι ιοί που μολύνουν τα αρχεία έρχονται με εκτελέσιμα αρχεία με επεκτάσεις .com ή .exe. Συνήθως τροποποιούν ή εισάγουν κακόβουλο κώδικα σε κάποιο εκτελέσιμο αρχείο.

Οι ιοί μακροεντολών συνήθως εξαπλώνονται μέσω ανοιχτών εγγράφων του Microsoft Office (Word και Excel).

Σημάδια που δείχνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό

Ο υπολογιστής λειτουργεί αργά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι ιοί είναι να κάνουν τους υπολογιστές να λειτουργούν αργά, ειδικά όταν ανοίγετε προγράμματα ή αρχεία. Μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή σας να παγώσει και να μην ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε κάνετε.

Οι ιοί μπορούν να καταναλώσουν σημαντικό μέρος των πόρων του συστήματός σας, οδηγώντας σε υψηλή χρήση της CPU. Η σταθερά υψηλή χρήση της CPU μπορεί να κάνει τον υπολογιστή σας να ζεσταίνεται περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση.
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο σας λειτουργεί γρηγορότερα από το κανονικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ζορίζεται η CPU και ο ανεμιστήρας προσπαθεί να κρυώσει το σύστημα, καταναλώνοντας έτσι περισσότερη ενέργεια.

Παράξενα αναδυόμενα παράθυρα

Εάν βλέπετε συνεχώς αναδυόμενα παράθυρα, πιθανότατα οφείλεται στο ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό. Αυτά τα παράθυρα μπορεί να είναι ενοχλητικά που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Τα μηνύματα μπορεί να αναφέρουν ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί και ότι πρέπει να καλέσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό για να επιλύσετε το πρόβλημα. Τέτοια μηνύματα μπορεί επίσης να περιέχουν έναν σύνδεσμο που θα σας μεταφέρει σε έναν ιστότοπο που υποτίθεται ότι θα διορθώσει το πρόβλημα.

Ανεπιθύμητα προγράμματα ή toolbars

Οι ιοί προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν πρόσθετα προγράμματα ή toolbars χωρίς τη συγκατάθεσή σας για να δώσουν στους hackers πρόσβαση στο σύστημά σας. Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν νέα προγράμματα στον υπολογιστή σας που δεν θυμάστε να τα έχετε εγκαταστήσει ή toolbars στο πρόγραμμα περιήγησής σας, θα πρέπει να ψάξετε για ιό.

Επίσης, εάν αρχίσετε να βλέπετε άγνωστα εικονίδια στον υπολογιστή σας, και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ιού. Τα εικονίδια μπορεί να έχουν ένα ερωτηματικό και μπορεί να φαίνονται διαφορετικά από τα τυπικά εικονίδια του υπολογιστή σας.

Αρχεία που εξαφανίζονται

Εάν τα αρχεία σας εξαφανίζονται από τον υπολογιστή σας χωρίς την άδειά σας, πιθανότατα υπάρχει κάποιος ιός στο σύστημά σας. Ο ιός μπορεί να έχει διαγράψει τα αρχεία ή να τα έχει κρυπτογραφήσει για να ζητήσει λύτρα.

Ομοίως, εάν δείτε μηνύματα που λένε ότι ορισμένα αρχεία συστήματος είναι κατεστραμμένα, ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει ιό.

Μερικές φορές τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξαφανίζονται. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιμένατε, μπορεί να τα έχει διαγράψει κάποιος ιός.

Το Antivirus δεν λειτουργεί

Εάν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που έχετε εγκαταστήσει στο σύστημά σας δεν λειτουργεί, είναι πιθανό να το διέγραψε ή να το απενεργοποίησε κάποιος ιός. Οι ιοί μπορούν να απενεργοποιήσουν antivirus από το μητρώο του συστήματος.

Οι ιοί μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση και να τροποποιούν τις ρυθμίσεις του λογισμικού προστασίας, αλλάζοντας το μητρώο.

Ανεπιθύμητα μηνύματα που έρχονται από άγνωστες πηγές

Λαμβάνετε ανεπιθύμητα email από διευθύνσεις που δεν αναγνωρίζετε; Ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει ιό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί μπορούν να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διεύθυνσή σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι υπολογιστές μολύνονται από έναν ιό είναι μέσω των spam email. Αυτά τα μηνύματα περιέχουν συχνά links που οδηγούν σε κακόβουλες σελίδες που έχουν σχεδιαστεί να κλέψουν δεδομένα σας ή να σας φορτώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα. Θα πρέπει να σαρώσετε το σύστημά σας για ιούς και να τους αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό.

Πώς να αποτρέψετε τις μολύνσεις

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τις μολύνσεις από ιούς είναι να αποφύγετε τις επισκέψεις σε ύποπτες ιστοσελίδες ή το κλικ σε συνδέσμους που έρχονται με ανεπιθύμητα email. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη λήψη πειρατικού λογισμικού, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν ιούς.

Σαρώστε τακτικά τον υπολογιστή σας για ιούς και βεβαιωθείτε ότι τρέχετε ενημερωμένα προγράμματα. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνετε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα, και να τε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Ελέγξτε τις διεργασίες στον υπολογιστή σας μήπως βρείτε κάποια που δεν πρέπει να υπάρχει, ή αν κάποια χρησιμοποιεί πάρα πολλούς π.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποιο τείχος προστασίας για την παρακολούθηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης στο δίκτυό σας.

Εάν βρείτε κατεστραμμένα αρχεία, δοκιμάστε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε παλαιότερο χρονικό σημείο. Εάν ο ιός επιμένει, τότε ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Προσοχή στα προσωπικά σας δεδομένα.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα αφού δοκιμάσετε όλα τα παραπάνω, καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
έχει ιό ο υπολογιστής μου,virus,antivirus,iguru

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).