Τι είναι οι εικόνες δίσκου ISO, IMG, BIN-CUE κ.α.

Έχετε συναντήσει τους όρους εικόνα δίσκου ή εικόνα ISO; Στο iGuru. αναφέρουμε συχνά τον όρο ISO, αλλά μπορεί να τον έχετε ακούσει και από κάποιον φίλο σας με γνώσεις τεχνολογίας που έχει μια βιβλιοθήκη δίσκων (CD, DVD, δίσκους Blu-Ray), αλλά δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί κανέναν από αυτούς, τουλάχιστον όχι τακτικά. Αυτός ο φίλος σας λοιπόν πιθανότατα έχει δημιουργήσει όλων των οπτικών δίσκων που χρησιμοποιεί πιο συχνά.

Τι είναι οι εικόνες δίσκου και γιατί κάποιος να δημιουργήσει ή να χρησιμοποιήσει εικόνες δίσκου;

iso dvd

Τι είναι μια εικόνα δίσκου;

Μια εικόνα δίσκου είναι ένα που αποθηκεύει το περιεχόμενο και τη δομή ενός ολόκληρου δίσκου. Αυτός ο δίσκος μπορεί να είναι ένας οπτικός δίσκος όπως ένα CD, DVD, δίσκος Blu-Ray, σκληρός δίσκος ή μονάδα SSD, μονάδα flash USB, μια ταινία κ.λπ. Μια εικόνα δίσκου είναι ένα αρχείο που είναι το ακριβές αντίγραφο ενός τόμου δίσκου ή μιας ολόκληρης φυσικής μονάδας δίσκου. Αυτό το αντίγραφο διατηρεί όλες τις ιδιότητες της πηγής του: αρχεία, φακέλους, ιδιότητες και το του δίσκου.

Γιατί είναι χρήσιμο ένα αρχείο δίσκου;

Οι εικόνες δίσκου είναι ένας πολύ εύχρηστος τρόπος αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας των δίσκων σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακόμα μερικά CD ήχου που παίζετε τακτικά. Αν δεν θέλετε να φθείρονται, ένας καλός τρόπος για να τα διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση είναι να δημιουργήσετε εικόνες δίσκου για αυτά.

Οι εικόνες του δίσκου μπορούν να αποθηκευτούν στον σας και μπορείτε απλά να τις προσαρτήσετε όταν θέλετε να ακούσετε τη μουσική σας. Προφανώς, μπορείτε να αντιγράψετε το περιεχόμενό τους και σε άλλη μορφή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές αρχείων για τα αρχεία εικόνας δίσκου;

ISO – μακράν, η πιο δημοφιλής μορφή αρχείου εικόνας δίσκου που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Το όνομα ISO προέρχεται από το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείται από τα οπτικά μέσα (συνήθως ISO 9660). Τα αρχεία ISO αναγνωρίζονται αυτόματα από τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτείται λογισμικό τρίτων κατασκευαστών.

IMG – ακατέργαστα αρχεία εικόνας δίσκου μαγνητικών δίσκων ή οπτικών δίσκων. Αυτά τα αρχεία μπορούν να ανοίξουν μόνο από που μπορούν να εντοπίσουν τα συστήματα αρχείων τους.

BIN & CUE (Cue Sheet ) – είναι εικόνες δίσκου CD ή DVD χωρισμένες σε δύο διαφορετικά αρχεία. Ένα από αυτά είναι ένα αρχείο .BIN, το οποίο είναι ένα δυαδικό αρχείο που είναι ακριβές αντίγραφο του δίσκου. Το συμπληρωματικό αρχείο .CUE περιέχει τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δομής των δεδομένων στον αρχικό δίσκο.

MDF & MDS (Media disk Image File & Media Descriptor File) – η εικόνα CD ή DVD αποθηκεύεται μέσα στο αρχείο .MDF, ενώ οι πληροφορίες της ς κάθε κομματιού αποθηκεύονται στο αρχείο MDS.

NRG (Nero CD/DVD Image File) – είναι εικόνες δίσκου CD ή DVD που δημιουργούνται με το λογισμικό δημιουργίας δίσκων Nero.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για όλους τους τύπους αρχείων εικόνας δίσκου που είναι γνωστοί ελέγξτε αυτήν την ιστοσελίδα

Πώς δημιουργείτε εικόνες δίσκου στα Windows;

Για να δημιουργήσετε την εικόνα ενός δίσκου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή που μπορεί να το κάνει.

Δυστυχώς, τα Windows δεν δημιουργούν εικόνες δίσκου και έτσι για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή. Υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και τα περισσότερα εστιάζουν είτε στη δημιουργία εικόνων δίσκων CD, DVD ή δίσκων Blu-ray είτε στη δημιουργία εικόνων δίσκων σκληρών δίσκων κάθε είδους (βλέπε UltraISO).

Πώς τοποθετείτε μια εικόνα δίσκου στα Windows;

Τα Windows 10 και τα γνωρίζουν από προεπιλογή μπορούν να ανοίγουν την πιο κοινή μορφή αρχείου για εικόνες δίσκου: τις εικόνες ISO. Μπορείτε να την προσαρτήσετε κάνοντας διπλό κλικ πάνω της (ή κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Mount). Όταν προσαρτάται ένα είδωλο δίσκου, φαίνεται και λειτουργεί το ίδιο σαν να ήταν ένας φυσικός δίσκος φορτωμένος σε μια μονάδα οπτικών μέσων.

Εάν πρέπει να ανοίξετε εικόνες δίσκου που χρησιμοποιούν άλλες μορφές αρχείων, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο:  Συνιστούμε το WinCDEmu, έναν μικροσκοπικό (2MB) εξομοιωτή ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει την τοποθέτηση με ένα κλικ όλων των κοινών εικόνων δίσκου: ISO, CUE, NRG, MDS/MDF, CCD, IMG. Λειτουργεί σε κάθε έκδοση των Windows από τα Windows XP και μετά (συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 και Windows 11), είναι δωρεάν και υποστηρίζει απεριόριστο αριθμό εικονικών μονάδων δίσκου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

ISO,IMG,BIN-CUE,εικόνες δίσκου

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).