Ενημερώσεις Windows: Πόσοι τύποι υπάρχουν

Αν έχετε μπερδευτεί με τις ενημερώσεις των Windows δείτε αυτό το άρθρο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους ενημερώσεων των Windows.

windows update

Είναι λογικό οι αρχάριοι χρήστες των Windows να μπερδεύονται με τα ονόματα των ενημερώσεων που κυκλοφορούν. Η Microsoft το έχει παρακάνει με τις διαφορετικές ονομασίες, όπως patch Τρίτης, προαιρετική ενημέρωση, ενημέρωση ασφαλείας, ενημερώσεις δυνατοτήτων, ενημερώσεις A/B/C/D κ.λπ.

Τον Μάρτη η Microsoft δημοσίευσε μια λεπτομερή εξήγηση όλων των τύπων ενημερώσεων που κυκλοφορούν στο λειτουργικό σύστημα Windows.

Patch Tuesday / Μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας / B εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τους χρήστες των Windows ενδέχεται να γνωρίζουν αυτές τις ενημερώσεις. Το Patch Tuesday ή Update Tuesday είναι ένας σημαντικός τύπος ενημερώσεων των Windows που κυκλοφορούν σε τακτική βάση για συσκευές Windows. Οι ενημερώσεις του Patch Tuesday (Patch Τρίτης) κυκλοφορούν τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στις 10:00 π.μ. ώρα Ειρηνικού.

Αυτές οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας καθώς και προαιρετικές ενημερώσεις που δεν αφορούν την ασφάλεια. Οι ενημερώσεις του Patch Tuesday αναφέρονται επίσης ως ενημερώσεις έκδοσης B, ενημερώσεις ποιότητας, ενημερώσεις ασφαλείας και LCU.

Οι ενημερώσεις της Patch Tuesday είναι αθροιστικές και περιέχουν τόσο τις νέες όσο και όλες τις προηγούμενες ενημερώσεις κώδικα. Θα λέγαμε ότι είναι υποχρεωτικές και είναι διαθέσιμες μέσω όλων των τυπικών καναλιών ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Windows Update, Microsoft Intune, Microsoft Configuration Manager, Windows Server Update Services (WSUS) και Microsoft Update Catalog.

Προαιρετικές ενημερώσεις προεπισκόπησης / εκδόσεις C ή D

Οι εκδόσεις προεπισκόπησης που δεν αφορούν την ασφάλεια, είναι προαιρετικές ενημερώσεις που κυκλοφορούν την τέταρτη εβδομάδα κάθε μήνα. Αυτές οι ενημερώσεις ήταν παλαιότερα γνωστές ως εκδόσεις C και εκδόσεις D.

Κυκλοφορούν για προχωρημένους χρήστες για δοκιμαστικούς σκοπούς, πριν τις διαθέσουν στο κοινό. Αυτές οι ενημερώσεις δεν γίνονται με αυτόματη λήψη. Οι προχωρημένοι χρήστες πρέπει να τις εγκαταστήσουν με μη αυτόματο τρόπο κάνοντας κλικ στο κουμπί «Έλεγχος για ενημερώσεις» που δίνεται στη σελίδα του Windows Update.

Αυτές οι ενημερώσεις ποιότητας κυκλοφορούν πριν από τις ενημερώσεις του Patch Tuesday για τον επόμενο μήνα. Οι προαιρετικές εκδόσεις προεπισκόπησης είναι επίσης αθροιστικές και προσφέρονται μόνο για τις πιο πρόσφατες υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows.

Αυτές οι ενημερώσεις παρατίθενται στη σελίδα Ρυθμίσεις -> Windows Update -> Προβολή Προαιρετικών ενημερώσεων. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τις επιθυμητές ενημερώσεις από τη λίστα των διαθέσιμων ενημερώσεων και να κάνουν κλικ στο κουμπί «Λήψη και εγκατάσταση».

Out-of-Band ή ενημερώσεις έκτακτης ανάγκης

Οι εκδόσεις Out-of-Band (OOB) είναι πολύ σημαντικές ενημερώσεις που παρέχονται για τη διόρθωση ενός ζητήματος ή ευπάθειας που εντοπίστηκε πρόσφατα.

Αυτές οι ενημερώσεις κυκλοφορούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ευπάθειες ασφαλείας ή ένα ζήτημα ποιότητας που ανακαλύφθηκε στο λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft κυκλοφορεί αυτές τις ενημερώσεις όταν οι επηρεαζόμενες συσκευές Windows θα πρέπει να ενημερώνονται αμέσως αντί να περιμένουν την επόμενη μηνιαία έκδοση ποιοτικής ενημέρωσης.

Οι εκδόσεις Out-of-Band είναι επίσης αθροιστικές που σημαίνει ότι περιλαμβάνουν τις ενημερώσεις από την προηγούμενη έκδοση ασφαλείας ή/και μη ασφαλείας, καθώς και την πρόσθετη ενημέρωση κώδικα.

Ελεγχόμενη διάθεση δυνατοτήτων (CFR) ή Ενημερώσεις δυνατοτήτων για Windows 11

Ξεκινώντας με το λειτουργικό σύστημα Windows 11 έκδοση 22H2 (2022 Update), η Microsoft έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία εξυπηρέτησης που ονομάζεται Controlled Feature Rollout (CFR). Με τη βοήθεια του CFR, νέες δυνατότητες και βελτιώσεις παρέχονται στο λειτουργικό σύστημα Windows 11 πιο συχνά και εύκολα.

Στο παρελθόν, η Microsoft συνήθιζε να κυκλοφορεί ενημερώσεις δυνατοτήτων για λειτουργικά συστήματα Windows 10 και Windows 11 για να προσφέρει νέες δυνατότητες και βελτιώσεις. Αυτές οι ενημερώσεις δυνατοτήτων είχαν πολύ μεγάλο μέγεθος και χρειάζονταν πολύ χρόνο για τη λήψη και την εγκατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, το Controlled Feature Rollout (CFR) είναι μια νέα τεχνολογία εξυπηρέτησης που βοηθά τη Microsoft να διαθέσει νέες δυνατότητες στα Windows 11 με τη μορφή μιας μικρής ενημέρωσης, παρόμοιας με τις μηνιαίες αθροιστικές ενημερώσεις.

Αυτές οι ενημερώσεις απόπτωσης λειτουργιών παρέχονται με σταδιακή και μετρημένη προσέγγιση. Όπως και με άλλες ενημερώσεις, αυτές οι ενημερώσεις εισάγονται επίσης σε μια προαιρετική έκδοση προεπισκόπησης χωρίς ασφάλεια πριν διατεθούν ευρέως μέσω μιας μηνιαίας ενημέρωσης ασφαλείας ή μέσω της τεχνολογίας ελεγχόμενης διάθεσης λειτουργιών (CFR).

Πρόσφατα, η Microsoft κυκλοφόρησε τις 2 ενημερώσεις δυνατοτήτων Moment 1 και Moment 2 για Windows 11 22H2 χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία CFR.

Ορισμένες άλλες δημοφιλείς ενημερωμένες εκδόσεις των Windows

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για μερικές άλλες ενημερώσεις, όπως κρίσιμες ενημερώσεις, μηνιαία συλλογή κ.λπ. Ας τις δούμε.

Οι κρίσιμες ενημερώσεις είναι παρόμοιες με τις out-of-band ενημερώσεις που κυκλοφορούν για την επίλυση προβλημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η μηνιαίες ενημερώσεις (monthly rollup) είναι ένα άλλο όνομα για τις ενημερώσεις του Patch Tuesday που κυκλοφορούν κάθε μήνα για τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows.

Τα Service Pack είναι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για την κυκλοφορία ενημερώσεων των λειτουργικά συστήματα Windows XP, Vista και Windows 7. Τώρα το όνομα Ενημέρωση Δυνατοτήτων έχει αντικαταστήσει τα Service Packs.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Windows,update,ενημέρωση

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).