Η διαφορά μεταξύ των “ενημερώσεων δυνατοτήτων” και “ενημερώσεων ποιότητας” στα Windows 10

Η Microsoft παρέχει δύο τύπους ενημερώσεων για τα Windows 10: τις “ενημερώσεις δυνατοτήτων” και τις “ενημερώσεις ποιότητας”. Σε αυτόν τον οδηγό, εξηγούμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο.

Ξεκινώντας από τα Windows 10, η Microsoft εισήγαγε ένα νέο μοντέλο υποστήριξης του λειτουργικού της συστήματος, γνωστό ως “Windows as a Service” (WaaS), το οποίο απλά σημαίνει ότι αντί να λαμβάνετε μία νέα έκδοση κάθε τρία χρόνια, λαμβάνετε αυξανόμενες ενημερώσεις που επιταχύνουν την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών και απλοποιούν τη διαδικασία διατήρησης των συσκευών, σε ένα γρήγορο ψηφιακό κόσμο.

Ως αποτέλεσμα αυτού του νέου μοντέλου υποστήριξης, έχετε πλέον δύο τύπους ενημερώσεων, τις “ενημερώσεις δυνατοτήτων” (feature updates) και τις “ενημερώσεις ποιότητας” (quality updates). Και οι δύο είναι εξίσου σημαντικές, αλλά η κάθε μία προσφέρει διαφορετικού είδους βελτιώσεις, σε διαφορετικούς χρόνους.

Σε αυτόν τον οδηγό των Windows 10 , θα εξετάζουμε τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο ενημερώσεων, για καλύτερη κατανόηση του λογισμικού που εγκαθιστάτε στη συσκευή σας.

Ενημερώσεις δυνατοτήτων

Οι ενημερώσεις δυνατοτήτων (feature updates) είναι τεχνικά, νέες εκδόσεις των Windows 10, οι οποίες είναι διαθέσιμες δύο φορές το χρόνο (περίπου κάθε έξι μήνες) κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτές είναι επίσης γνωστές ως “εξαμηνιαίες” κυκλοφορίες.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μιας νέας σημαντικής ενημερωμένης έκδοσης, η Microsoft χρησιμοποιεί δεδομένα τηλεμετρίας και ανατροφοδότηση από εσωτερικές δοκιμές, καθώς και από συμμετέχοντες του Προγράμματος Windows Insider, για την προετοιμασία της νέας έκδοσης.

Μόλις η ενημέρωση αποδειχθεί αξιόπιστη, αρχίζει να φτάνει πρώτα στους απλούς καταναλωτές και έπειτα στους επιχειρηματικούς πελάτες, μέσω του Windows Update ή ως εγκατάσταση με το χέρι.

Συνήθως, αυτές οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν νέες λειτουργίες, εμφανισιακές βελτιώσεις και σημαντικές αλλαγές για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας και ασφάλειας. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο υποστήριξης (για παράδειγμα, τα Windows Vista και τα Windows 7), οι ενημερώσεις δυνατοτήτων περιλαμβάνουν μια μικρότερη λίστα αλλαγών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων συμβατότητας εφαρμογών και στη απλούστευση χειρισμού προς τους χρήστες.

Με λίγα λόγια, οι ενημερώσεις που άλλαζαν το λειτουργικό σας σύστημα και που παλιά βλέπατε σχεδόν κάθε τρία χρόνια, τώρα έρχονται κάθε εξάμηνο. Θυμηθείτε ότι τα Windows Vista βγήκαν το 2007, μετά από δύο χρόνια βγήκαν τα Windows 7 (το 2009), μετά το 2012 ήρθαν τα Windows 8, το 2013 τα Windows 8.1 και το 2015 τα Windows 10. Έτσι που το πήγαιναν παλιά τώρα έπρεπε να τρέχατε τα Windows 11 ή Windows 12.

Επιπλέον, οι ενημερώσεις δυνατοτήτων είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις ενημερώσεις ποιότητας. Το μέγεθος λήψης μπορεί να είναι κοντά στα 3GB για τα 64-bit ή 2GB για την έκδοση 32 bit.

Ωστόσο, ξεκινώντας με την Ενημέρωση Fall Creators το 2017, τα Windows 10 χρησιμοποιούν έναν νέο μηχανισμό ενημέρωσης που κατεβάζει και εγκαθιστά μόνο τα αλλαγμένα αρχεία, κάνοντας το πακέτο λήψης περίπου 35 τοις εκατό μικρότερο.

Κατά την εγκατάσταση μιας ενημέρωσης δυνατοτήτων, εγκαθιστάτε μια νέα έκδοση. Επομένως, απαιτείται πλήρης επανεγκατάσταση των Windows 10. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστεί και είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσετε προβλήματα από ότι κατά την εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης ποιότητας.

Αν και δεν είναι τεχνικά απαραίτητο, σας συνιστούμε να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας, πριν εγκαταστήσετε μια ενημέρωση δυνατοτήτων. Αλλιώς κινδυνεύετε να γίνετε και εσείς, μαζί με τους Insiders, δοκιμαστές των νέων λειτουργικών, όπως οι δοκιμαστές φαγητών στην αρχαία Ρώμη.

Εάν εκτελείτε την έκδοση Pro των Windows 10, μπορείτε να αναβάλλετε τις ενημερώσεις λειτουργιών έως και 18 μήνες, μετά την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας και εάν χρησιμοποιείτε Windows 10 Enterprise ή Education εκδόσεις, έως και 30 μήνες. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας: “Αφήστε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά”.

Παρόλο που μπορείτε να αποτρέψετε τον υπολογιστή σας από την εγκατάσταση αυτών των ενημερώσεων, στο τέλος του κύκλου υποστήριξης, θα πρέπει να τον αναβαθμίσετε σε μια υποστηριζόμενη έκδοση, για να συνεχίσετε να αποκτάτε ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας και μη.

Ενημερώσεις ποιότητας

Οι ενημερώσεις ποιότητας (που ονομάζονται επίσης  και “αθροιστικές ενημερώσεις” ή “αθροιστικές ενημερώσεις ποιότητας”) είναι οι υποχρεωτικές ενημερώσεις που κατεβαίνουν και εγκαθίστανται αυτόματα, κάθε μήνα, μέσω του Windows Update. Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως κάθε δεύτερη Τρίτη, κάθε μήνα (επίσης γνωστό ως “Patch Tuesday”). Ωστόσο, από καιρό σε καιρό, θα δείτε τις ενημερώσεις ποιότητας να κυκλοφορούν εκτός του μηνιαίου προγράμματος.

Σημείωση: Στο Windows Update, οι ενημερώσεις ποιότητας (quality update) μπορούν να εμφανίζονται ως “Αθροιστική ενημερωμένη έκδοση”, “Συγκεντρωτική ενημέρωση”, “Ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας” ή “Ενημέρωση για Windows 10”. Επίσης, μπορείτε πάντα να βλέπετε τις ενημερώσεις που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή σας από τις Ρυθμίσεις  > Windows Update και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Προβολή ιστορικού ενημερώσεων”.

Σε αντίθεση με τις ενημερώσεις δυνατοτήτων, αυτές οι ενημερώσεις δεν περιλαμβάνουν νέες λειτουργίες, εμφανισιακές αλλαγές ή σημαντικές βελτιώσεις. Αντ ‘αυτού, πρόκειται για ενημερώσεις συντήρησης που αποσκοπούν στην επιδιόρθωση σφαλμάτων, τρωτών σημείων ασφάλειας patch καθώς και τη βελτίωση της αξιοπιστίας με την τρέχουσα έκδοση των Windows 10.

Επίσης, αυξάνουν κάθε μήνα το μέγεθος τους, καθώς η φύση τους είναι αθροιστική, και αυτό σημαίνει ότι κάθε ενημέρωση περιλαμβάνει τις αλλαγές που είναι διαθέσιμες στις προηγούμενες ενημερώσεις. Ως αποτέλεσμα, αυτή η σωρευτική προσέγγιση, μειώνει τον αριθμό των προβλημάτων και τον αριθμό των ενημερώσεων που πρέπει να λάβετε στη συσκευή σας.

Οι ενημερώσεις ποιότητας κατεβάζονται και εγκαθίστανται ταχύτερα από τις ενημερώσεις δυνατοτήτων, επειδή είναι μικρότερα πακέτα και δεν απαιτούν πλήρη επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας πριν την εγκατάσταση. Παρόλα αυτά, είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, καθώς τα σφάλματα και η αποτυχία υλικού μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Και γιατί με την Microsoft, κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.

Είτε χρησιμοποιείτε Windows 10 Pro, είτε Windows 10 Home, μπορείτε να καθυστερήσετε τις ενημερώσεις ποιότητας, μέχρι και 35 ημέρες. Ωστόσο, μπορείτε να διακόψετε μόνο μία φορά αυτές τις ενημερώσεις και όταν οι ενημερώσεις να συνεχιστούν να έρχονται, ο υπολογιστής σας θα πρέπει να εγκαταστήσει την τελευταία ενημερωμένη έκδοση ποιότητας, για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε ξανά αυτή τη λειτουργία.

Συμπερασματικά
Η χρήση του μοντέλου “Windows as a Service” με ενημερώσεις δυνατοτήτων και ποιότητας, είναι η νέα προσέγγιση της Microsoft για να διασφαλίσει ότι η συσκευή σας μπορεί να παραμείνει ασφαλής και ότι τρέχει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες και ενημερώσεις ασφαλείας, διατηρώντας παράλληλα τη συνέπεια και την αξιοπιστία.

Αυτό είναι τουλάχιστον θεωρητικά, καθώς όπως έχουμε ήδη δει, η Microsoft δυσκολεύεται να συμβαδίσει τις ενέργειές της με τον έλεγχο ποιότητας κώδικα. Για παράδειγμα, μετά την κυκλοφορία της ενημέρωσης των Windows στις 10 Οκτωβρίου 2018, το περασμένο φθινόπωρο, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει την ενημέρωση δυνατοτήτων 1809, λόγω απώλειας δεδομένων και άλλων ζητημάτων, παρόλο που αυτή είχε πρωτύτερα δοκιμαστεί από τους Insiders. Επίσης, πρόσφατα η εταιρεία έπρεπε να εκδώσει μια επιδιόρθωση για μια ενημερωμένη έκδοση ποιότητας, η οποία προκάλεσε Blue Screen of Death (BSOD) σε ορισμένες συσκευές HP .

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ενημερώσεις, μπορείτε να ελέγξετε αυτό το άρθρο υποστήριξης της Microsoft .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).