Julian Assange 2 χρόνια μέσα σε μια πρεσβεία

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί 2 χρόνια από τότε που χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στον . Ο από τότε παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις, που διακριτικά, ή εντελώς αδιάκριτα, παρακολουθούν τις εξόδους της πρεσβείας.

julian assange by benheined
Digital Art by Ben Heine

Ποιος είναι ο Assange; Στις αρχές της ζωής του ήταν ένας -ακτιβιστής πριν γίνει γνωστός για το του, την ιστοσελίδα που δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες.

Αυτά είναι που γνωρίζουμε όλοι, είναι αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Ο Assange καταζητείται στη Σουηδία μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση. Έχοντας εξαντλήσει τις νομικές επιλογές του στο Ηνωμένο Βασίλειο για την καταπολέμηση της έκδοσης, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2012, και στη συνέχεια του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο – που δεν αναγνωρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Julian Assange και το Wikileaks είναι ένα φαινόμενο που έχει προκαλέσει αϋπνίες σε πάρα πολύ κόσμο. Για άλλους πάλι είναι ένας ήρωας και ο άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το σύγχρονο τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς.

  Hacking και hardware. Μύθοι σχετικά με την ασφάλεια

Οι απόψεις διίστανται, διότι έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν θα περιμέναμε βέβαια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να χαρακτηρίσει τον Julian ήρωα, αλλά ούτε και τον απλό κόσμο που αναζητάει την αλήθεια κάτω από κάθε κυβερνητική παραπληροφόρηση προπαγάνδας, να τον χαρακτηρίσει προδότη.

Οι διαρροές από το Wikileaks ταρακούνησαν την κοινή γνώμη, που άρχισε να συνειδητοποιεί ότι όλα αυτά που φοβόταν ήταν αλήθεια, και μάλιστα τεκμηριωμένα με επίσημα έγγραφα και βίντεο.  Το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άρχισε να μην είναι αρκετό σαν δικαιολογία. Ειδικά όταν τα κίνητρα είναι ιμπεριαλιστικά και στο βάθος οικονομικά.

Ο Julian Assange, ζει ελεύθερος πολιορκημένος σε μια πρεσβεία τα τελευταία δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του φαίνεται να του δίνουν νόημα, στο “χρυσό κλουβί” του. Οι αντιδράσεις του κόσμου όμως, είναι νωχελικές. Άλλοι ασχολούνται και άλλοι αδιαφορούν. Μετά από δυο χρόνια, οι αντιδράσεις έχουν γίνει χλιαρές και δεν έχουν την θέρμη που είχαν στην αρχή, με τους Anonymous να πραγματοποιούν επιθέσεις σε κυβερνητικές και στρατιωτικές υποδομές.
Η επανάσταση “ξεφούσκωσε” και οι πράξεις των κυβερνήσεων φαίνεται να ξεχνιούνται.
Ο προσηλυτισμός των ΜΜΕ φαίνεται να λειτουργεί άψογα. Εξάλλου είναι γνωστό, η μεγαλύτερη ανατροπή στον προπαγανδιστικό ρόλο των ΜΜΕ είναι η εμφάνιση του . Η απόλυτη μετεξέλιξη του Internet σε όργανο χειραγώγησης από τα μικρά και μεγάλα , είναι πια στην οθόνη σας. Τελικά ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος; Μπορούμε να θεωρηθούμε κερδισμένοι τόσο όσο θα ήθελε ο Assange;

Η κοινωνία δεν φαίνεται να δίνει τα αναμενόμενα για να κινητοποιήσει την εμφάνιση ενός νέου Julian Assange ή ενός νέου Snowden. Εκτός και αν εγώ περίμενα περισσότερα…

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


6  +  1  =