Καθαρίστε την μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας

Ο εχθρός των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων είναι η σκόνη και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρείτε η μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή. Δείτε πως μπορείτε να την καθαρίσετε χωρίς προβλήματα.

motherboard cleanup soap pc computer 1

Έχουμε αναφερθεί πως να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας, το ποντίκι σας, την οθόνη σας, την σκόνη γενικά από ένα υπολογιστή, αλλά δεν έχουμε αναφερθεί για την μητρική πλακέτα. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η motherboard ενός υπολογιστή μαζεύει πάρα πολλή σκόνη και βρωμιά λόγω της μεγάλης επιφάνειάς της αλλά και του συστήματος ψύξης της CPU και της GPU και ως εκ τούτου ευθύνεται για την μείωση της διάρκειας ζωής του μηχανήματός σας.

Αν διατηρήσετε αυτό το κεντρικό εξάρτημα απαλλαγμένο από την σκόνη να είστε βέβαιοι ότι θα βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής και την απόδοση του υπολογιστή σας.

Κάθε πότε θα πρέπει να καθαρίζετε τη μητρική σας πλακέτα

dusty clean pc dust dirty motherboard

Εξαρτάται με τις συνθήκες που επικρατούν στο τοπικό σας περιβάλλον. Γενικότερα θα ήταν καλό να καθαρίζετε ολόκληρο τον υπολογιστή σας κάθε έξι μήνες ή και νωρίτερα, αν είναι εμφανώς σκονισμένος.

Όμως το απλό φύσημα της μητρικής πλακέτας με αέρα, μπορεί να μην είναι επαρκές για την πλήρη αφαίρεση της σκόνης και ίσως να απαιτείται η αποξήλωση της μητρικής πλακέτας από το κουτί ή έστω η μερική αποσυναρμολόγηση των στοιχείων που υπάρχουν επάνω σε αυτήν.

Η σκόνη εκτός του ότι είναι αιτία βραχυκυκλώματος, μπορεί να κάνει πολλά εξαρτήματα στον υπολογιστή σας να ζεσταίνονται άσκοπα. Η θερμότητα θα κάνει τον υπολογιστή σας να επιβραδύνει για να αποτρέψει την υπερθέρμανση του (θερμικός στραγγαλισμός), μειώνοντας την απόδοση.

Τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε τη μητρική σας πλακέτα

tools

Ο καθαρισμός της μητρικής πλακέτας μπορεί να μοιάζει με τρομακτική εργασία, αλλά αν ο υπολογιστής σας είναι desktop τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα. Πιθανότατα δεν χρειάζεται καν να βγάλετε τις μονάδες αποθήκευσης ή το τροφοδοτικό.

Όμως πριν αρχίσετε την φροντίστε να έχετε προμηθευτεί ορισμένα υλικά και εργαλεία, όπως:

 • Μπατονέτες για τα αυτιά
 • Ισοπροπυλική αλκοόλη 99%
 • Σετ κατσαβίδια με μύτη σταυρός και με μύτη torx (αστεράκι)
 • Μπουκάλι με συμπιεσμένο αέρα ή φυσερό
 • Βούρτσα ή πινέλο (κάνει και το πινέλο ξυρίσματος)
 • Αντιστατικό λουρί καρπού (προαιρετικό)
 • Αντιστατικό χαλάκι (προαιρετικό)
 • Αντιστατικό πλαστικό φύλλο από τη συσκευασία της μητρικής σας πλακέτας (προαιρετικό)

Τι να μην κάνετε κατά τον καθαρισμό

motherboard cleanup soap pc computer 2

Ο καθαρισμός της μητρικής πλακέτας σας είναι σχετικά απλός, αλλά υπάρχουν δύο – τρία πραγματάκια που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε εάν δεν θέλετε να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη ζημιά.

 • Αποφύγετε εντελώς το παράδειγμα της αρχικής μας ς και μην ρίχνετε υγρά απευθείας στη μητρική πλακέτα. Ακόμα κι αν δεν είναι συνδεδεμένη, υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσει σε στενά και να μην εξατμιστεί γρήγορα. Ακόμα κι αν είναι 99% ισοπροπυλική αλκοόλη.

 • Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα. Οι σκούπες μπορούν να δημιουργήσουν στατική φόρτιση που θα μπορούσε ενδεχομένως να βραχυκυκλώσει τη μητρική σας πλακέτα ακόμα κι αν δεν είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα. Χρησιμοποιήστε φυσητήρες και όχι ηλεκτρική σκούπα.

 • Μην χρησιμοποιείτε τίποτα εκτός από απεσταγμένο νερό, ισοπροπυλική αλκοόλη ή καθαριστικό ηλεκτρικών επαφών. Πάντα βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι διαλύτες εξατμίζονται άμεσα και έχουν πλήρως απομακρυνθεί πριν συνδέσετε ξανά το μηχάνημά σας στην πρίζα.

Αφαίρεση της μητρικής πλακέτας

used computer case with cat sitting in it

Αν αποφασίσετε να αφαιρέσετε τη μητρική πλακέτα πρώτα ψάξτε στο διαδίκτυο για κάποιον σχετικό οδηγό που να αναφέρεται στην δική σας motherboard. Προτιμήστε να πάρετε οδηγίες από κάποιο , ιδιαίτερα αν έχετε laptop.

Ο σκοπός του βίντεο είναι να δείτε ποιες ακριβώς βίδες θα πρέπει να ξεβιδώσετε και με ποια σειρά. Επίσης στα laptop από ποιο σημείο να αρχίσετε να πιέζετε το κάλυμμα για να απαγκιστρωθεί.

Πριν ξεκινήσετε μην ξεχάσετε να φορέσετε τον αντιστατικό ιμάντα καρπού, αν έχετε, αλλιώς να ακουμπήσετε και τα δύο σας χέρια σε μία μεταλλική επιφάνεια που είναι συνδεδεμένη με το έδαφός (π.χ. σωλήνες καλοριφέρ, σωλήνες ύδρευσης, κάγκελα κλπ).

Η πρώτη κίνησή σας είναι να αφαιρέσετε πλήρως την τροφοδοσία του υπολογιστή σας (από σταθερό ρεύμα και από μπαταρία) και να πατήστε το πλήκτρο on-off για να ξεφορτίσουν οι εσωτερικοί πυκνωτές.

Μετά ανοίξτε το καπάκι (πλαϊνό για deesktop ή από κάτω για laptop) και αφαιρέστε την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών σας. Στη συνέχεια, ξεβιδώστε την κάρτα γραφικών σας και αφαιρέστε την. Απομακρύνετε όλες τις κάρτες RAM, και γενικά κάθε κάρτα που είναι συνδεδεμένη επάνω στην motherboard.

Τραβήξτε μια φωτογραφία όλων των μικρών βυσμάτων και καλωδίων που είναι συνδεδεμένα στη μητρική πλακέτα και αποσυνδέστε τα όλα. Φροντίστε να τα έχετε σημαδέψει ώστε να ξέρετε με ποια σειρά ήταν τοποθετημένα και σε ποιο σημείο.

Αν δεν χρειάζεται να αλλάξετε θερμική πάστα στην CPU μην την πειράξετε. Αφήστε την στην θέση της. Αν επιθυμείτε την αλλαγή της δείτε αυτό το άρθρο μας.

Μόλις αφαιρεθούν όλα, ξεβιδώστε τη μητρική σας και τοποθετήστε την στο αντιστατικό πλαστικό φύλλο της αρχικής συσκευασίας της ή σε μία ξύλινη επιφάνεια. Προσέξτε τυχόν στατικό φορτίο, ειδικά αν έχετε χαλί και φοράτε κάλτσες.

Καθάρισμα της μητρικής πλακέτας

dusting off motherboard heatsink cleanup computer

Ξεκινήστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το “κτίσιμο” που έχει κάνει η σκόνη με μια βούρτσα, φροντίζοντας να βουρτσίζετε κάτω από τις ψύκτρες των VRM (Voltage Regulator Module = μονάδα ρυθμιστή τάσης).

Προσέξτε να μην βουρτσίζετε πολύ έντονα γιατί μπορεί να κάνετε ζημιά. Αφού χαλαρώσει η σκόνη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο πεπιεσμένο αέρα για να την απομακρύνετε.

Και ένα φυσερό μπορεί να κάνει δουλειά (όχι πιστολάκι για τα γιατί είναι χωρίς μεγάλη πίεση και έχει ζεστό αέρα) αλλά ο πεπιεσμένος αέρας λειτουργεί εξαιρετικά γιατί διαθέτει υψηλή πίεση, αλλά εξαντλείται αρκετά γρήγορα. Φροντίστε μόνο να μην το χρησιμοποιείτε ανάποδα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνουν επίμονα κολλημένα σωματίδια σκόνης από στην motherboard. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήσετε βαμβακερές μπατονέτες με 99% ισοπροπυλική αλκοόλη.

Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε την motherbord με καθαριστικό επαφών και να την σκουπίσετε με ένα βαμβακερό πανί. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ένα πανί, καθώς μπορεί να παρασύρει τα εξαρτήματα της.

Επανατοποθέτηση

motherboard,computer,clean,cleanup,καθαρισμός,καθαρίστε,μητρική,πλακέτα,υπολογιστής


Η επανασύνδεση των πάντων είναι τόσο απλή όσο η αποσύνδεση τους.

Καταρχήν ξαναβιδώστε την μητρική σας πλακέτα στην θέση της και φροντίστε οι βίδες να είναι σωστά στην θέση τους και να μην ακουμπάνε σε κάποιο δρόμο ή ηλεκτρονικό στοιχείο.

Μετά βγάλτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε ως αναφορά, για να συνδέσετε τα πράγματα ακριβώς όπως ήταν πριν. Μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο της μητρική σας για περεταίρω πληροφορίες.

Μετά συνεχίστε με την τοποθέτηση των υπολοίπων εξαρτημάτων, όπως κάρτες RAM, GPU ή ότι άλλο είχατε εγκαταστήσει. Απλά φροντίστε να μην ξεχάσετε κάτι ασύνδετο και προπαντών να μην ξεχάσετε κανένα ανεμιστήρα.

Κλείστε τα καπάκια και επανεκκινήστε το μηχάνημά σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
motherboard,computer,clean,cleanup,καθαρισμός,καθαρίστε,μητρική,πλακέτα,υπολογιστής

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).