Λειτουργία HDMI-CEC : Τι είναι και που χρησιμεύει;

Το HDMI-CEC είναι μια εύχρηστη λειτουργία που υπάρχει στις περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις αλλά και σε συσκευές που διαθέτουν θύρα HDMI, η οποία σας φέρνει τον έλεγχο όλων των συνδεδεμένων συσκευών, σε ένα τηλεχειριστήριο.

hdmi cec tv audio video

Το HDMI-CEC (HDMI Consumer Control) είναι μια φανταστική νέα τεχνολογία που για άγνωστο λόγο δεν τονίστηκε ποτέ από τους κατασκευαστές και τους εμπόρους των τηλεοράσεων. Παρόλα αυτά θεωρείται ένα από τα καλύτερα κρυμμένα χαρακτηριστικά στις σύγχρονες τηλεοράσεις.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε τα καλώδια HDMI που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό για τη σύνδεση συσκευών ήχου και εικόνας, αλλά σίγουρα δεν γνωρίζετε όλα τα χαρακτηριστικά του.

Μπορεί να έχετε δει μια επιλογή για HDMI-CEC στην τηλεόρασή σας, στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου ή κάπου αντίστοιχα, αλλά να μην αναρωτηθήκατε τι κάνει αυτό.

Ας δούμε τι είναι το HDMI-CEC, τι προσφέρει και αν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε στην τηλεόρασή σας.

Τι είναι το HDMI-CEC;

HDMI-CEC,hdmi,tv,cable,καλώδιο,τηλεόραση,simplink

Το HDMI-CEC (HDMI Consumer Electronics Control) είναι μια λειτουργία του προτύπου HDMI, που επιτρέπει στις συνδεδεμένες συσκευές να συνομιλούν μεταξύ τους. Ο στόχος αυτής της δυνατότητας είναι να σας επιτρέψει να ελέγχετε πολλές συσκευές συνδεδεμένες σε μια οθόνη, με ένα τηλεχειριστήριο, αυξάνοντας την ευκολία χρήσης.

Το CEC δεν είναι απαίτηση για όλες τις συσκευές HDMI, αλλά περιλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες συσκευές που χρησιμοποιούν αυτήν τη θύρα για έξοδο και είσοδο. Η δυνατότητα είναι μέρος της ίδιας της συσκευής, επομένως δεν χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο καλώδιο HDMI για να το εκμεταλλευτείτε.

Τι μπορεί να κάνει το HDMI-CEC;

hdmi cable 1

Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί το HDMI-CEC εξαρτώνται από τις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιμένετε μερικά τυπικά χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτά είναι η αναπαραγωγή με ένα πάτημα, η οποία επιτρέπει στις συνδεδεμένες συσκευές σας να αλλάζουν την είσοδο της τηλεόρασης. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ανοιχτή την στην έξυπνη τηλεόρασή σας και, στη συνέχεια, ενεργοποιείτε το PlayStation 5 χρησιμοποιώντας το χειριστήριο DualSense. Μόλις το PS5 εκκινήσει και αρχίσει να στέλνει σήμα βίντεο στην τηλεόρασή σας, η τηλεόραση θα αλλάξει αυτόματα από την εφαρμογή YouTube στην είσοδο HDMI του PS5.

Αυτό σας γλιτώνει από το να χρειαστεί να πιάσετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας και να περάσετε από τα μενού για να μεταβείτε στη σωστή είσοδο HDMI. Δεδομένου ότι αφού ανάβετε το Playstation τότε το πιθανότερο θα ήταν να μεταβείτε σε αυτό ούτως ή άλλως. Έτσι η τεχνολογία HDMI-CEC σας γλυτώνει από ένα βήμα.

Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα στις περισσότερες περιπτώσεις, επομένως όταν μεταβείτε στην είσοδο του PS5 στην τηλεόρασή σας, η κονσόλα σας θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Μια παρόμοια λειτουργία είναι η αναμονή του συστήματος, η οποία σας επιτρέπει να θέσετε πολλές συσκευές σε κατάσταση stand-by με ένα πάτημα ενός κουμπιού.

Δηλαδή όταν πατάτε το κουμπί λειτουργίας για να θέσετε την τηλεόρασή σας σε κατάσταση stand-by, το HDMI-CEC θέτει επίσης όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε κατάσταση αδράνειας. Έτσι, όταν τελειώσετε με την αναπαραγωγή του PS5, δεν χρειάζεται να το βάλετε ξεχωριστά σε λειτουργία αδράνειας.

Αυτές είναι οι δύο πιο βασικές δυνατότητες του HDMI-CEC, αλλά μπορείτε να απολαύσετε και άλλες, ανάλογα με τις συνδεδεμένες συσκευές. Για παράδειγμα, ο έλεγχος ήχου συστήματος, σάς επιτρέπει να ελέγχετε την ένταση ήχου μιας εξωτερικής συσκευής, όπως ο AV ενισχυτής, χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας.

Υπάρχουν επίσης λειτουργίες για συσκευές DVR που σας επιτρέπουν να εγγράφετε γρήγορα εκπομπές ή να ρυθμίζετε ένα χρονόμετρο για αυτόματη εγγραφή.

Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το HDMI-CEC

Κάθε συσκευή που υποστηρίζει HDMI-CEC θα πρέπει να έχει μια επιλογή απενεργοποίησης ή ενεργοποίησής του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το απενεργοποιήσετε στην τηλεόρασή σας για να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία εντελώς ή απλώς να την απενεργοποιήσετε σε μία συσκευή, εάν δεν θέλετε να ενεργοποιείται αυτόματα.

Σε ορισμένες συσκευές, το CEC είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή, ενώ σε άλλες ενεργοποιείται αυτόματα. Επομένως, είναι καλή ιδέα να επιβεβαιώσετε ότι οι ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί όπως θέλετε.

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την εναλλαγή CEC, επειδή η διάταξη του μενού ρυθμίσεων διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή. Στην τηλεόρασή σας, το CEC μπορεί να βρίσκεται στο μενού Advanced ή Expert, μέσα στο System ή στο General, ή αλλού.

Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, δοκιμάστε να κάνετε αναζήτηση στο Google το μοντέλο της τηλεόρασής σας, μαζί με τον τον όρο “HDMI-CEC”, για να το εντοπίσετε.

Κοινά ονόματα για HDMI-CEC

lg simplink

Το άλλο ζήτημα που κάνει το HDMI-CEC δύσκολο να καταλάβετε ότι υπάρχει, είναι ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές υλικού χρησιμοποιούν το δικό τους όνομα για αυτό. Δεν θα δείτε μια επιλογή με τίτλο HDMI-CEC σε κάθε τηλεόραση, επομένως χρειάζεται ακόμη περισσότερη αναζήτηση.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα ονόματα που χρησιμοποιούν πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων για το HDMI-CEC:

 • Insignia: INlink
 • LG: SimpLink
 • Mitsubishi – NetCommand
 • Onkyo – RIHD
 • Philips: EasyLink
 • Pionier – Kuro Link
 • Roku: 1-Touch
 • Samsung: Anynet+
 • Sharp – Aquos Link
 • Sony: BRAVIA Sync or BRAVIA Link
 • Toshiba: CE-Link or Regza Link
 • Vizio: CEC

Η παραπάνω λίστα είναι τυπική. Για την δικά σας τηλεόραση μια γρήγορη αναζήτηση στο Google με τον όρο “HDMI-CEC” και το όνομα του κατασκευαστή της τηλεόρασής σας θα πρέπει να σας δώσει το όνομα της λειτουργίας HDMI-CEC.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε HDMI-CEC;

Τώρα που γνωρίζετε τι προσφέρει το HDMI-CEC και πού μπορείτε να το βρείτε στις συσκευές σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα; Εξαρτάται από το αν το βρίσκετε χρήσιμο ή όχι, καθώς το CEC είναι ένα χαρακτηριστικό λίγο περίεργο, λόγω του ασυνεπούς τρόπου λειτουργίας του σε όλα τα προϊόντα.

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν την ευκολία της αυτόματης επιλογής εισόδου εικόνας στην τηλεόρασής τους όταν ενεργοποιούν μια συσκευή. Άλλοι πάλι μισούν αυτή την συμπεριφορά της τηλεόρασης γιατί νομίζουν ότι είναι φαινομενικά τυχαία.

Για παράδειγμα, η τηλεόρασή σας μπορεί να μεταβεί στην είσοδο της κονσόλας Switch σας όταν την τοποθετείτε στη βάση σύνδεσης για φόρτιση, ακόμα κι αν δεν θέλετε να την παίξετε στην τηλεόραση εκείνη την στιγμή.

Θα συνιστούσαμε να το ενεργοποιήσετε για όλες τις συσκευές σας και μετά να δείτε αν σας αρέσει η συμπεριφορά της σε λειτουργία. Εάν είναι ενοχλητικό, απενεργοποιήστε το για μία ή όλες τις συσκευές.

Επίσης, μπορεί να σας φανεί περιττό το HDMI-CEC εάν έχετε μια τηλεόραση που περιλαμβάνει ενσωματωμένο βοηθό φωνής, όπως η Alexa. Η συνομιλία με την τηλεόρασή σας είναι ακόμα πιο βολική από τις παραπάνω λειτουργίες.

Επιδιορθώνεται το HDMI-CEC όταν δεν λειτουργεί σωστά;

fixHDMI-CEC

Εάν το HDMI-CEC δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχουν μερικές επιδιορθώσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Αρχικά, επανεκκινήστε πλήρως όλες τις επηρεαζόμενες συσκευές. Οι περισσότερες έξυπνες τηλεοράσεις δεν απενεργοποιούνται πλήρως όταν πατήσετε το κουμπί λειτουργίας στο τηλεχειριστήριό σας, επομένως πιθανότατα θα χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το κουμπί για μερικά δευτερόλεπτα για πλήρη επανεκκίνηση.

Μετά την επανεκκίνηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένες τις πρόσφατες ενημερώσεις για την τηλεόρασή σας και οποιεσδήποτε άλλες συνδεδεμένες συσκευές. Το πιο πρόσφατο λογισμικό συστήματος θα μπορούσε να διορθώσει τυχόν στη λειτουργία. Θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσετε ότι κάθε συσκευή υποστηρίζει CEC. Αν δεν βλέπετε μια επιλογή στο μενού, ενδέχεται να μην την περιλαμβάνει.

Τέλος, δοκιμάστε μια άλλη θύρα HDMI στην τηλεόρασή σας, εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε και ελέγξτε ξανά ότι η επιλογή είναι ενεργοποιημένη για όλες τις συσκευές. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε και ένα διαφορετικό καλώδιο HDMI, για να εξαλείψετε αυτή την πιθανότητα.

Εάν τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί, μία από τις συσκευές σας μπορεί να έχει υλικού. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή ή συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό σας για τα επόμενα βήματα.

HDMI-CEC: Εύχρηστο, αλλά ατελές

Το HDMI-CEC μπορεί να προκαλέσει σύγχυση όταν δεν το γνωρίζετε, αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα ευκολίας. Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν πολλές συσκευές συνδεδεμένες στις τηλεοράσεις τους, είναι βολικό όταν αυτές συνεργάζονται πιο ομαλά. Δοκιμάστε τη λειτουργία και δείτε αν είναι κατάλληλη για τον τρόπο χρήσης των συσκευών σας.

Αν ψάχνετε για μια νέα τηλεόραση, θα πρέπει να γνωρίζετε αν μέσα στις δυνατότητές της έχει και υποστήριξή CEC.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
HDMI-CEC,hdmi,tv,cable,καλώδιο,τηλεόραση,simplink

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).