Μάθετε Vim για αρχάριους και όχι μόνο

Το Vim, ή Vi Improved, είναι ένας ισχυρός επεξεργαστής κειμένου που σας επιτρέπει να κάνετε σχεδόν τα πάντα χρησιμοποιώντας .

Μπορείτε να αντικαταστήσετε κείμενο σε ένα έγγραφο, να το μετακινήσετε ή να διαγράψετε γραμμές, να αυτοματοποιήσετε τις ενέργειες επεξ και πολλά άλλα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε ποτέ το ποντίκι.

Το Vim είναι το αγαπημένο πρόγραμμα επεξεργασίας πηγαίου κώδικα των προγραμματιστών, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και εσείς.

Το Vim μπορεί να μπερδέψει άτομα που έχουν συνηθίσει να εργάζονται σε οπτικούς συντάκτες όπως το Microsoft Word ή τα . Αν περάσετε όμως λίγο χρόνο με το Vim θα σας είναι δύσκολο να επιστρέψετε.

Έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία για τη διδασκαλία του Vim, αλλά αν μάθετε μερικές βασικές εντολές, θα βρείτε την εφαρμογή πολύ αποτελεσματική και παραγωγική.

Ακολουθεί μια λίστα με διαδικτυακά σεμινάρια και άλλους χρήσιμους πόρους που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το Vim.

1. OpenVim – Ένα διαδραστικό σεμινάριο για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων του Vim. Στην Practice μπορείτε να ελέγξετε τις δεξιότητές σας στο Vim.

2. Vim Adventures – Ένα διαδικτυακό παιχνίδι παζλ για εκμάθηση και απομνημόνευση εντολών του Vim. Παίζετε τον χαρακτήρα ενός δρομέα που αναβοσβήνει και πρέπει να πλοηγηθεί στο λαβύρινθο με πλήκτρα γραμμάτων. Αν κολλήσετε, μπορείτε πάντα να πληκτρολογήσετε :help για κάποια υπόδειξη.

3. Vim Genius – Είναι ένα παιχνίδι με στυλ κάρτας flash που θα σας βοηθήσει να μάθετε τα βασικά του Vim. Υπάρχουν ειδικά μαθήματα για την εκμάθηση των πλήκτρων κίνησης (h, j, k, l) και για την εξειδίκευση του copy-paste στο vim.

4. Learn to Love Vim – Το περιοδικό Linux Voice έχει δημιουργήσει ένα γρήγορο εκπαιδευτικό βίντεο για να ξεκινήσετε με το Vim.

5. Vim Basics – Ο Derek Wyatt δημιούργησε πολλά μαθήματα βίντεο (screencasts) για την διδασκαλία του Vim. Για αρχάριους χρήστες που προτιμούν την εκμάθηση του Vim παρακολουθώντας βίντεο παρά να διαβάζουν.

6. Learning Vim – Ο Mike Coutermarsh σας μαθαίνει Vim.

7. Vim – Precision Editing – Ο Drew Neil, συγγραφέας του δημοφιλούς Practical Vim, σας καθοδηγεί στο Vim και πώς να χρησιμοποιήσετε τον επεξεργαστή κειμένου χωρίς προβλήματα.

8. Vim Tutorial – Η επίσημη τεκμηρίωση του Vim είναι εξαιρετική. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το σεμινάριο μέσω του Vim και της εντολής: vimtutor.

9. Vim Cheat Sheet – Εκτυπώστε το γιατί θα το χρειαστείτε αργότερα.

Αν αφιερώνετε πολύ χρόνο πληκτρολογώντας κείμενο, η εκμάθηση του Vim θα αξίζει τον κόπο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 286 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).