Το 2001, ο CEO της Microsoft Steve Ballmer περιέγραφε το Linux σαν “… ο καρκίνος που μεταδίδεται σε ό, τι αγγίζει.” Αυτή την εβδομάδα, εν έτη 2016, η Microsoft ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε στο Linux Foundation σαν platinum member.
Η είδηση δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη καθώς τελευταία έχουμε δει κινήσεις από την Microsoft που δείχνουν ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να βλέπει το Linux σαν πλατφόρμα που μπορεί να συνεργαστεί με τα Windows, αλλά και ότι έχει βλέψεις στο να ανοίξει τον κώδικα αρκετών λογισμικών της.
Το 2012 η εταιρεία ήταν ένας από τους 20 κορυφαίους contributors του Linux Kernel, αντιπροσωπεύοντας το 1% του συνόλου του πηγαίου κώδικα. Το 2014, ανοίγει το λογισμικό το .NET Core Framework και το επόμενο έτος έκανε το ίδιο με το Visual Studio Code. Έχει βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη αρκετών projects ανοικτού κώδικα υψηλού προφίλ όπως τα Hadoop και Samba. Και να αναφέρουμε φυσικά, ότι νωρίτερα φέτος συνεργάστηκε με την Canonical για να κάνει port το Bash στα Windows.
Σύμφωνα με τον Jim Zemlin, εκτελεστικό διευθυντή του Linux Foundation, η ένταξη της Microsoft σαν μέλος του Ιδρύματος Linux σημαίνει ότι θα υπάρξει “καλύτερη συνεργασία με την κοινότητα ανοικτού κώδικα για να παραδώσουν μεταμορφωτικές εμπειρίες σε κινητά και cloud σε περισσότερους ανθρώπους.”
Υπάρχει όμως και μια άλλη βασική λεπτομέρεια στην είδηση της ένταξης της Μicrosoft στο Linux Foundation. Η εταιρεία σαν platinum member θα πρέπει να πληρώνει μια ετήσια συνδρομή που φτάνει τα 500.000 δολάρια. Είναι αρκετά χρήματα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της διαχείρισης και της προβολής του Linux Foundation. Άλλα platinum members είναι οι εταιρείες: Cisco, Fujitsu, HPE, Huawei, IBM, Intel NEC, Oracle, Qualcomm, και η Samsung.
Να αναφέρουμε ότι η παραπάνω είδηση δεν είναι και μια τόσο αλτρουιστική πράξη από την πλευρά της Μicrosoft, που φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη του Linux είναι προς συμφέρον της εταιρείας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το Μicrosoft Azure.