Pig Butchering Scam: Τι είναι και πως να προφυλαχτείτε

Ένα νέο είδος διαδικτυακής ς έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Ονομάζεται Pig Butchering Scam και στα Ελληνικά θα την λέγαμε Απάτη Κρεοπωλείου Χοίρων.

pig butchering scam

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με απάτες. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί απίστευτες ιστορίες, από απλές πυραμίδες και e-shops, μέχρι κάποια γυναίκα που έστειλε χρήματα για να γυρίσει πίσω από το διάστημα ο αγαπητικός αστροναύτης της και να την παντρευτεί.

Και όλα ξεκινούν με λίγη «κοινωνική μηχανική» (social engineering) που σκοπό έχει να ξεγελάσει το θύμα, να το φέρει σε μειονεκτική κοινωνικά θέση ώστε τελικά να εμπιστευτεί έναν άγνωστο στην πραγματικότητα, που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Μία νέα παραλλαγή κοινωνικής μηχανικής είναι και το «Κρεοπωλείο Χοίρων» (Pig Butchering Scam), η οποία βρίσκεται σε άνοδο αυτή την εποχή. Ουσιαστικά προσπαθεί να παγιδέψει ανυποψίαστα θύματα ώστε να τους πάρει όλα τα χρήματά τους με την υπόσχεση ότι θα κερδίσουν εύκολα πολλά λεφτά. Ότι κάνουν και στις πυραμίδες δηλαδή.

Η απάτη Pig Butchering προήλθε από την Κίνα και το όνομά της έχει να κάνει με την κινεζική εκδοχή της φράσης “sha zhu pan” (殺 豬 盤). Η φράση αυτή υπονοεί ότι οι επιτιθέμενοι στην αρχή “παχαίνουν τα θύματα” (τα ταίζουν, τους ρίχνουν δόλωμα) και μετά τους παίρνουν ό,τι έχουν. Σας θυμίζει τίποτα; Ίσως τους παπατζήδες στην Ομόνοια και τους υποτιθέμενους πελάτες τους – κράχτες;

Οι απάτες Pig Butchering όμως έχουν συνήθως να κάνουν με συστήματα κρυπτονομισμάτων, αν και μπορούν να περιλαμβάνουν και άλλους τύπους χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Το δόλωμα
Στην αρχή οι απατεώνες μπορεί να σας στείλουν ένα απλό μήνυμα με sms ή μέσω των social media του τύπου “Γειά” ή “Δημήτρη, περάσαμε ωραία εχθές”. Αν τους απαντήσετε λέγοντας τους φυσικά ότι κάνουν λάθος στον παραλήπτη, αυτό σημαίνει ότι έχετε την ανάγκη να μιλήσετε με κάποιον και έτσι ο απατεώνας αδράξει την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί σας, ώστε τελικά να σας κάνει να τον δείτε σαν ένα νέο διαδικτυακό φίλο.

Θα φροντίσει να ασχοληθεί αρκετές ώρες και ημέρες μαζί σας, ώστε να αισθανθείτε οικεία και αφού δημιουργήσει μια σχέση, ο εισβολέας θα εκμυστηρευτεί ότι έχει κερδίσει πολλά χρήματα από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και θα σας προτείνει να σκεφτείτε να μπείτε και εσείς στον των κρυπτονομισμάτων.

Η πάχυνση
Στη συνέχεια, ο απατεώνας σας δίνει το link ενός ιστότοπου που επενδύει τα δικά του χρήματα, όπου ουσιαστικά είναι μια κακόβουλη ή πλατφόρμα ιστού που φαίνεται αξιόπιστη αλλά στην πραγματικότητα υποδύεται τις πλατφόρμες των νόμιμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μόλις μπείτε στην ιστο θα δείτε σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της αγοράς όσο αναφορά τα κρυπτονομίσματα και ένα σωρό αναλύσεις που θα σας δείξουν τις δυνατότητες της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Και μόλις το θύμα πειστεί, δημιουργήσει ένα λογαριασμό εκεί και κάνει την πρώτη του μικρή κατάθεση στον «επενδυτικό λογαριασμό» του, θα δει πολύ σύντομα ότι το υπόλοιπό του θα «αυξάνεται».

Οι πλατφόρμες αυτές μάλιστα είναι τόσο καλά στημένες ώστε να φαίνονται νόμιμες και εκλεπτυσμένες, που έχουν πολλές πινελιές και λεπτομέρειες αληθοφάνειας. Σας δίνουν το να κάνετε βιντεοκλήσεις με τις υπηρεσίες τους και σας επιτρέπουν να αποσύρετε λίγα χρήματα από η πλατφόρμα ώστε να σας καθησυχάσουν ότι όλα είναι υπό τον έλεγχό σας. Το τελευταίο είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν και οι απατεώνες στα παραδοσιακά σχήματα Ponzi.

Το κρεοπωλείο
Φανταζόμαστε ότι έχετε καταλάβει που θα οδηγήσει όλη αυτή η ιστορία. Μόλις το θύμα καταθέσει όλα τα χρήματα που έχει, οι απατεώνες κλείνουν τον λογαριασμό και εξαφανίζονται.

Από εκεί άλλωστε βγήκε και το της απάτης. Οι κλέφτες στοχεύουν σε όλο το “γουρούνι”. Ψάχνουν ανθρώπους που είναι κοινωνικά ευάλωτοι, όπως ηλικιωμένους, με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, άτομα που αισθάνονται απομονωμένα κλπ. Θέλουν να πάρουν μέχρι το τελευταίο ευρώ και είναι πολύ επίμονοι.

Αν και η διεξαγωγή της απάτης Pig Butchering απαιτεί πολλή επικοινωνία και μακροχρόνια οικοδόμηση σχέσεων με τα θύματα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εγκληματικά συνδικάτα στην Κίνα ανέπτυξαν σενάρια και βιβλία που τους επέτρεψαν να κάνουν την συγκεκριμένη απάτη σε μεγάλη κλίμακα, με ένα σωρό άπειρους απατεώνες ή ακόμα και με αναγκαστικούς εργάτες που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Πως να προφυλαχτείτε
Η ιδέα είναι παρόμοια με εκείνη των επιθέσεων ransomware και του ψηφιακού εκβιασμού, όπου οι αρχές επιβολής του νόμου ενθαρρύνουν τα θύματα να μην πληρώνουν τις απαιτήσεις των χάκερ για λύτρα, ώστε να αποθαρρύνονται και στο τέλος να σταματήσουν να προσπαθούν.

Αν και η Κινεζική κυβέρνηση κατέστειλε όλες αυτές τις απάτες κρυπτονομισμάτων, ξεκινώντας το 2021, οι εγκληματίες μπόρεσαν να μεταφέρουν τις “επιχειρήσεις” τους σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως την Καμπότζη, το Λάος, την Μαλαισία και την Ινδονησία.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν όλο και περισσότερο για την απειλή.

Το 2021, το Internet Crime Complaint Center (Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος) του FBI έλαβε περισσότερες από 4.300 υποβολές σχετικά με απάτες Pig Butchering, συνολικού ύψους άνω των 429 εκατομμυρίων δολαρίων σε ζημίες. Και στα τέλη Νοεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε κατασχέσει επτά domains που χρησιμοποιούνται σε απάτες Pig Butchering το 2022.

«Σε αυτό το σχέδιο, οι απατεώνες, που παρουσιάζονται ως εξαιρετικά επιτυχημένοι έμποροι κρυπτονομισμάτων, δελεάζουν τα θύματα να κάνουν υποτιθέμενες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, παρέχοντας πλασματικές αποδόσεις για να ενθαρρύνουν πρόσθετες επενδύσεις», ανέφερε το FBI σε προειδοποίηση του Οκτωβρίου 2022.

Ο βασικός τρόπος αποφυγής τέτοιων παγίδων είναι η ενημέρωση και η δημόσια εκπαίδευση. Αν οι άνθρωποι γνωρίζουν τα ενδεικτικά σημάδια και κατανοούν τις έννοιες στις οποίες βασίζονται οι απάτες, είναι λιγότερο πιθανό να μην παγιδευτούν.

Και για να προσεγγίσει η ενημέρωση ένα ευρύτερο κοινό καλό θα είναι όσοι έμαθαν από το σημερινό άρθρο (αλλά και οποιοδήποτε άλλο άρθρο) να μεταδώσουν τις πληροφορίες σε άλλους στην οικογένειά τους και στους κοινωνικούς τους κύκλους.

Όπως και με τις ρομαντικές απάτες και άλλες άκρως προσωπικές και συναισθηματικές επιθέσεις, οι ερευνητές λένε ότι οι απάτες κρεοπωλείου χοίρων έχουν τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στα θύματα, εκτός από το οικονομικό κόστος.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
pig,butchering,scam,coin,crypto,χοίρος,κρεοπωλείο,απάτη

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).