Πως να απαγορεύσετε στο Facebook να παρακολουθεί την τοποθεσία του τηλεφώνου σας


Η εφαρμογή του Facebook που είναι φτιαγμένη για το κινητό σας, παρακολουθεί και καταγράφει συνεχώς την τοποθεσία σας, εκτός και αν απενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Η υπηρεσία παρακολούθησης και καταγραφής του στίγματος του τηλεφώνου σας είναι προσβάσιμη και σε εσάς. Για να δείτε το ίχνος που αφήνετε κατά την διάρκειας της ημέρας, πηγαίνετε στο facebook.com/location_history/view και θα δείτε μια λίστα με όλα τα μέρη που έχετε πάει, τοποθετημένα σε έναν χάρτη, όπως η παρακάτω φωτογραφία.

Λογικά γνωρίζετε τι κάνετε και τι δεδομένα αφήνετε να βγουν δημόσια στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην έχετε συνειδητοποιήσει κατά πόσο μοιράζεστε το ιστορικό τοποθεσίας σας, επειδή σχεδόν κανείς δεν ασχολείται μαζί του από την πρώτη στιγμή. Η ανάγνωση αυτών των χαρτών είναι μια καλή υπενθύμιση για το πόσο προσεκτικά παρακολουθείστε.

Μπορεί επίσης να είναι καλό κίνητρο για να απενεργοποιήσετε πλήρως την κοινή χρήση τοποθεσίας. Μπορείτε να το κάνετε από την κινητή συσκευή σας πηγαίνοντας στις “Ρυθμίσεις” και μετά στις “Άδειες” που δίνετε στις εφαρμογές σας, από εκεί στην “Τοποθεσία” και από εκεί να απενεργοποιήσετε η εφαρμογή του Facebook να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Η ακριβή διαδρομή μέσα στο μενού του τηλεφώνου σας εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα (Android, iOS, Microsoft, MIUI) και από την έκδοση που τρέχετε. Ο έλεγχος σε ποια κατάσταση έχετε ρυθμίσει την Τοποθεσία μπορεί να γίνει και μέσω του desktop υπολογιστή σας, από την τοποθεσία facebook.com/settings?tab=location

Σε λογαριασμούς με απενεργοποιημένη την τοποθεσία, αν πατήσετε το ιστορικό της τοποθεσία σας θα δείτε το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο ορκίζεται ότι αν ενεργοποιήσετε το ιστορικό σας τότε αυτό θα είναι ιδιωτικό και ασφαλές :

Εναλλακτικά και ακόμη καλύτερα, μπορείτε να απεγκαταστήστε την εφαρμογή Facebook και απλώς χρησιμοποιήστε τον ιστότοπο για κινητά. Είναι βασικά η ίδια περιήγηση, αλλά χωρίς να δίνουμε στο Facebook πρόσβαση σε πράγματα όπως οι υπηρεσίες τοποθεσίας του τηλεφώνου σας. Μειώνει επίσης τις ειδοποιήσεις, κάτι που για μερικούς από εσάς ίσως είναι ενοχλητικές.

Φυσικά το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία που σας παρακολουθεί. Οι Χάρτες Google παρακολουθούν επίσης κάθε σας κίνηση και μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ιστορικό σας εδώ. Αν θέλετε να σταματήσει να σας παρακολουθεί η Google (τουλάχιστον νόμιμα) πηγαίνετε εδώ και απενεργοποιήστε το “Ιστορικό τοποθεσίας”.

Η απενεργοποίηση του ιστορικού δεν θα αποτρέψει την Google (για όσους έχουν Androiod συσκευή) να μπορεί να βρίσκει ανά πάσα στιγμή το στίγμα σας, για την περίπτωση που χάσατε το κινητό σας ή σας το κλέψανε (και με την προϋπόθεση ότι είναι ανοικτό και συνδεδεμένο).

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news