Πως να αποφύγετε το hacking στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης

Όταν φορτίζετε την συσκευή σας σε κάποιον δημόσιο σταθμό φόρτισης, όπως αεροδρόμια, πλοία κλπ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του “juice jacking”, της μόλυνσης δηλαδή της συσκευή σας μέσω της διαδικασίας φόρτισης. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

iphone usbc smartphone charger port

Το juice jacking είναι ένα exploit που βασίζεται σε θύρες USB που υπάρχουν στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης και που μπορούν εν δυνάμει να μολύνουν το μηχάνημά σας. Πρόκειται για ένα όρο που επινοήθηκε από τον δημοσιογράφο ασφαλείας Brian Krebs το 2011, αφού είδε μια επίδειξη του exploit σε ένα παραβιασμένο σημείο φόρτισης στο συνέδριο ασφαλείας Defcon.

Από τότε, οι ερευνητές ασφάλειας δημιουργούν πάντα ένα παραβιασμένο σημείο φόρτισης σε κάθε επόμενο συνέδριο ασφαλείας του Defcon για να επιδείξουν γνωστά τρωτά σημεία και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των δημοσίων σημείων φόρτισης.

Το θέμα δεν είναι επιστημονική φαντασία κάποιων ευαισθητοποιημένων ερευνητών. Είναι υπαρκτό και πάνω σε αυτό υπάρχουν προειδοποιήσεις τόσο από το FBI όσο και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε, αν βρεθείτε στην ανάγκη να φορτίσετε την συσκευή σας στο πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Ρόδος και δεν έχετε άλλο τρόπο παρά μόνο μέσω του καραβιού; Πάμε να δούμε.

Μέτρα προστασίας

Αποφύγετε τη χρήση δημόσιου σταθμού φόρτισης USB. Χρησιμοποιήστε μια πρίζα AC.

juice,jacking,charge,φόρτιση,δημόσια,φορτιστής,hack

Είναι πολύ απλή συμβουλή. Μην χρησιμοποιήσετε το δημόσιο καλώδιο φόρτισης USB για να φορτίσετε το κινητό σας. Αντίθετα βρείτε μία πρίζα 230V και συνδέστε εκεί τον δικό σας φορτιστή και το δικό σας καλώδιο.

Οι φορτιστές τηλεφώνων είναι τόσο μικροί και ελαφροί που μόλις και μετά βίας ζυγίζουν περισσότερο από το καλώδιο USB στο οποίο συνδέονται, και η πρόοδος στην τεχνολογία των φορτιστών μας έχει δώσει ιδιαίτερα μικρούς φορτιστές με μεγάλη ταχύτητα και ισχύ φόρτισης.

Οι φορτιστές νιτριδίου του Γαλλίου (Nitride Gallium – GaN) είναι μικροκαμωμένοι αλλά ισχυροί. Μπορείτε να προσθέσετε έναν φορτιστή 30W στην τσάντα εργασίας ή ταξιδιού σας και να μην το αισθανθείτε καν.

Να έχετε μαζί σας ένα power bank

Skorpion Charger
Θα σας λέγαμε να έχετε μαζί σας μία δεύτερη φορτισμένη μπαταρία, αλλά δεν υπάρχουν στις μέρες μας πολλές συσκευές με αποσπώμενη μπαταρία, που να μπορεί ο χρήστης να τις αλλάξει εύκολα. Οπότε αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας χωρίς να βασίζεστε στις θύρες φόρτισης στο αεροδρόμιο φροντίστε να έχετε ένα power bank.

Υπάρχουν power bank με μεγάλη χωρητικότητα, έως και 10.000 mAh που θα φορτίσουν πλήρως το smartphone σας 2-3 φορές πριν εξαντληθούν. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερο από αρκετός για ένα 24ωρο ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου ή για μία υπερατλαντική πτήση.

Χρησιμοποιήστε καλώδιο ή αντάπτορα μόνο φόρτισης.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας ένα καλώδιο μόνο φόρτισης, το οποίο εμποδίζει την αποστολή ή τη λήψη δεδομένων κατά τη φόρτιση.

Εναλλακτικά και για την περίπτωση που η δημόσια συσκευή φόρτισης είναι ένα καλώδιο που συνδέεται κατευθείαν στο τηλέφωνό σας (όπως στα πλοία) μπορείτε να έχετε μαζί σας έναν αντάπτορα ο οποίος θα αποκόβει την ροή δεδομένων και θα αφήνει μόνο την φόρτιση (data blocker).

Οι USB αντάπτορες αποκλεισμού δεδομένων διασφαλίζουν ότι αποστέλλεται μόνο ρεύμα (και όχι κακόβουλο λογισμικό!) μέσω του καλωδίου φόρτισής σας. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες διασυνδέσεις, όπως από USB-A σε USB-A, ή USB-C σε USB-C ή USB-A σε USB-C και πάει λέγοντας.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες δημόσιες θύρες φόρτισης είναι USB-A, θα θελήσετε να αγοράσετε έναν προσαρμογέα USB-A σε USB-A ή C με βάση τις ανάγκες σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στη χρήση καλωδίου ή προσαρμογέα αποκλεισμού δεδομένων. Τα πρότυπα γρήγορης φόρτισης USB χρησιμοποιούν τη σύνδεση δεδομένων για την αναγνώριση της συσκευής και τη διαπραγμάτευση του ποσοστού φόρτισης.

Χωρίς δεδομένα? Χωρίς διαπραγμάτευση ο ρυθμός φόρτισης είναι προεπιλεγμένος στη βασική ταχύτητα USB. Είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά πιθανότατα θα είναι πιο αργό από ό,τι έχετε συνηθίσει, εάν στο σπίτι σας χρησιμοποιείτε έναν γρήγορο φορτιστή.

Προσέξτε τα μηνύματα στο κινητό σας

Εάν συνδέσετε τη συσκευή σας σε μια θύρα USB και εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ζητά να επιλέξετε “κοινή χρήση δεδομένων” ή “μόνο φόρτιση”, επιλέξτε πάντα το “μόνο φόρτιση”.

Κλειδώστε ή απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας

Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας κατά τη φόρτιση, εάν θέλετε να το συνδέσετε με μια δημόσια θύρα φόρτισης. Κρατήστε το τηλέφωνο κλειδωμένο ή, ακόμα καλύτερα, απενεργοποιήστε το.

Είναι πολύ καλύτερο να αποφύγετε εντελώς τη χρήση μιας άγνωστης θύρας, αλλά εάν το κάνετε, το να κρατάτε το τηλέφωνο κλειδωμένο ή απενεργοποιημένο βοηθά στην αποφυγή απλών εκμεταλλεύσεων που εισχωρούν με την σύνδεση (ή μια εκμετάλλευση λογισμικού που είναι διαθέσιμη μόνο εάν το τηλέφωνο είναι ξεκλείδωτο ή ενεργοποιημένο).

Χρησιμοποιήστε την ασύρματη φόρτιση

wireless charger extra

Εάν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση και βρίσκεστε σε τοποθεσία με pad ασύρματης φόρτισης, είστε τυχεροί. Η ασύρματη φόρτιση είναι εγγενώς χωρίς δεδομένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πέσει το τηλέφωνό σας θύμα κακόβουλου λογισμικού.

Διατηρήστε το τηλέφωνό σας ενημερωμένο

Τελευταία και πιο κύρια συμβουλή για την ασφάλεια του τηλεφώνου είναι κλασσικά, να διατηρείτε το τηλέφωνό σας ενημερωμένο.

Τα exploits του juice jacking είναι αληθινά, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για επιτυχή ανάπτυξή τους. Όταν οι ερευνητές ασφαλείας βρίσκουν και αναφέρουν το exploit, αυτό διορθώνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής σας. Δεν θα λάβετε ποτέ τις ενημερώσεις ασφαλείας εάν δεν ενημερώνετε τακτικά το τηλέφωνό σας.

Συμπερασματικά
Τελικά, η καλύτερη άμυνα ενάντια σε μια παραβιασμένη κινητή συσκευή είναι η επίγνωση. Διατηρήστε τη συσκευή σας φορτισμένη, ενεργοποιήστε τις λειτουργίες ασφαλείας που παρέχονται από το λειτουργικό σύστημα (γνωρίζοντας ότι δεν είναι αλάνθαστες και ότι κάθε σύστημα ασφαλείας μπορεί να εκμεταλλευτεί) και αποφύγετε να συνδέσετε το τηλέφωνό σας σε άγνωστους σταθμούς φόρτισης και υπολογιστές με τον ίδιο τρόπο που σοφά αποφεύγετε το άνοιγμα συνημμένων από άγνωστους αποστολείς.

juice,jacking,charge,φόρτιση,δημόσια,φορτιστής,hack

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).