RCS η Google ετοιμάζεται για την διάθεση της υπηρεσίας

Αν και έχουμε ακούσει ότι το πρωτόκολλο (Rich Communication Services), θα αντικαταστήσει τα SMS στην πραγματικότητα η χρήση της υπηρεσίας ήταν σχεδόν αδύνατη λόγω της περίπλοκης πολιτικής των παρόχων κινητής τηλεφωνίας  και τηλεφωνικών εταιρειών.

Όμως όπως φαίνεται η βρήκε λύση: αργότερα αυτό το μήνα, οι του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα μπορούν να επιλέξουν υπηρεσίες συνομιλίας RCS που παρέχεται απευθείας από την Google, αντί από τους παρόχους τηλεφωνίας.

Για πρώτη φορά η Google θα προσφέρει απευθείας μια προεπιλεγμένη εμπειρία γραπτών μηνυμάτων σε χρήστες του Android αντί να περιμένει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Δεν είναι η ίδια υπηρεσία της Google με το iMessage της Apple για τους χρήστες του Android, αλλά είναι πολύ κοντά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του RCS είναι ότι τα μηνύματα εξακολουθούν να μην είναι κρυπτογραφημένα end-to-end σαν το iMessage, το WhatsApp και το Signal που είναι ασφαλισμένα με αυτό τον τρόπο. Ακόμη και το (!) έχει αναφέρει ότι θα κάνει όλες τις κρυπτογραφημένες από προεπιλογή.

Αλλά υπάρχει μια ελπίδα. Ο διευθυντής διαχείρισης προϊόντων που εποπτεύει τα μηνύματα στο Android, ο Sanaz Ahari, διαβεβαιώνει ότι η Google αναγνωρίζει την ανάγκη ιδιωτικής συνομιλίας στο RCS και εργάζεται πάνω σε αυτήν:

Θεμελιωδώς πιστεύουμε ότι η επικοινωνία, και ιδιαίτερα η ανταλλαγή μηνυμάτων, είναι ιδιαίτερα προσωπική και οι χρήστες έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή στις επικοινωνίες τους. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης για τους χρήστες μας.

RCS Rich Communication Services

Έτσι αν διαθέτετε μια συσκευή με Android, ο χρόνος διάθεσης του RCS είναι κοντά. Η Google αναφέρει ότι θα διαθέσει την υπηρεσία σε περισσότερες χώρες “καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους”, αλλά δεν δεσμεύεται  ότι θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες.

  H Apple επιστρέφει 300 δολάρια στα βρεγμένα iPhone των ΗΠΑ

Όπως συμβαίνει με καθετί που σχετίζεται με τη στρατηγική ανταλλαγής μηνυμάτων της Google γενικά και ειδικά με τις υπηρεσίες Rich Communication Services (RCS), τίποτα δεν γίνεται με την ταχύτητα ή τη σαφήνεια που θα θέλαμε. Όμως θα συμβεί τελικά αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες προς το παρόν.

Πώς θα λειτουργήσει η υπηρεσία RCS της Google

Το RCS είναι το πρωτόκολλο σύνταξης κειμένου της επόμενης γενιάς που έχουν συμφωνήσει οι περισσότεροι πάροχοι κινητής σε όλο τον κόσμο. Τελικά θα έρθει για να αντικαταστήσει το SMS. Προσφέρει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που θα περιμένατε από μια σύγχρονη ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως τα αποδεικτικά ανάγνωσης, και λοιπά (αν και, πάλι, δεν θα διαθέτει end to end κρυπτογράφηση). Η εφαρμογή Μηνυμάτων Android της Google θα αναφέρεται στο RCS σαν  “Συνομιλία” ή “Chat.”

Η διαδικασία θα είναι opt-in. Δηλαδή: Όταν οι χρήστες ανοίξουν την εφαρμογή Μηνυμάτων του Android, θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην παλιά υπηρεσία ή στην αναβάθμιση στην υπηρεσία Chat RCS.

  elementary OS 5.1 Hera για αρχάριους που θέλουν Linux

Αυτό θα ισχύει και για νέα τηλέφωνα. Το RCS Chat θα έρθει σαν προεπιλεγμένη εφαρμογή και θα προσφέρεται σε κάθε χρήστη Android, αλλά προς το παρόν δεν θα είναι προεπιλεγμένη.

Η νέα υπηρεσία θα αρχίσει να κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία αυτό το μήνα, και αργότερα σε όλους τους χρήστες Android.

Έτσι αν κάποια στιγμή εμφανιστεί η προτροπή για αλλαγή της υπηρεσίας, κάντε κλικ στο κουμπί Ναι για να ενεργοποιήσετε το RCS της Google. Στη συνέχεια, αν δείτε μια εφαρμογή “Chat” και θα μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον άλλο που έχει RCS.
Τα μηνύματα θα είναι κρυπτογραφημένα κατά την μεταφορά, αλλά δεν θα είναι πλήρως κρυπτογραφημένα end to end. Έτσι ο πάροχος RCS (η Google δηλαδή) θα μπορεί να δει το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας και να τα δώσει στην κυβέρνηση, ή να τα χρησιμοποιήσει για δικό της συμφέρον.

Η Google φυσικά αναφέρει ότι θα τα διαγράψει από τους διακομιστές της μόλις παραδοθούν στο τηλέφωνό σας.

__________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


81  +    =  85