Viber: έχει τον αριθμό σας και μετά την αφαίρεση της εφαρμογής

Τελευταία χρειάστηκε να εγκαταστήσω την εφαρμογή Viber στο smartphone που χρησιμοποιώ για να λάβω κάτι από κάποιον που δεν είχε κάποια από τις εφαρμογές συνομιλιών που διαθέτω.

Για όσους γνωρίζουν την εφαρμογή, η είναι “απλή”. Δίνεις τον αριθμό του κινητού σου, γίνεται μια επαλήθευση με ένα μήνυμα, και αμέσως μετά η εφαρμογή Viber ζητάει να έχει πρόσβαση στις επαφές σας.

Ως εδώ όλα καλά.

Viber

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Viber φαίνεται να τροποποίησε την πολιτική απορρήτου της εταιρείας για να αυξήσει την των χρηστών της.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, οι οποίες σαρώνουν μόνο τις επαφές σας, η Viber συνεχίζει τη σάρωση και την αποθήκευση των τηλεφωνικών αριθμών των επαφών σας στους διακομιστές της.

Αυτό μπορεί να μην τους απασχολεί όλους, όμως προσωπικά ανησύχησα όταν διαπίστωσα την συγκεκριμένη συμπεριφορά της εταιρείας.

Ίσως τελικά δεν είναι τυχαίο που το ίδρυμα EFF, δεν αναφέρει καθόλου την εφαρμογή στον οδηγό Surveillance Self-Defense.

Again, you should not use this to evaluate the security of any of the listed tools, as many of them have been changed since the scorecard was last updated (some for the better, some for the worse).

Να αναφέρουμε επίσης ότι στην πρώτη έκδοση του Secure Messaging Scorecard (έχει λήξει, αλλά υπάρχει ακόμα για το αρχείο) η εφαρμογή Viber είναι μια από τις χειρότερες στην . Ο νέος ενημερωμένος οδηγός Surveillance Self-Defense της EFF δεν την αναφέρει καθόλου.

Πως μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η Viber αποθηκεύει τις επαφές σας στους servers που ;

Πολύ απλά: Απεγκαταστήσετε την εφαρμογή από την κινητή σας συσκευή. Η αφαίρεση της εφαρμογής δεν θα αφαιρέσει και τον τηλεφωνικό σας αριθμό από τις επαφές άλλων χρηστών της εφαρμογής. Οι φίλοι σας θα συνεχίσουν να σας βλέπουν στις επαφές της Viber, και θα μπορούν να σας στέλνουν μηνύματα, αν και η εφαρμογή αναφέρει ότι το μήνυμα δεν παραδόθηκε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός σας συνεχίζει να υπάρχει στους διακομιστές της εταιρείας ακόμα και μετά την αφαίρεση της εφαρμογής από την κινητή σας συσκευή.

Ας δούμε όμως λίγο και την πολιτική απορρήτου:

Μπορούμε να μοιραστούμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε για εσάς με την εταιρική οικογένεια της Viber, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής μας εταιρείας, Rakuten Inc., και των συνεργατών της και των θυγατρικών της (Για να μάθετε περισσότερα για την Rakuten Inc. ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο: http://global.rakuten.com/corp/about/).

Rakuten Marketing;

: Όπως θα δείτε στα παρακάτω, η εφαρμογή διαθέτει μια ρύθμιση απ του λογαριασμού, πριν την αφαίρεσή της από την κινητή συσκευή.

Προσθέτω το “Update” γιατί κατά την διάρκεια του πειραματισμού μου με την εφαρμογή δεν πρόσεξα την παραπάνω λειτουργία.

Παρόλα αυτά η πολιτική απορρήτου παραμένει η ίδια.

_____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Το άρθρο είναι ανακριβές και παραπλανητικό. Η απεγκατάσταση της εφαρμογής δεν συνεπάγεται αφαίρεση του λογαριασμού, διότι λειτουργεί όπως οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή με λογαριασμό (π.χ. Facebook, LinkdIn κλπ.)

    Για απεγγραφή μας από το Viber, υπάρχει η επιλογή στις γενικές ρυθμίσεις “Απενεργοποίηση Λογαριασμού”.

    Καλό είναι να ψάχνουμε καλύτερα πριν δημοσιεύσουμε τέτοιου είδους άρθρα.

  2. Μην ξεχνάμε πως σε τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουμε απενεργοποιηση λογαριασμού. Πχ σβήνεις Facebook app αλλά ακόμα είσαι στην υπηρεσία κ μπορούν να σε βρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).