Windows 10: ενημερώσεις B, C & D. Προσοχή στο Check for Updates

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα Windows 10 έχουν ενημερώσεις B, C και D. Ποτέ όμως ενημερώσεις A! Αυτές οι ενημερώσεις κυκλοφορούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, περιέχουν διαφορετικά πράγματα και παρέχονται σε διαφορετικούς .

Δώστε λίγο προσοχή για να δούμε τι εννοεί η εταιρεία:Windows 10

Τι είναι Cumulative Quality Update ή Αθροιστική ενημέρωση ποιότητας;

Η Microsoft τις αποκαλεί “ενημερώσεις ” (quality updates) και τις διαθέτει μία φορά το μήνα. Αυτό τις ξεχωρίζει από τις μεγάλες “ενημερώσεις χαρακτηριστικών” (feature updates) όπως το 2018 Update που κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες, συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο.

Οι ενημερώσεις ποιότητας είναι συσσωρευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν όλες τις ενημερώσεις από προηγούμενες ενημερώσεις. Επομένως, όταν εγκαθιστάτε την αθροιστική ενημερωμένη έκδοση Δεκεμβρίου για παράδειγμα, εγκαθιστάτε στο σύστημά σας τις νέες ενημερώσεις ασφαλείας που κυκλοφόρησαν το Δεκέμβριο, αλλά όλες όσες κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο.

Έτσι αν ενημερώνετε έναν νέο υπολογιστή, θα χρειαστείτε μόνο ένα μεγάλο πακέτο αθροιστικών ενημερώσεων για την εγκατάσταση. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις μία προς μία και να κάνετε συνεχείς επανεκκινήσεις.

Ακούγεται πρακτικό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Microsoft τις ενημερώσεις C και D είναι λίγο περίεργος.

Η Microsoft κόβει την εγκατάσταση στους χρήστες που αποκαλεί “αναζητητές” από το seekers στην εγκατάσταση ορισμένων ενημερώσεων πριν δοκιμαστούν πλήρως. Αλλά σχεδόν κανείς από αυτούς τους χρήστες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν συμφωνήσει να είναι seekers.

B Updates: Patch Tuesday

Οι μεγάλες ενημερώσεις που οι περισσότεροι γνωρίζουν σαν “Patch Tuesday”, και κυκλοφορούν τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα ονομάζονται ενημερώσεις Β επειδή ακριβώς κυκλοφορούν τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Αυτό εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν ενημερώσεις Α, καθώς η Microsoft δεν εκδίδει ενημερώσεις την πρώτη εβδομάδα του μήνα. (…..)

Οι ενημερώσεις B είναι οι πιο σημαντικές ενημερώσεις, αφού περιέχουν όλες τις νέες διορθώσεις ασφαλείας. Περιέχουν επίσης ενημερώσεις ασφαλείας που είχαν κυκλοφορήσει σε προγενέστερες ενημερώσεις Β και διορθώσεις σφαλμάτων που είχαν κυκλοφορήσει σε προηγούμενες ενημερώσεις C και D.
Είναι προβλέψιμες για τους διαχειριστές συστημάτων, οι οποίοι γνωρίζουν πότε πρέπει να τις περιμένουν.

C και D Updates: “Προαιρετικές” Ενημερώσεις προεπισκόπησης

Οι ενημερώσεις C και D κυκλοφορούν την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του μήνα, αντίστοιχα και δεν συμπεριλαμβάνουν νέες ενημερώσεις ασφαλείας.

Αυτές οι ενημερώσεις περιέχουν μόνο νέες διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις για άλλα τα που δεν αφορούν θέματα ασφαλείας. Η Microsoft αναφέρει ότι οι ενημερώσεις C και D είναι “προαιρετικές” και ότι το Windows Update δεν θα τις εγκαταστήσει αυτόματα στον υπολογιστή σας.

Σύμφωνα με τη Microsoft, οι ενημερώσεις D περιέχουν συνήθως την πλειοψηφία των ενημερώσεων που δεν αφορούν την ασφάλεια. Αυτό δίνει στους χρήστες λίγες εβδομάδες για να τις δοκιμάσουν πριν κυκλοφορήσουν για όλους στην επόμενη ενημέρωση Β. Η Microsoft μερικές φορές κυκλοφορεί τις ενημερώσεις C την τρίτη εβδομάδα του μήνα στα λειτουργικά Windows 7, Windows 8.1 αλλά και τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows 10.

Ενημερώσεις C και D: είναι για τους Seekers που δεν είναι seekers

Εδώ είναι το άσχημο: Το Windows Update δεν εγκαθιστά αυτόματα τις ενημερώσεις C και D στους περισσότερους υπολογιστές. Ωστόσο τις εγκαθιστά όταν ακολουθήσετε την διαδρομή Ρυθμίσεις – Ενημέρωση & Ασφάλεια – Windows Update και κάντε κλικ στο κουμπί “Έλεγχος ενημερώσεων”.

Στον κόσμο της Microsoft, αυτό σας κάνει ένα Seeker που θέλει να δοκιμάσει αυτές τις ενημερώσεις πριν κυκλοφορήσουν για όλους τους χρήστες των Windows. Η Microsoft το αποκάλυψε σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο blog της.

Επομένως, εάν κάνετε κλικ στο “Check for Updates” την τρίτη, τέταρτη ή πρώτη εβδομάδα του μήνα πριν από την κυκλοφορία της επόμενης ενημέρωσης Β, θα εγκαταστήσετε στο σύστημά σας μια ενημέρωση C ή D. Εάν δεν κάνετε ποτέ κλικ στο “Έλεγχος για ενημερώσεις”, θα μείνετε με τις ενημερώσεις B που έχουν δοκιμαστεί καλύτερα.

Αφού οι ενημερώσεις C ή D έχουν “δοκιμαστεί” με τον παραπάνω τρόπο και η Microsoft έχει επιβεβαιώσει ότι είναι σταθερές μέσω της τηλεμετρίας των Windows 10, εμφανίζονται στην επόμενη ενημερωμένη έκδοση Β. Οι ενημερώσεις C και D είναι βασικά ένα πρόγραμμα δοκιμών beta για τις ενημερώσεις Β που εγκαθιστώνται σε σταθερούς υπολογιστές.

Με άλλα λόγια, η Microsoft χρησιμοποιεί τα άτομα που κάνουν κλικ στο κουμπί “Ελέγξτε για ενημερώσεις” σαν beta testers για επιδιορθώσεις ποιότητας αντί να δοκιμαζει το σύστημά της μέσω του προγράμματος Windows Insider.

Out-of-Band Updates Μόνο επείγουσες επιδιορθώσεις

Η Microsoft κυκλοφορεί επίσης (περιστασιακά) τις ενημερώσεις “εκτός ζώνης” από το Out-of-Band. Είναι επείγοντα patches που δεν ακολουθούν το κανονικό χρονοδιάγραμμα.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει κάποιο νέο σφάλμα ασφαλείας το οποίο πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα ή κάποιο πρόβλημα που προκαλεί , η Microsoft μπορεί να το διορθώσει με μια άμεση ενημέρωση.

Ενημερώσεις χαρακτηριστικών ή Feature Updates: Μεγάλες ενημερώσεις κάθε έξι μήνες

Υπάρχουν επίσης και οι “ενημερώσεις χαρακτηριστικών”, οι οποίες είναι οι μεγάλες αναβαθμίσεις στα Windows 10 που κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες. Είναι διαφορετικές από τις μηνιαίες “ενημερώσεις ποιότητας”.
Πρόκειται ουσιαστικά για νέες εκδόσεις των Windows 10 και η Microsoft τις κυκλοφορεί σταδιακά σε υπολογιστές.

Μετά από όλα τα παραπάνω σκεφτείτε πολύ καλά πριν πατήσετε ξανά το κουμπί “Check for Updates”.

__________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).