Google Chrome; Γιατί να αλλάξετε browser

Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Chrome; Ένα πρόγραμμα περιήγησης που παρουσιάζει πολύ συχνά μεγάλη κατανάλωση στους πόρους του υπολογιστή και συγκεκριμένα στην μνήμη είναι πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο Chrome βγήκε πρώτος και σε μια δημοσκόπηση που κάναμε εσωτερικά του iGuRu.gr (μπορείτε να την δείτε στο Group υποστήριξης της ιστοσελίδας μας στο Facebook), κάτι που δεν μου άρεσε προσωπικά.

Μνήμη

Ναι είναι πλέον γνωστό ότι ο Chrome κολλάει τη μνήμη της συσκευής σας και καταναλώνει όλη τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η Google δοκιμάζει πολύ συχνά πειραματικά χαρακτηριστικά για να μειώσει αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν φαίνεται να το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ακόμη χειρότερα, η Google απενεργοποίησε πρόσφατα μια λειτουργία εξοικονόμησης RAM που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για να επιτρέπει στους χρήστες των Windows 10 να περιορίσουν το πρόβλημα του Chrome, αναφέροντας τα ζητήματα απόδοσης.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από τη συμπεριφορά κατάχρησης πόρων του Chrome, και όπως φαίνεται υπάρχουν μόνο στον Chrome. Άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, όπως ο Edge Chromium και ο Brave, δεν καταναλώνουν τόσους πολλούς πόρους όπως ο Chrome. Ούτε οι browsers που δεν βασίζονται στο Chromium όπως ο Safari και ο Firefox.

Διαφημίσεις

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Google βασίζεται στις διαφημίσεις και πολλές από τις στοχευμένες διαφημίσεις που βλέπετε στον ιστό προέρχονται από την Google (ή προέρχονται από τα δεδομένα που συλλέγει). Για να βεβαιωθεί ότι οι χρήστες εξακολουθούν να βλέπουν και να αλληλεπιδρούν με αυτές τις διαφημίσεις, η Google περιορίζει τους τύπους διαφημίσεων που μπορούν να απενεργοποιήσουν οι επεκτάσεις αποκλεισμού περιεχομένου, όπως ο AdBlock, καθιστώντας αδύνατη την εμπειρία ενός Chrome χωρίς διαφημίσεις. Ναι, μπορείτε να αποκλείσετε ορισμένες διαφημίσεις, αλλά όχι όλες.

Ωστόσο, προγράμματα περιήγησης όπως οι browsers Opera και Vivaldi προσφέρουν περιήγηση τύπου Chrome (βασίζονται στο Chromium) χωρίς διαφημίσεις. Επίσης, μπλοκάρουν τα site trackers και γενικά παρέχουν καλύτερες δυνατότητες προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας.

Ο έλεγχος απορρήτου του Chrome δεν είναι τόσο ολοκληρωμένος

Το Chrome είναι ικανός να διατηρεί τη δραστηριότητα περιήγησής σας και τα προσωπικά σας δεδομένα μακριά από τα χέρια hackers, αλλά όχι και από την ίδια την Google.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα στοιχεία ελέγχου απορρήτου της Google είναι καλύτερα από ό, τι στο παρελθόν. Η εταιρεία επιτρέπει πλέον στους χρήστες να δουν ορισμένα από τα δεδομένα που συλλέγει η Google και οι Λογαριασμοί της Google διαθέτουν προεπιλεγμένη μια ρύθμιση που επιτρέπει την αυτόματη διαγραφή των αποθηκευμένων δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιεί η Google για να συλλέγει και να κοινοποιεί τις πληροφορίες σας ούτως ή άλλως.

Ο Chrome παρακολουθεί τα δεδομένα και τα αποθηκεύει όσο πιο νόμιμα μπορεί στους διακομιστές της Google, ειδικά αν είστε συνεχώς συνδεδεμένοι με τον Google λογαριασμό σας. Η Google σας παρακολουθεί διαφορετικά από τους hackers που συλλέγουν πληροφορίες για την δραστηριότητα περιήγησής σας, αλλά αυτό εξακολουθεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους απορρήτου, ειδικά εάν ένας διακομιστής με λάθος ρυθμίσεις αρχίσει να διαρρέει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Τελικά είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης;

Τα προγράμματα περιήγησης Chromium είναι κομψά, γρήγορα και εύκολα στη χρήση. Για χρόνια, ο Chrome ήταν το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης με βάση το Chromium, και γι ‘αυτό, οι χρήστες έκαναν ότι δεν έβλεπαν τις ιδιορρυθμίες και τα μειονεκτήματά του.

Η απρόσκοπτη ενοποίηση όμως του Chrome με άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google είναι βολική για όσους τις χρησιμοποιούν. Οι υπόλοιποι που δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι με το οικοσύστημα της Google μπορούν να δοκιμάσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο Chromium, ή γιατί όχι τον Firefox.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλές εναλλακτικές εφαρμογές που βασίζονται στο Chromium. Με αυτές μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το Gmail, το Google Drive, το YouTube και άλλες web εφαρμογές της Google.

Εύρεση νέου προγράμματος περιήγησης

Είστε έτοιμοι να πετάξετε τον Chrome; Διαβάστε από σελίδες που εμπιστεύεστε.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πρόγραμμα περιήγησης Firefox, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές. Ακόμη και τα προεγκατεστημένα προγράμματα περιήγησης όπως ο Microsoft Edge (Chromium) ή ο Safari της Apple, ο Firefox στις Linux διανομές φαίνεται να είναι καλύτερα, από έναν Chrome που δεν μαζεύεται.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

5 Comments

Leave a Reply
  1. Ούτε Opera παιδιά εκεί να δείτε πόσα δεδομένα συλλέγονται όπως και το Edge.Firefox μόνο!

  2. Καλημέρα.
    Στο κινητό android πως μπορούμε να αλλάξουμε την default επιλογή του έτσι ώστε ότι πάμε να διαβάσουμε από κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανοίγει με το chrome ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).